Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Kαυτανζόγλειο: Ένα στάδιο παρατημένο στην τύχη του

Δημοφιλή

Η μη αδειοδότηση του Καυτανζογλείου για τα παιχνίδια του Ηρακλή στη Σούπερ Λιγκ 2 επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της εγκατάλειψης από την πολιτεία του εθνικού σταδίου της Θεσσαλονίκης.

Kι όταν ένα γήπεδο-πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό στάδιο της χώρας μετά το ΟΑΚΑ-δεν αδειοδοτείται για παιχνίδια Β΄ εθνικής, μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει κανείς σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει.

Ουσιαστικά, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική παρέμβαση στο Καυτανζόγλειο, αλλά δεν γίνεται καν η συντήρησή του. Μοιραία τα προβλήματα συσσωρεύονται και όσο καθυστερεί η επίλυσή τους, τόσο θα απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για την απαραίτητη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Το πιο βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την υγρασία, που είναι εμφανής και στους εσωτερικούς χώρους προπόνησης.

Στο πρόσφατο παρελθόν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν κάνει μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμφωνίας με τη διοίκηση του σταδίου, έτσι ώστε ο Δικέφαλος να φιλοξενείται εκεί και να δίνει τα επίσημα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη και για όσο διάστημα θα κατασκευάζονταν η νέα Τούμπα. Ηταν η μεγάλη ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του Καυτανζογλείου, η οποία, όμως, δεν αξιοποιήθηκε.

Ο… ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Τον περασμένο Μάρτιο γίναμε μάρτυρες της εικόνας του φωτεινού πίνακα του σταδίου να περιστρέφεται (!) γύρω από τον πυλώνα στήριξής του, πρόβλημα, που οι υπεύθυνοι του Καυτανζογλείου απέδωσαν στους ισχυρούς ανέμους, που έπνεαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κι ενώ εκείνες τις ημέρες διενεργούνταν εξετάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές (η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και χθες-στο άδειο γήπεδο αναμετρήθηκαν ο Ηρακλής με την Αναγέννηση Καρδίτσας-χωρίς να φυσά αέρας…). Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή της πυροσβεστικής, προκειμένου να τοποθετήσει ειδικό εξάρτημα για τη σταθεροποίηση του φωτεινού πίνακα και την αποφυγή χειρότερων-και πλέον επικίνδυνων-καταστάσεων. Από τη στιγμή, βέβαια, που δεν έχει υπάρξει ουσιαστική συντήρηση του πίνακα, είναι και αδύνατη η αναβάθμισή του. Κι όπως είναι γνωστό, ένας ηλεκτρονικός πίνακας συμπεριλαμβάνεται στις απαραίτητης προδιαγραφές για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων.

ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ένα μήνα νωρίτερα, πάντως, από το συμβάν με τον ηλεκτρονικό πίνακα, η επιτροπή διοίκησης του Καυτανζογλείου, απαντώντας και σε σχετικά δημοσιεύματα (inpaok.gr) διαβεβαίωνε ότι, μαζί με επαγγελματικά στελέχη και εθελοντές, «εργαζόμαστε με συνέπεια και στόχο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Σταδίου» και ότι ακόμη «σ’ αυτήν την προσπάθεια, έχουμε αρωγούς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού , το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης , την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , τον Δήμο Θεσσαλονίκης , τον ΣΕΓΑΣ και τους υπόλοιπους  αθλητικούς οργανισμούς (φορείς και  Σωματεία)  που στεγάζονται ή συνεργάζονται με το Καυτανζόγλειο».

Στην ίδια ανακοίνωση υπήρχε επίσης η διαβεβαίωση ότι «φροντίζουμε και στοχεύουμε με τις ενέργειές μας το Στάδιο να λύσει χρόνια προβλήματα και να προετοιμάσει τις βασικές υποδομές του, ώστε όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το ζητήσει, να είμαστε σε θέση γρήγορα, αποτελεσματικά και με αμοιβαίο όφελος να καταλήξουμε σε συμφωνία συνεργασίας και φιλοξενίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ , για όσο χρόνο απαιτηθεί».

Από λόγια, βέβαια, άλλο τίποτα, γιατί από πράξεις… Οι συζητήσεις των υπευθύνων του ΠΑΟΚ με τη διοίκηση του Καυτανζογλείου (κυρίως επί της προηγούμενης διοίκησης) αποδείχτηκαν ατέρμονες και αναποτελεσματικές, κι αυτό όχι με ευθύνη της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ. Φυσικά, πάνω από τη διοίκηση του σταδίου υπήρχε-και υπάρχει-το αντίστοιχο υφυπουργείο (στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης και πλέον είναι ο Γιάννης Βρούτσης ως αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό), που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη διαχείριση των εθνικών σταδίων.

Στον ΠΑΟΚ, βέβαια, δεν έχουν ξεχάσει και την αποτυχημένη… απόπειρα της χρησιμοποίησης του Καυτανζογλείου ως έδρα για τα παιχνίδια της δεύτερης ομάδας στη Σούπερ Λιγκ 2. Δύο χρόνια πριν η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ κατήγγειλε ως απαράδεκτη την τελική σύμβαση, που της έστειλε η διοίκηση του σταδίου προς υπογραφή, κι αφού είχε προηγηθεί προφορική συμφωνία για τη χρήση του σταδίου από τον ΠΑΟΚ Β΄.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα άλλο περιστατικό, όταν η Κ-19 του ΠΑΟΚ προετοιμάζονταν να φιλοξενήσει στο Καυτανζόγλειο την αντίστοιχη ομάδα της Ζίλινα σε επίσημο παιχνίδι της ΟΥΕΦΑ. Μόλις 48 ώρες πριν το ματς, με δαπάνη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 800 τ. μ. χορτοτάπητα, προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά το παιχνίδι, μια και το τερέν που προϋπήρχε, εγκυμονούσε κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών των δύο ομάδων.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΣΩΣΣΙΔΗ

Αν αναζητήσει κανείς να μάθει ποιος είναι ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του Καυτανζογλείου σταδίου, θα βρει-στην επίσημη ιστοσελίδα του σταδίου-το όνομα της Καλυψώς Γούλα. Η τελευταία, βέβαια, ήδη από το Μάρτιο του 2022 είχε υποβάλλει την παραίτησή της, προκειμένου ν’ αναλάβει τη θέση της γενικής γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων….

Ποιος την είχε διαδεχτεί; Ο Γιάννης Σωσσίδης, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος κατείχε τη θέση του γραμματέα επί διοίκησης Γούλα. Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, το όνομα του Σωσσίδη είχε ακουστεί ως υποψήφιο για τις προηγούμενες εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης (με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας), ενώ ακόμη παλαιότερα είχε φημολογηθεί η ανάμειξή του στα κοινά της ΚΑΕ Αρης.

 

 


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία