Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι αριθμοί και τα πρόσωπα των πλέι οφ

Δημοφιλή

Η FORZA άνοιξε τα βιβλία και κατέγραψε όλα όσο πρέπει να ξέρετε από τις προηγούμενες εννιά παρουσίες του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ: Οι επιδόσεις, οι πρωτιές, οι αριθμοί, τα πρόσωπα.

Ήταν 28 Μαΐου του 2019, σχεδόν πριν ένα χρόνο δηλαδή, όταν η Λίγκα με ομόφωνη απόφαση έφερνε και πάλι στις ζωές των ποδοσφαιρόφιλων (για χάρη της τηλεόρασης) τα πλέι οφ.

Επιστρέφοντας το χρόνο πίσω θα πρέπει να σταματήσουμε στις 14 Ιουνίου του 2007, δεκατρία χρόνια πριν, όταν ο συνεταιρισμός των ομάδων ενέκρινε την πρόταση (Π. Κόκκαλη – Γ. Βαρδινογιάννη) για τη θέσπιση πλέι οφ στο πρωτάθλημα. Με μια διαφορά. Δεν θα έκριναν για πολλά χρόνια τον πρωταθλητή. Το έπαθλο ήταν μια θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η μοιρασιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών εισιτηρίων, με ένα πρωτόγνωρο (sic) σύστημα βαθμολόγησης και τις ομάδες να ξεκινούν με προβάδισμα το 1/3 των βαθμών που συνέλεξαν στην κανονική περίοδο σε σχέση με τον πέμπτο της βαθμολογίας.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες στα πλέι οφ, αισίως μετράει εννιά συμμετοχές, έναντι οκτώ του Παναθηναϊκού και επτά της ΑΕΚ, έχοντας απουσιάσει μόνο την πρώτη σεζόν (2007-08) θέσπισης του μίνι πρωταθλήματος από τη Σούπερ Λίγκα. Οι «πράσινοι» εμφανίζονται πιο αποτελεσματικοί με έξι πρωτιές έναντι τριών για τους «ασπρόμαυρους» και μόλις μιας για την Ένωση.

Συνολικά, ο «Δικέφαλος» έχει δώσει 54 αγώνες για τα πλέι οφ με απολογισμό: 24 νίκες, 9 ισοπαλίες και 21 ήττες, με χειρότερη συγκομιδή τους μόλις 4 βαθμούς που πήρε την σεζόν 2014-15.

Η κορυφαία επίδοσή του, παραμένει αυτή της περιόδου 2009-10, όταν τερμάτισε στην πρώτη θέση με 16 βαθμούς, επτά περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ, με απολογισμό 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Τότε, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πέτυχε το απόλυτο στην Τούμπα (3-0-0) δίχως να δεχθεί γκολ (4-0), ενώ εξασφάλισε την πρωτιά δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε, παίζοντας με τις ρεζέρβες την τελευταία αγωνιστική στο Χαριλάου, όπου γνώρισε τη μοναδική ήττα (3-2) από τον Άρη στο «αντίο» του Πορτογάλου τεχνικού.

Η πρωτιά ήρθε και τη σεζόν 2012-13 χωρίς κάποια άλλη παρουσία από το Big-4, ενώ τρία χρόνια αργότερα ο «Δικέφαλος» έκανε ένα εντυπωσιακό «καμ μπακ» και παρότι μπήκε με μειονέκτημα δύο βαθμών από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, κέρδισε την πρώτη θέση δίχως να γνωρίσει την ήττα (3-3-0) για πρώτη και τελευταία φορά.

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει αποβληθεί σε τρία παιχνίδια των πλέι οφ. Η πρώτη στο περιβόητο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-1, την σεζόν 2008-09, με διαιτητή τον Τάσο Κάκο. Μια αποβολή που τον άφησε εκτός για τέσσερις αγωνιστικές και παραλίγο να σταθεί αφορμή για να αποχωρήσει από τον «Δικέφαλο» το επόμενο καλοκαίρι.

Η δεύτερη κόκκινη βγήκε από το τσεπάκι του Τάσου Σιδηρόπουλου, δύο χρόνια αργότερα, στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1, της σεζόν 2010-11, όπου ο Ουρουγουανός είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Η τρίτη αποβολή ήρθε την επόμενη σεζόν στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 από τον Μιχάλη Κουκουλάκη.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ «ΣΑΛΠΙ»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ, που αναδείχθηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ο 3ος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ (με 113 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) και ο πρώτος σκόρερ στα πλέι οφ με 9 γκολ.

