Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο επόμενος μεγάλος αρχηγός έχει ονοματεπώνυμο!

Δημοφιλή

H επιλογή (ζωής) ήταν αποκλειστικά δική του. Έκοψε κάθε κουβέντα περί αποχώρησης, περίμενε το νεύμα του Ιβάν Σαββίδη. Ήθελε αυτή τη φορά, οι επιλογές να είναι, ολότελα, δικές του. Γιατί, απλούστατα, πρόκειται για τη δική του ζωή. Και αυτό έγινε.

Ο Αντρίγια, φεύγοντας απ’ την Παρτίζαν, πήρε μαζί του μπόλικο συναίσθημα. Αγάπη. Δάκρυ. Ο Ζίβκοβιτς, όταν έλθει εκείνη η ώρα να φύγει από τον ΠΑΟΚ, θα πάρει μαζί του (πρωτίστως) εκτίμηση. Παραδοχή. Αναγνώριση.

Η θέση του, ανάμεσα στο «κάτσε εδώ, πού σε αγαπούν και σε λατρεύουν» και στο «φύγε να εκτοξεύσεις την καριέρα σου», επέλεξε να ακούσει την καρδιά του. Γι’ αυτό και ανανέωσε στο «άψε-σβήσε».

Ο «Ζίλε» δεν είναι 18-20 ετών, είναι κιόλας (απ’ το καλοκαίρι) 27. Είχε περάσει, δηλαδή, το σταυροδρόμι που (αρχίζουν τα καλύτερα χρόνια της διαδρομής του στην μπάλα, οπότε) θα έπρεπε να κληθεί να αποφασίσει πώς θέλει να είναι, την επόμενη τετραετία, η ζωή του. Θέλει να γίνει το έμβλημα του ΠΑΟΚ, τώρα που σιγά σιγά αποσύρονται όλα τα παλαιά εμβλήματα, με τελευταίο τον Αντρέ Βιεϊρίνια. Μαζί του. Ένιωθε απ’ το καλοκαίρι ότι είχε φτάσει ο καιρός για τις σημαντικές αποφάσεις του. Έτσι, ζήτησε από τον πατέρα του, Γιόβιτσα, να μην του ανοίξει την παραμικρή κουβέντα γύρω από άλλες ομάδες. Περίμενε το νεύμα του Ιβάν Σαββίδη. Ήθελε αυτή τη φορά, οι επιλογές να είναι, ολότελα, δικές του. Γιατί, απλούστατα, πρόκειται για τη δική του ζωή. Και αυτό έγινε.

Αλλά ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς αυτός είναι. Ζει στα όρια, φτάνει στα άκρα, κερδίζει πολλά. Την αντιπάθεια, μεταξύ άλλων. Τη λατρεία να τον μισούν. Εξ ου και το ξέσπασμά στους «Ζωσιμάδες». Άκουσε από την κερκίδα να του βρίζουν την οικογένεια. Θόλωσε. Αντέδρασε. Το μετάνιωσε. Ζήτησε συγγνώμη. Τέλος.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023 έκλεισε τρία χρόνια στην Τούμπα, με τον Σέρβο να ντύνεται στα «ασπρόμαυρα» στην πιο περίεργη μεταγραφική περίοδο, που κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο, στην πρώτη μετά – κορονοϊού σεζόν.

Το τμήμα σκάουτινγκ του «Δικεφάλου» τον παρακολουθούσε από την εποχή που έπαιζε στην Μπενφίκα και μόλις συμφώνησε -με το αζημίωτο βεβαίως, βεβαίως…- για τη λύση του συμβολαίου με τους «Αετούς της Λισαβόνας», εισηγήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη την απόκτησή του. Ο ΠΑΟΚ, μπορεί να προέκυψε εντελώς ξαφνικά στη ζωή του, ωστόσο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε «έρωτας της πρώτης ματιάς» κι όπως φαίνεται στην πράξη, όχι μόνο δεν έμεινε στους πρώτους μήνες του μέλιτος, αλλά θα μακροημερεύσει μετά την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2027.

Παίζει. Και όταν είναι στα καλά του, η επίδραση του στην ομάδα είναι ολοφάνερη, πειστική, αδιαπραγμάτευτη. Οι εμφανίσεις του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, όχι της αγαπημένης του Παρτίζαν, αλλά μ’ αυτή του «Δικεφάλου», δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους συμπατριώτες του. Στον ΠΑΟΚ αναγεννήθηκε ποδοσφαιρικά και επέστρεψε στις κλήσεις της Εθνικής Σερβίας. Εγινε ξανά βασικός κι αναντικατάστατος. Επαιξε κι ήταν από τους καλύτερους στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στο διάστημα της προετοιμασίας στην Ολλανδία ο «Ζίλε» δεν ήθελε να πει κουβέντα περί νέου συμβολαίου. «Είναι νωρίς να συζητήσουμε γι’ αυτό, έχουμε μπροστά μας κρίσιμα παιχνίδια στην Ευρώπη», τον είχα ακούσει να λέει σε μια κουβέντα στο καφέ του «ασπρόμαυρου» στρατηγείου που είχε στηθεί στο Τέχελεν.

Στα μάτια του διέκρινες την σπίθα, ένιωθες ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν έτοιμος να πάρει απ’ το χέρι την ομάδα και να την οδηγήσει μέχρι τους ομίλους του UEFA Conference League. Όταν δε για πρώτη φορά φόρεσε στο μπράτσο το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ένιωθε όμορφα, περήφανος, αν μη τι άλλο σου έδινε την εντύπωση ότι είναι αποφασισμένος να «πέσει» στη μάχη. Κι αυτό έκανε…

Έτσι, λοιπόν, δεν ήταν τόσο τα νούμερα και οι επιδόσεις, που έπεισαν τον Ιβάν Σαββίδη για να προχωρήσει στο «άψε-σβήσε» στη δεύτερη ανανέωση-επέκταση του συμβολαίου του, όσο η τρέλα η συνέπεια και η αυταπάρνηση που βγάζει πάνω στο τερέν. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ τρελαίνεται με παίκτες που τα δίνουν όλα με συνέπεια, δεν επιβραβεύει μόνο τα γκολ και τις ασίστ.

ΣΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός έφτασε τα 8 γκολ και τις 3 ασίστ σε 15 αγώνες. Με τέτοιες εμφανίσεις και επιδόσεις βάζει τις βάσεις ώστε τον ερχόμενο Μάιο να αναδειχθεί ο απόλυτος MVP του ΠΑΟΚ. «Κολόνα» της δεξιάς «ασπρόμαυρης» πλευράς, αν και ορισμένες φορές βρέθηκε και αριστερά (π.χ. στη Σκωτία ή στο ντέρμπι με τον Αρη), νιώθει άνετα όταν στην πλάτη του υπάρχει ένας αμυντικός του τύπου Κεντζιόρα.

Έχει ευχέρεια να στείλει την μπάλα… συστημένη σε «ασπρόμαυρη» φανέλα ανεξαρτήτως αν χρειάζεται πολύ ή λίγη δύναμη, αφού το ταλέντο ξεχειλίζει. Είναι αυτό που λέμε το…έχει!

Ο 27χρονος ακραίος του ΠΑΟΚ είναι από τους πλέον δημιουργικούς παίκτες της κατηγορίας και το γεγονός πως πασάρει με ποσοστά άνω του 77% (στο ντέρμπι της Λεωφόρου έφτασε στο 82% με 23/28 πάσες) αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Με εξαίρεση το ματς στους «Ζωσιμάδες», όπου μπήκε ως αλλαγή και είχε μόλις 11 επαφές με την μπάλα, αλλά και πάλι ποσοστό άνω του 80%, έχει μεγάλη εμπλοκή στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας του Λουτσέσκου, με περισσότερες από 30 επαφές ανά αγώνα. «Χάνει» μία μεταβίβαση κάθε περίπου 11′ και ψάχνει παρά πολύ και με μεγάλη επιτυχία την παράλληλη. Κάθε φορά που θα βρεθεί στα όρια της μεγάλης περιοχής ή και προς το κόρνερ σημαίνει… συναγερμός στην αντίπαλη άμυνα.

Εκτός των τριών ασίστ που έχει ήδη μοιράσει, έχει «φτιάξει» επιπλέον 19 ευκαιρίες, μικρές ή μεγάλες, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχουν τα δοκάρια των Σβαμπ (ΠΑΟΚ-Βόλος), Κουλιεράκη (ΠΑΟΚ-Χάιντουκ), Σάστρε (ΠΑΟΚ-Βόλος). Έτσι, «εξηγείται» γιατί οι «αναμενόμενες ασίστ» (Χ-Assists) του ανέρχονται σε 3,8, αφού για εκατοστά δεν είναι τέσσερις ή ακόμη και πέντε.

«ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

Το λέει διαρκώς και το πιστεύει: «Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα»! Αν υπάρχει ένας παίκτης εντός των αποδυτηρίων της Τούμπας, που από το ξεκίνημα της σεζόν έλεγε και συνεχίζει να λέει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει τον φετινό τίτλο, αυτός είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί τους συμπαίκτες του. Προσπαθεί να τους βάλει στο ανάλογο mood, καθώς θεωρεί ότι η φετινή ομάδα έχει τον τρόπο να φτάσει πρώτη στο τέλος του δρόμου.

Ο… ΓΚΟΛΤΖΗΣ ΑΝΤΡΙΓΙΑ

Η πιο «παραγωγική» σεζόν του διεθνή άσου στον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη του στην ομάδα, όταν και σημείωσε 14 γκολ σε 48 εμφανίσεις του. Πέρσι και πρόπερσι βρήκε από επτά φορές στόχο και φέτος σε μόλις 15 ματς μετρά οχτώ τέρματα. Αυτόματα υπάρχουν ξεκάθαρες «ενδείξεις» πως… πάει να «σπάσει» το αντίστοιχο προσωπικό του ρεκόρ και αν συνεχίσει ανάλογα είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το πετύχει.

Το αριστερό του μοιάζει «φαρμάκι» και αν βρει χώρο θα «εκτελέσει» με τη μία, όπως για παράδειγμα έπραξε στους «Ζωσιμάδες» και στη Λεωφόρο, όπου και βρήκε δίχτυα με πανέμορφα τελειώματα. Παρατηρώντας τα σημεία από όπου έβγαλε τις 32 τελικές του αποτυπώνεται πως λειτουργεί με ευκολία και ως δεύτερος φορ.

Ο… ΚΟΦΤΗΣ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Αν και στην περίπτωση του μιλάμε για έναν παίκτη γραμμής, του… ασβέστη, κάνει «αθόρυβη» δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι. Ελέω της ταχύτητάς του μπορεί να καλύψει τον χώρο και να διεκδικήσει την πρώτη μπάλα και για αυτό προχωρά σε αρκετές ανακτήσεις που προσφέρουν νέες επιθέσεις στον ΠΑΟΚ. Με τη Χαρτς μέτρησε εννέα, παίζοντας από στόπερ ως και φορ!


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία