Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μιντιακή μοναρχία στα σκαριά!

Δημοφιλή

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες πτυχές του σχεδίου που εκπονήθηκε με στόχο τον πλήρη έλεγχο των Media και του ποδοσφαίρου.

Το σχέδιο προχωράει. Η μιντιακή μοναρχία που επιδιώκει να πετύχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βρίσκεται στα… σκαριά και ακόμη πιο μπροστά. Όλα δείχνουν ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί και η προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της FORTHNET και μαζί της NOVA.

Είναι μία προσπάθεια με ξεκάθαρους πολιτικούς σκοπούς, είναι κάτι το οποίο έχει προγραμματίσει για να ελέγξει πλήρως τον χώρο των ΜΜΕ και φυσικά ένα σχέδιο για να πατήσει επάνω στις αδύναμες οικονομικά ΠΑΕ με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Είναι τυχαίο ότι αυτό το μεγάλο σχέδιο αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Ήταν τυχαία όλα όσα έγιναν αυτό το ίδιο διάστημα με πρωταγωνίστρια τη NOVA, αλλά και την ΕΡΤ που άφησε τις πιο εμπορικές από τις ομάδες των οποίων είχε τα δικαιώματα, γνωρίζοντας ότι αυτές θα καταλήξουν στη NOVA;

«Γιατί όταν μπήκατε στο Μαξίμου, αφήσατε αζημίως τις ΠΑΕ Άρης και Παναθηναϊκός να φύγουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ; Προς όφελος ποιων συμφερόντων; Της NOVA που εποφθαλμιά για την αγορά της ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ;» ρώτησε πρόσφατα ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Παρεξηγεί κανείς ή θεωρεί υπερβολικά τόσο προχωρημένα και σύνθετα σκεπτικά, όταν πρόκειται για τον Βαγγέλη Μαρινάκη;

ΠΩΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ;

Πέρα από το σχέδιο που αφορά το μέλλον όμως, το όλο ζήτημα έχει να κάνει και με το παρελθόν. Τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες της FORTHNET τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου. Ο δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη Forthnet. Πρόκειται για το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αlter Ego θα καταβάλει στις τράπεζες μετρητοίς το ποσό των 45 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσει τις μετοχές, με στόχο να σβήσουν τα δάνεια; Ποιος θα το κάνει αυτό; Πώς; Ποιος θα ελέγξει μία τέτοια διαδικασία;

Με βάση όλες τις πληροφορίες το deal προχωράει με στόχο τον Οκτώβριο να υπογραφεί η συμφωνία κάτι που απλά θα επισημοποιήσει το πολύ σοβαρό ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού το οποίο θα προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που όλοι το ξέρουν, το βλέπουν, γνωρίζουν ότι έρχεται, παρόλα αυτά, όμως, ΜΟΝΟ ο ΠΑΟΚ και ο Βόλος έχουν αντιδράσει επίσημα!

Αλήθεια, στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις; Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι θέμα χρόνου να πληγεί ανεπανόρθωτα η ισονομία του πρωταθλήματος, από τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το βασικό οικονομικό έσοδο των ποδοσφαιρικών ομάδων;

Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή, μια και πέρα από την Ελληνική Λύση, σχετική ερώτηση θα καταθέσουν και 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ NOVA ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ VAR

Τι και αν το deal Μαρινάκη-NOVA δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη; Είναι πολλά αυτά που φανερώνουν ότι οι δύο πλευρές ακολουθούν ήδη την κοινή πορεία.

Μεγάλη απόδειξη όλων αυτών, όσα έγιναν σε κοινή θέα την περασμένη Πέμπτη στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης με κεντρικό θέμα το VAR και τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός που επιχειρηματολογεί συνεχώς ενάντια στο VAR, προσπάθησε και πάλι να πείσει με την επιχειρηματολογία του και… εντελώς ξαφνικά βρήκε στήριγμα στους εκπροσώπους της NOVA!

Ειπώθηκε ακόμη και το ότι… «το VAR αυξάνει την καχυποψία του πρωταθλήματος…». Όσο και αν προσπάθησαν να το μαζέψουν, αυτό ήταν κάτι που πραγματικά άφησε άφωνους όλους τους παρευρισκόμενους, με τους περισσότερους να καταλαβαίνουν πλέον ότι… είτε μιλάει ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, είτε της NOVA είναι το ίδιο και το αυτό!

Και ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν θετικό πνεύμα και διάθεση για το VAR και ενώ όλοι έψαχναν λύσεις και προτάσεις για να θέσουν στο τραπέζι ο Κώστας Καραπαπάς που εκπροσωπούσε τον Ολυμπιακό είχε μόνο αρνητικά να τονίσει. Αφού υποστήριξε ότι εμείς πληρώσαμε παραπάνω απ’ ότι στη Ρωσία και στο Ισραήλ,  αφού είπε ότι το σύστημα το χειρίζονται άχρηστοι ή εντολοδόχοι και ότι σε εμάς δεν δοκιμάστηκε το VAR, την επίθεση ανέλαβε να συνεχίσει ο εκπρόσωπος της NOVA.

Διαμαρτυρήθηκαν λοιπόν για την ανακοίνωση της ΚΕΔ περί «τεχνικής δυσλειτουργίας» στο Καραϊσκάκης, τονίζοντας ότι αυτή έπληξε την φήμη της εταιρίας.