Συνολικά 30 ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει για το «Δικέφαλο» τα 57 γκολ στη διαδικασία των πλέι οφ. Στη δεύτερη θέση των σκόρερ βρίσκεται ο Στέφανος Αθανασιάδης (6 γκολ) και ακολουθούν οι: Μουσλίμοβιτς, Ίβιτς (3 γκολ), Βιεϊρίνια, Αναστασάκος, Στοχ, Ροντρίγκες, Βούκιτς, Κατσουράνης (2 γκολ), Μπακαγιόκο, Κονσεϊσάο, Γκαρσία, Βιτόλο, Σαβίνι, Παπαζόγλου, Τσιρίλο, Ελ Ζαρ, Αρίας, Γεωργιάδης, Σίλντενφελντ, Ολίσε, Νάτχο, Περέιρα, Μυστακίδης, Χαρίσης,  Μακ, Πρίγιοβιτς, Μπίσεσβαρ, Πέδρο Ενρίκε (1 γκολ) και έχει σημειωθεί ένα αυτογκόλ από τον Ρισβάνη.

Η χειρότερη επιθετική συγκομιδή της ομάδας ήταν την σεζόν 2014-15 όταν σε έξι αγώνες πέτυχε μόλις 1 γκολ (!), ενώ οι «ασπρόμαυροι» στα 54 προηγούμενα παιχνίδια σε πλέι οφ έχουν δεχθεί 51 γκολ.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ «ΓΟΥΧΟΥ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΝΤΟΣ – ΊΒΙΤΣ 

Πέντε προπονητές έχουν οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ των προηγούμενων ετών. Ο Γιώργος Γεωργιάδης, αν και υπηρεσιακός, βρέθηκε στον πάγκο του «Δικεφάλου» σε τρεις διαδοχικές σεζόν και μάλιστα στην πρώτη του παρουσία (2012-13) οδήγησε τους «ασπρόμαυρους» στην πρωτιά και την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο απολογισμός του σε 18 αγώνες -τους περισσότερους από κάθε άλλο τεχνικό- ήταν: 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες. Η χειρότερη πορεία του καταγράφηκε στα πλέι οφ της σεζόν 2014-15, όπου δεν κέρδισε ούτε σ’ ένα παιχνίδι (0-2-4).

* Φερνάντο Σάντος (6-1-5) και Βλάνταν Ίβιτς (6-3-3) ακολουθούν με δώδεκα αγώνες. Αμφότεροι κέρδισαν την πρώτη θέση, ο μεν Πορτογάλος την σεζόν 2009-10, ο δε Σέρβος την σεζόν 2015-16. Από μία σεζόν και έξι αγώνες μετρούν οι Μάκης Χάβος (4-0-2, 2η θέση) και Λάζλο Μπόλονι (2-1-3, 4η θέση).

* Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη για τον ΠΑΟΚ καταγράφηκε την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της περιόδου 2010-11, όταν συνέτριψε με 5-1 τον Ολυμπιακό Βόλου. Μπροστά σε 25.000 κόσμο στην Τούμπα, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχε βρει δυο φορές το δρόμο προς τα δίχτυα (1’, 51’), ενώ μέχρι το 67’ είχαν σκοράρει και οι Βιεϊρίνια, Αρίας, Μουσλίμοβιτς.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΒΑΘΜΩΝ

Από τον ΠΑΟΚ έχουν αφαιρεθεί 7 βαθμοί στη διαδικασία των πλέι οφ. Τη σεζόν 2013-2014 μπήκε στο μίνι πρωτάθλημα υπό το βάρος της αφαίρεσης τριών βαθμών, δηλαδή 15 βαθμοί καθώς τότε ίσχυε το σύστημα κατάκτησης ενός βαθμού στα πλέι οφ  σε σχέση με τον πέμπτο της βαθμολογίας, από τον ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Basket League: Οι διαιτητές στο ΠΑΟΚ-Μαρούσι

Η ΚΕΔ/ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές των αναμετρήσεων του Σαββάτου, με τον αγώνα στην Πυλαία να κρίνει το τελευταίο εισιτήριο...

Στην ίδια κατηγορία