Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Οταν οι αετοί ορμούν, οι πάντες προσκυνούν!»

Δημοφιλή

Κυριακή 16 Ιουνίου 1985, γήπεδο Τούμπας, ώρα 17.30. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική, μόνο που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για την έκβαση του ντέρμπι.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Δικέφαλος είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή (για δεύτερη φορά στην ιστορία του) με την εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς γκολ κόντρα στον Πανιώνιο. Και οι 40 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες έτρεξαν εκείνη την ημέρα στην Τούμπα για να πάρουν μέρος σε μια ανεπανάληπτη γιορτή.

Πυρετώδεις ήταν οι ετοιμασίες της διοίκησης για τη φιέστα. Στα γραφεία του ΠΑΟΚ είχε βρεθεί ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής μαζί με τον αντιδήμαρχο Νίκο Παπακυριαζή. Αποφασίστηκε ο δήμαρχος να απονείμει τιμητικές πλακέτες στους ποδοσφαιριστές, παρουσία της μπάντας του δήμου. Μια ημέρα αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραθέσει δεξίωση προς τιμή της διοίκησης και του αγωνιστικού τμήματος. «Ο ΠΑΟΚ μας επιφύλαξε το καλύτερο δώρο για τη γιορτή των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης» έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Μαναβής στους ανθρώπους του Δικεφάλου.

Στις 17.00 της Κυριακής (μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα) ελικόπτερο της Εξπρές Σέρβις, αφού πρώτα άφησε στον ουρανό της Τούμπας πλήθος από ασπρόμαυρα μπαλόνια, προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Σ΄ αυτό επέβαιναν και δύο μανεκέν, τα οποία φόρεσαν από ένα στεφάνι σε καθέναν από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Την απονομή στον αρχηγό του ΠΑΟΚ Κώστα Ιωσηφίδη είχε κάνει ο υπουργός εμπορίου Νίκος Ακριτίδης. Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων των παικτών, ενώ τελευταίος το σήκωσε ο Βάλτερ Σκότσικ. «Αυτή είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα αυτή τη χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου» δήλωνε ο Αυστριακός προπονητής.

Μοιράστηκαν συνολικά 27 μετάλλια, 22 για τους επαγγελματίες παίκτες και άλλα πέντε για τους αντίστοιχους ημιεπαγγελματίες. Ακολούθησε ο γύρος του θριάμβου, με τους παίκτες του Σκότσικ να γνωρίζουν την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο Βάλτερ Σκότσικ είχε προφυλάξει πέντε παίκτες (Τσουρέλας, Σίγγας, Γιούρισιτς, Δημόπουλος, Αλαβάντας), που βρίσκονταν στο όριο συμπλήρωσης καρτών και δεν ήθελε να ρισκάρει πιθανή απουσία τους από τον επερχόμενο τελικό κυπέλλου με τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ (τότε οι κάρτες δεν ήταν ξεχωριστές ανά διοργάνωση). Ο Παναθηναϊκός (εκείνη τη σεζόν είχε φθάσει μέχρι την ημιτελική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών) χρειάζονταν το βαθμό της ισοπαλίας για να βγει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κάτι που τελικά κατάφερε. Στο 78΄ ο Σαραβάκος είχε ανοίξει το σκορ και τρία λεπτά αργότερα ο Σκαρτάδος διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Ευρωπαϊκό εισιτήριο εξασφάλισε στο φινάλε και η ΑΕΚ (νίκησε εντός έδρας τη Λάρισα με 3-1), αφήνοντας τέταρτο –και εκτός Ευρώπης- τον Ολυμπιακό (παρά τη νίκη του με 6-0 επί του Αιγάλεω). Η Λάρισα είχε εξασφαλίσει, έτσι κι αλλιώς, τη συμμετοχή της στο κύπελλο κυπελλούχων ως φιναλίστ στον τελικό του Ολυμπιακού σταδίου εναντίον του πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

*Πρωταγωνιστές της μεγάλης γιορτής δεν ήταν άλλοι από τους φιλάθλους, που γέμισαν τις εξέδρες, παρά την αφόρητη ζέστη, που επικρατούσε εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου.

Μια σημαία και ένα μπαλόνι περίμενε έξω από τις θύρες του γηπέδου καθένα από τους 40 χιλιάδες φιλάθλους, που είχαν την τύχη να βρεθούν στην Τούμπα.

«Όταν οι αετοί ορμούν, οι πάντες προσκυνούν!». Αυτό έγραφε ο εντυπωσιακός διάδρομος, που είχε τοποθετήσει ο ΣΦ Αμπελοκήπων, κι ο οποίος άρχιζε από τη σέντρα του γηπέδου κι έφθανε μέχρι την εξέδρα των επισήμων, όπου θα γίνονταν οι απονομές.

Μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης, εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δώσουν συνέχεια στους πανηγυρισμούς. Το γλέντι είχε μόλις αρχίσει και δεν θα μπορούσε να περιοριστεί εντός του γηπέδου της Τούμπας. Οι συγκεντρωμένοι φίλαθλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως επίκεντρο των πανηγυρισμών την περιοχή του Λευκού Πύργου.

Να σημειωθεί ότι τα προέρτια είχαν αρχίσει από την παραμονή του αγώνα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια με φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που ανέμιζαν ασπρόμαυρες σημαίες, έκαναν βόλτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πανηγυρίζοντας το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας τους.

Αλλά η γιορτή των φίλων του ΠΑΟΚ πήρε παράταση και για την επομένη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό! Ετσι, το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες είχαν βρεθεί στο σύνδεσμο των Αμπελοκήπων, όπου γλέντησαν για πολλές ώρες με μουσική και φαγοπότι.


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία