Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λιέγη, Μαλίν, Μπριζ και τώρα η Γάνδη

Δημοφιλή

Οι πιο γλυκές αναμνήσεις του Δικεφάλου από τη χώρα του Βελγίου κρατούν από τη σεζόν 1991-92, όταν νίκησε 1-0 τη Μαλίν στον αγώνα ρεβάνς και πήρε την πρόκριση για το β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού στις 2 Οκτωβρίου 1991. Και την ίδια περίπου ώρα, που η αποστολή του ΠΑΟΚ αναχωρούσε για το Βέλγιο, η ομάδα μπάσκετ του Δικεφάλου αναχωρούσε για την Κύπρο, αρχίζοντας κόντρα στον ΑΠΟΕΛ το ευρωπαϊκό ταξίδι της στο κύπελλο κυπελλούχων, που είχε κατάληξη το χαμένο τελικό της Ναντ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Από την προπαραμονή του αγώνα, προερχόμενος από το Αμβούργο, είχε ταξιδέψει στο Μαλίν ο Θωμάς Βουλινός. «Δεν ήρθαμε εδώ για τουρισμό» τόνιζε ο πρόεδρος της ΠΑΕ σε συνέντευξη Τύπου, που είχε παραχωρήσει στη βελγική πόλη, αποκαλύπτοντας ότι σε περίπτωση πρόκρισης οι παίκτες θα μοιράζονταν πριμ δεκαπέντε εκατομμυρίων δραχμών (μετά τη νίκη-πρόκριση το πριμ αυξήθηκε στα είκοσι εκ. δρχ.).

Από την πλευρά του, ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς έλεγε πριν το ματς: «Η Μαλίν είναι καλύτερη ομάδα, γι’ αυτό και οι παίκτες μου θα πρέπει ν’ αγωνιστούν σαν λιοντάρια, προκειμένου να ισοσκελίσουν την ανωτερότητα των Βέλγων».

Συνολικά 1100 εισιτήρια αναλογούσαν στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Ο ένας πυρήνας ήταν στο πέταλο και ο άλλος στη μέση του γηπέδου. Η τοπική αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιστρατεύοντας και 100 σκύλους.

Μόλις στο 5΄ της αναμέτρησης ο Λαγωνίδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας, αλλά ο Πορτογάλος διαιτητής του αγώνα (είχε μεταδοθεί από τον ΑΝΤ1) Ζοσέ Ντος Σάντος είχε ακυρώσει το γκολ, καταλογίζοντας επιθετικό φάουλ. Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, αλλά όσες φορές χρειάστηκε, ο Γκάμπριτς φώναξε «παρών».

Στο δεύτερο ημίχρονο, κι όσο περνούσε η ώρα, οι φιλοξενούμενοι αύξαναν ολοένα και περισσότερο την πίεση προς την εστία των γηπεδούχων. Στο 85΄ ο Λεοντιάδης έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, η άμυνα της Μαλίν δεν απομάκρυνε σωστά κι ο Μπορμπόκης με σουτ έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του.

Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Γκάμπριτς, Αλεξίου, Μαλιούφας (82΄ Μαγκντί), Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης (90΄ Αλεξούλης) και Λεοντιάδης.

«Ημασταν αποφασισμένοι για την πρόκριση. Το γκολ ήρθε στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Είμαι ένας… γερασμένος προπονητής, αλλά δεν θυμάμαι άλλη τέτοια νίκη στην καριέρα μου» έλεγε ο Μπλάζεβιτς μετά τον αγώνα, την ίδια στιγμή που ο Μπορμπόκης τόνιζε ότι «περίμενα ότι θα πετύχαινα γκολ».

Ο τεχνικός της Μαλίν, Ζορζ Λίεκενς δήλωνε: «Όταν χάνεις τόσες ευκαιρίες, ήταν αναμενόμενο να δεχτούμε γκολ. Δεν πίστευα ποτέ ότι θ’ αποκλειόμασταν. Είμαστε σοκαρισμένοι. Ο ΠΑΟΚ μας παγίδεψε και κέρδισε δίκαια».

Με τη λήξη του αγώνα, αρκετές χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να γιορτάσουν την πρόκριση. Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η περιοχή του Λευκού Πύργου, αλλά και τα γραφεία της ΠΑΕ, που τότε βρίσκονταν στην οδό Εθνικής Αμύνης. Την επόμενη ημέρα, το σκηνικό των πανηγυρισμών μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου τα μέλη της αποστολής έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής.

Ο Μπλάζεβιτς δεν είχε επιστρέψει με την αποστολή στη Θεσσαλονίκη, αλλά μαζί με τον Νίκο Ζελομοσίδη ταξίδεψε στη Ζυρίχη προκειμένου να παραβρεθεί στην κλήρωση του β΄ γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που έφερε αντίπαλο του ΠΑΟΚ την Σβαρόφσκι Τιρόλ. Οι κίτρινες κάρτες, που είχαν αντικρίσει οι Λαγωνίδης και Μαλιούφας στη ρεβάνς με τη Μαλίν, τους στέρησαν τη συμμετοχή στο πρώτο παιχνίδι με τους Αυστριακούς στην Τούμπα. Στο πρώτο ματς πρωταθλήματος, πάντως, μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της Μαλίν, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή με 0-3 (ο Τάις Λίμπρεχτς είχε κάνει ντεμπούτο στον πάγκο του Γηραιού, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον Τέλη Μπατάκη).

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΚΝΤΙ

Λίγες ημέρες πριν τη ρεβάνς με τη Μαλίν, ο Μαγκντί είχε βρεθεί στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρει βίζα για το ταξίδι. Ο Αιγύπτιος μπήκε στο παιχνίδι στο 82΄ (δεν είχε πλήρως ξεπεράσει τη θλάση από το πρώτο ματς της Τούμπας) και από δική του ενέργεια είχε αρχίσει η φάση του γκολ. Χρειάστηκε να περάσουν 4,5 μήνες, προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη δράση, αρχής γενομένης από το εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος της 16ης Φεβρουαρίου 1992 με τον Αθηναϊκό (1-1).

Το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί, ο Μαγκντί ήταν απών από το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας. Ο Αιγύπτιος ζητούσε να του καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων του από την προηγούμενη σεζόν (η διαφορά του με την ΠΑΕ ήταν 29 χιλιάδες δολάρια) και, όσο δεν έβλεπε τα χρήματα στο λογαριασμό του, τόσο στύλωνε τα πόδια. «Προτιμώ να πάω στο γιαπί για μεροκάματο, παρά να επιστρέψω ταπεινωμένος. Εμείς οι Άραβες κρατάμε το λόγο μας και πίστευα ότι και ο κ. Βουλινός θα κρατούσε το δικό του» δήλωνε σε συνέντευξη του από το Κάιρο, προσθέτοντας: «Προσπάθησαν να με βγάλουν προβληματικό για να μην πάρω τα υπόλοιπα χρήματα. Δεν έχω σκοπό να τα χαρίσω γιατί τα κέρδισαν με ιδρώτα». Τελικά, η λύση βρέθηκε κι ο Αιγύπτιος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Αυγούστου.

ΤΟ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ

Πριν το παιχνίδι ο Μπλάζεβιτς δήλωνε: «Είναι πολύ δύσκολο να μην μας βάλουν γκολ, συνεπώς ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ένα γκολ θα μας είναι αρκετό για την πρόκριση». Σ’ αυτό ο Κροάτης προπονητής του ΠΑΟΚ είχε πέσει έξω στην πρόβλεψή του, όχι όμως και σ’ εκείνα, που είχε πει για το σκόρερ: «Μ’ απασχολεί πολύ ο Μπορμπόκης. Φάνηκε στο πρώτο παιχνίδι ότι η άμυνα της Μαλίν δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει…».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

O αγώνας της 16ης Σεπτεμβρίου 2010 στο Βέλγιο εναντίον της Κλαμπ Μπριζ ήταν ο πρώτος, που έδωσε ο ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ. Η αποστολή του Δικεφάλου, που προέρχονταν από κακή εμφάνιση και ισοπαλία στην Τρίπολη με τον Αστέρα με 0-0, ταξίδεψε δύο ημέρες πριν το παιχνίδι. Την παραμονή, δε, του αγώνα ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχε βρει την ευκαιρία να συναντηθεί στη Λιέγη με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος άρχιζε τότε την προπονητική του καριέρα, όντας βοηθός του Ντομικίκ Ντ’ Ονόφριο στην τοπική Σταντάρ.

Στο ματς με την Κλαμπ Μπριζ (ντεμπούτο Ελ Ζαρ) ο Δικέφαλος βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 61΄ με το γκολ του Κουεμάχα, είχε ωστόσο απάντηση στο 79΄ με τον Μαλεζά (το μοναδικό του γκολ σε 26 ευρωπαϊκές συμμετοχές), που έδωσε το βαθμό στην ομάδα του.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης είχε παρατάξει τους Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Μαλεζά, Κοντρέρας, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Ίβιτς (89′ Φωτάκης), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη (90’+1΄ Φιλομένο) και Παπάζογλου (73′ Ελ Ζαρ). Ο ΠΑΟΚ είχε ακολουθήσει με έντεκα βαθμούς –ως δεύτερος-τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Μπριζ.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΕΓΗΣ

Ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, στις 20 Σεπτεμβρίου 1967 ο ΠΑΟΚ έχανε εκτός έδρας με 3-2 από τη Ροαγιάλ Λιέγης και αποκλείονταν από τη συνέχεια του κυπέλλου Εκθέσεων. Ουσιαστικά, η υπόθεση της πρόκρισης είχε κριθεί από το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη, όταν η βελγική ομάδα είχε επικρατήσει με σκορ 2-0.

Σκόρερ για το Δικέφαλο στη ρεβάνς επί βελγικού εδάφους ήταν οι Αφεντουλίδης (27΄) και Μακρής (79΄). Για τους φιλοξενούμενους (προπονητής ο Νίκος Πάγκαλος) είχαν αγωνιστεί οι Καρανταγλίδης, Τάτσης, Φουντουκίδης, Λάζος, Μουρατίδης, Νικολαϊδης, Γιακουμής, Θεοφανίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης (46΄ Μακρής) και Σαράφης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τελευταία πρόβα πριν τον «τελικό» για τον ΠΑΟΚ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του βρίσκεται ο ΠΑΟK που αντιμετωπίζει το Σάββατο (27/4, 20:15) στο Παλατάκι το Μαρούσι,...

Στην ίδια κατηγορία