Και που έφθασαν;

Η NOVA υποστήριξε ότι θα εισηγηθεί να σταματήσει να δίνει εκείνη το σήμα στο VAR και το σύστημα να λειτουργεί με δικές του κάμερες. Κάτι το οποίο γνωρίζουν ότι οικονομικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, κάτι που γνωρίζουν ότι μπορεί να φέρει σε αδιέξοδο το πρωτάθλημα! Κάτι που πολύ θα ήθελε ο Ολυμπιακός, που φυσικά τολμάει να ρίξει όλες τις ευθύνες για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου στο VAR, άποψη που μην ξεχνάμε πλησίασε το περασμένο χρονικό διάστημα ακόμη και ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ… ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ

Αν κι εφόσον ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκτήσει τελικά τον έλεγχο της Forthnet, θα κληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού (μια… ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του ανταγωνισμού) να εγκρίνει τη συμφωνία.

Κατά πόσο, βέβαια, ευνοείται ο ανταγωνισμός, όταν ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ θα μπορεί να ελέγχει μέσω της NOVA τη βιωσιμότητα των περισσότερων ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, από την ώρα που θα εξαρτάται απ΄ αυτόν το βασικό τους έσοδο, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα;

Για το αν το deal Μαρινάκη – Forthnet με συνέπεια τον έλεγχο της NOVA, άρα και του ελληνικού πρωταθλήματος, θα μπορέσει να προχωρήσει, θα το αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Λιανό, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επιλογή της νέας κυβέρνησης, αφού κατάφερε να εκπαραθυρώσει την… ενοχλητική κ. Βασιλική Θάνου!

Η κ. Θάνου ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (την Επιτροπή Ανταγωνισμού την διορίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης κι έχει τριετή θητεία) και μεταξύ άλλων, είχε αρχίσει να ερευνά την υπόθεση του μονοπωλίου στην διανομή των εφημερίδων από εταιρία, που ανήκει στον… Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αφού με την αλλαγή κυβέρνησης αρνήθηκε να παραιτηθεί, η κ. Θάνου απομακρύνθηκε με τροπολογία που πέρασε σε πολυνομοσχέδιο της 2ας Αυγούστου, η κυβέρνηση της ΝΔ, που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική». Η τροπολογία, με πενταετή αναδρομική ισχύ(…), προβλέπει ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου.

H κ. Θάνου είχε διατελέσει για ένα διάστημα στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού…

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ 

Όπως συμβαίνει για κάθε καινούριο, είναι λογικό να υπάρχουν απορίες και ερωτήματα του κόσμου για ζητήματα, που αφορούν στο PAOK TV.

Κατ’ αρχήν, οι τιμές των αγώνων έχουν διαμορφωθεί σε δύο κατηγορίες. Για τα παιχνίδια με Λαμία, Λάρισα, Ξάνθη, Ατρόμητο, Αστέρα, ΝΠΣ Βόλο και ΟΦΗ η τιμή πώλησης είναι στα 4,99 ευρώ. Για τους αγώνες με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό η τιμή είναι στα 7,99 ευρώ. Οι τιμές των αναμετρήσεων στα πλέι οφ θα ανακοινωθούν όταν οριστούν τα παιχνίδια.

Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί την ετήσια συνδρομή στην τιμή των 69,99 ευρώ, αποκτώντας απεριόριστη πρόσβαση σε όλο το υλικό του PAOK TV, το οποίο περιλαμβάνει τις μεταδόσεις όλων των εντός έδρας αγώνων της Σούπερ Λιγκ, τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όσο και στα πλέι οφ.

Οι τιμές είναι διαφορετικές για τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και για τους οποίους ισχύει η επαγγελματική συνδρομή των 200 ευρώ. Και μ’ αυτήν μπορούν να μεταδίδουν τους αγώνες σε μέχρι πέντε συσκευές ταυτόχρονα με μία σύνδεση (από πέντε συσκευές και πάνω θα χρειαστεί και μία επιπλέον συνδρομή).

Οσοι επαγγελματίες προχωρούν στην αγορά του συγκεκριμένου πακέτου, λαμβάνουν ειδική σηματοδότηση PAOK TV Approved για τα καταστήματά τους (η σχετική λίστα με τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα θα υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ). Παράλληλα, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μαγαζιά, προκειμένου να πιστοποιούν ότι οι εκεί συνδέσεις είναι πράγματι επαγγελματικές κι όχι οικιακές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν νομικές κυρώσεις.

Ο κάθε χρήστης μπορεί να αγοράσει τη συνδρομή του για τη σεζόν 2019-20 από την επίσημη ιστοσελίδα του PAOK TV, ενώ πωλήσεις γίνονται και από τις δύο μπουτίκ της ομάδας, που λειτουργούν στο γήπεδο της Τούμπας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σ’ όλα, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί το φαινόμενο της πειρατείας, που… ανθεί στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι μεγάλο και μέχρι κανείς στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να το επιλύσει. Στον ΠΑΟΚ προσπαθούν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν να το περιορίσουν, διαφυλάσσοντας το οικονομικό συμφέρον της ΠΑΕ, αλλά και τους χιλιάδες συνδρομητές, που καταβάλλουν το τίμημα που τους αναλογεί για να παρακολουθούν τα παιχνίδια.

Επιπλέον, εκφράζεται η εκτίμηση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει δημιουργηθεί και η εφαρμογή για Smart TV, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα συμβατότητας που υπάρχει με όλες τις Web TV.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Στο Άργος για ακόμα μία νίκη!

Για την 21η αγωνιστική της Handball Premier, ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στο Άργος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το Σάββατο 30 Μαρτίου...

Στην ίδια κατηγορία