Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οζντόεφ, ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο

Δημοφιλή

Ζει για το ποδόσφαιρο, αναπνέει για το ποδόσφαιρο, μαθαίνει τα πάντα για το ποδόσφαιρο, εξελίσσει κάθε μέρα τις γνώσεις του για το ποδόσφαιρο. Ο 30χρονος Ρώσος μέσος Μάγκομεντ Οζντόεφ είναι… περίπτωση!

Τα λεφτά. Τα λεφτά είναι κάτι σημαντικό. Μα, δεν είναι το παν. Θα μπορούσε να παίρνει τα διπλάσια, ακόμα και τα τριπλάσια στην πατρίδα του. Μετά από μία γεμάτη τετραετία σε Λοκομοτίβ Μόσχας, Ρούμπιν Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και 35 συμμετοχές στην Εθνική Ρωσίας, θα μπορούσε να ζει σαν κροίσος στην χώρα του.

Εκείνον όμως, μέσα του, κάτι τον έτρωγε. Ένιωθε ανολοκλήρωτος. Όταν πήρε στα χέρια του πέρσι τέτοια εποχή την πρόταση από την τουρκική Καραγκιουμρούκ, πέταξε από την χαρά του, ετοίμασε με μιας τις βαλίτσες του.

Για τους περισσότερους, η ομάδα της Πόλης με το όνομα γλωσσοδέτη ήταν μία άγνωστη λέξη. Για εκείνον που παρακολουθεί ποδόσφαιρο σαν τρελός και έχει γνώσεις αθλητικογράφου ήταν το πιο ομαλό πέρασμα για να εκπληρώσει το όνειρο του.

Μόνο και μόνο η παρουσία του Αντρέα Πίρλο στον πάγκο της, αρκούσε. Ο Ιταλός τον παρέλαβε ως ένα μέσο… λίγο από όλα, που συχνά έχανε την θέση του στο γήπεδο και παρασυρόταν από τα συναισθήματα του. Μέσα σε ένα χρόνο, αφού τον δοκίμασε πρώτα ως regista, τον έκανε έναν σύγχρονο box-to-box μέσο, ο οποίος έμαθε το ποδόσφαιρο από την αρχή, κατάλαβε μέσα σε μερικούς μήνες πως τόσα χρόνια έπαιζε… άλλο άθλημα.

Μαζί του έμαθε δεκάδες μικρά μυστικά της θέσης του χαφ. Πως να κερδίζει με μερικά βήματα μερικές πολύτιμες μοίρες στην γωνία πάσας, πως κινείται με μεγαλύτερη άνεση ανάμεσα στις γραμμές, πως συνδέονται τα xgoals με την θέση που παίζει. Αμέτρητες μικρές λεπτομέρειες που τον έκαναν ακόμα πιο βαθύ γνώστη του ποδοσφαίρου.

Διότι ο Μάγκομεντ Οζντόεφ δεν είναι κάποιος που ασχολείται επιδερμικά με το άθλημα. Δεν είναι απλώς, το επάγγελμά του. Είναι η ψύχωση του. Ρωτάει λεπτομέρειες για κάθε άσκηση στην προπόνηση. Σε τι βοηθάει; Γιατί εκτελείται έτσι; Ποτέ του δεν έκρυψε ότι η προπονητική είναι μέσα στο μυαλό του. Ως τέτοιος λειτουργεί και μέσα στο γήπεδο.

Λένε πως μιλάει πολύ. Ακατάπαυστα. Έχει λόγο για όλους και για όλα, το στόμα του δεν το κρατάει κλειστό, οι ποδοσφαιρικές του αναλύσεις είναι πάντα εύστοχες και απολαυστικές. Δεν θα διστάσει να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα, ακόμα και της ίδιας της ομάδας του, ο λόγος του πάντα έχει βαρύτητα στα αποδυτήρια. Ο νέος χαφ του ΠΑΟΚ είναι πολύ περισσότερα από έναν απλό 30χρονο ποδοσφαιριστή…

ALTER EGO

Όταν στις αρχές 2018, πήγε κοντά στην γενέτειρα του στο Γκρόζνι για να αγωνιστεί στην Τέρεκ, πήγε για να γεμίσει τα παπούτσια του Μαουρίσιο, ο οποίος μετά από 7 χρόνια είχε μετακομίσει στην Ζενίτ. Όταν το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, κάλυψε ξανά το κενό του Βραζιλιάνου μέσου που είχε κατηφορίσει στην Τούμπα. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Ρώσος μέσος θα ακολουθήσει την περπατησιά του παλιού μέσου του ΠΑΟΚ!

Ο ΠΡΩΤΟΣ…

Είναι ο πρώτος Μουσουλμάνος Καυκάσιος από την Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, ο οποίος κατάφερε να κληθεί και να παίξει (35 φορές) στην Εθνική Ρωσίας. Το κατάφερε με την εργατικότητα, το ταλέντο, αλλά κυρίως χάρη στην προσωπικότητα του.

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ

Στα 16 του δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της Ντινάμο Κιέβου, τους άρεσε, όμως πήγε να υπογράψει έμαθε ότι απαγορεύεται να έχει επαγγελματικό συμβόλαιο εκτός Ρωσίας, πριν ενηλικιωθεί, κάτι που αποτέλεσε εμπόδιο και στην συμφωνία του με την Σάλκε μερικούς μήνες αργότερα!

ΜΙΚΡΟΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ

Είναι παντρεμένος με την πανέμορφη Τατάρα Μαργκαρίτα Μουσλίμοβα, με την οποία έχει δύο παιδιά. Το άσθμα του 8χρονου Τιμούρ ήταν ένας από τους λόγους που τον έκαναν να αναζητήσει ποδοσφαιρική στέγη με θερμότερα κλίματα.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ

Εδώ και 8 χρόνια διατηρεί μία ποδοσφαιρική σχολή στην γενέτειρα του (Σούνζα της Δημοκρατίας Ινγκουσετίας), όπου απασχολεί περίπου 50 παιδιά, την οποία έχτισε από το μηδέν με δικά του έξοδα, χωρίς καμία βοήθεια.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Η οικογένεια του ξεριζώθηκε βίαια από το μαρτυρικό Γκρόζνι, που ήταν το επίκεντρο των μαζών ανάμεσα σε Ρώσους και Τσετσένους αυτονομιστές στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του ’90, όμως οι εικόνες και οι τραυματικές αυτές εμπειρίες είναι πράγματα για τα οποία αποφεύγει να μιλάει.


Τελευταία νέα

Έστειλε μήνυμα επιστροφής ο Έκονγκ (pic)

Ολοένα και πιο κοντά στην επιστροφή του φαντάζει ο Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ που το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνει σταθερά...

Στην ίδια κατηγορία