Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η συγκλονιστική ιστορία του Έκονγκ

Δημοφιλή

Προσοχή. Αυτή δεν είναι η συνηθισμένη ιστορία των περισσότερων ποδοσφαιριστών έως την καταξίωση. Ως παιδί, αγαπούσε το ποδόσφαιρο, αλλά επί της ουσίας συνιστούσε μια απαγορευμένη αγάπη που εν τέλει οδήγησε σε μια σοβαρή τριβή στην οικογένειά του μεταξύ των γονιών του. Απλώς αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον έρωτά του και είχε σοβαρές συνέπειες… «Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ αυτή είναι η ιστορία μου, η… απαγορευμένη μου αγάπη» εκμυστηρευόμενη από έναν γνωστό αναλυτή ποδοσφαίρου. Ένα παραμύθι που για να ξεκινήσει, έπρεπε να φέρει την υπογραφή της μητέρας του με τον ίδιο πλέον να έχει διαμορφώνει κάθε σελίδα αφήνοντας το «στίγμα» του.

Ώρα Copa Africa. Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ και Ζοσέ Πεσέιρο σε μία διαρκή τριβή που έκρινε αμφίβολη τη συμμετοχή του Νιγηριανού κεντρικού αμυντικού, αναγκάζοντας μέχρι και την παρέμβαση της ομοσπονδίας προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. «Δεν ήμουν σίγουρος αν έπαιζα αυτό το AFCON ή όχι και για να είμαι ειλικρινής, δεν ήμουν σίγουρος αν συνέχιζα με την εθνική ομάδα γιατί ζύγιζα όλες τις επιλογές μου». Αφού το σκέφτηκε βαθιά, αποφάσισε να συνεχίσει, να περιμένει προκειμένου να αρπάξει την επόμενη ευκαιρία. Ακόμα και όταν του τηλεφωνούσαν, τον άφηναν πάντα στον πάγκο αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει σκληρά.

Και ο χρόνος πάντα αμείλικτος είναι εκεί για να επιβεβαιώνει και να επιβεβαιώνεται, δίνοντας ακόμη μία ευκαιρία στον 30χρονο κεντρικό αμυντικό να «απασφαλίσει» με τις εμφανίσεις του στις φιλικές αναμετρήσεις του Άμπου Ντάμπι εν μέσω της προετοιμασίας της Νιγηρίας με γνώμονα τη μεγάλη αφρικανική διοργάνωση. «Όταν υπέγραψα στον ΠΑΟΚ τον Ιούλιο, το πρώτο πράγμα που τους είπα ήταν ότι έχουμε μια μεγάλη διοργάνωση τον Ιανουάριο και είμαι αφοσιωμένος στη Νιγηρία», ξεκαθαρίζοντας εξαρχής τις διαθέσεις του, με τον ΠΑΟΚ να του παρέχει τη δυνατότητα για πραγματοποίηση των φιλοδοξιών του. Ένα παιδικό του όνειρο στο… φόντο.

Με τα περιθώρια για λάθη απαγορευμένα και σε ένα περίεργο κλίμα δεδομένων των διαφορών που τους χώριζαν με τον Ζοσέ Πεσέιρο, φρόντισε με το… καλημέρα να του αποδείξει πως όταν η μπάλα καίει είναι εκεί, «παρών». Από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική της φάσης των ομίλων του AFCON με την Ακτή Ελεφαντοστού «είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να σκοράρω. Αυτό είναι που σκέφτομαι, και επίσης, ως αρχηγός πρέπει να αναλάβω και την ευθύνη σε σοβαρές καταστάσεις. Ο Βίκτορ Όσιμεν ήταν ο πρώτος που πήρε τη μπάλα στα χέρια του, αλλά μόλις ήρθε το πέναλτι, με κοίταξε και μου ζήτησε να αναλάβω εγώ την εκτέλεσή του και φυσικά έπρεπε να κάνω αυτή την ευθύνη».

Βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα του Ζοσέ Πεσέιρο σε ένα μομέντουμ που η αμυντική γραμμή κέρδισε το στοίχημα των εντυπώσεων υπό την έννοια πως οι «Σούπερ Αετοί» έχουν ως παράσημο την απαραβίαστη εστία, με τον κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ να φέρει τεράστια ευθύνη. Ενδεικτικό πως εντός έξι αγώνων έχουν αντικρύσει μόνο δύο γκολ κατά, με τον Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ να αποτελεί εκ των πρωταγωνιστών στη φετινή προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Επιδόσεις που αναμενόμενα προκάλεσαν… αίσθηση τόσο στον επιθετικό της Νάπολι, Βίκτορ Όσιμεν, δεδομένου πως τον χαρακτήρισε πρότυπο πραγματικού ηγέτη όσο και στον Ρίο Φέρντιναντ που αποθανατίστηκε σε φωτογραφικά κλικ με το νούμερο της φανέλας του.

 

Στα καλύτερά του ο Νιγηριανός κεντρικός αμυντικός που κατόπιν των δύο γκολ που κουβαλούσε στο Copa Africa φρόντισε να μιλήσει και στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι με φόντο την πρόκριση στην τελική φάση κόντρα στη Νότια Αφρική. Η συνέχεια αναμενόμενη για τον ίδιο πόσω μάλλον μετά από την περιπέτεια της συμμετοχής του στο AFCON. Πρώτη αντίδραση ένα αφιλτράριστο ξέσπασμα σε κλάματα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, όπως έκανε και γνωστός αναλυτής που βιώνει διά ζώσης τα τεκταινόμενα της μεγάλης αφρικανικής διοργάνωσης, «ο πατέρας του Έκονγκ ήθελε να πάει σχολείο καθώς δεν έβλεπε μέλλον στο ποδόσφαιρο και σε ηλικία 12 ετών τον έστειλε σε οικοτροφείο στην Αγγλία. Έτσι, έφτασε στην Αγγλία και αντί να επικεντρωθεί στις σπουδές του και να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, ερωτεύτηκε περισσότερο το ποδόσφαιρο.

Μετά από 3 χρόνια, ο πατέρας του τον περίμενε να επιστρέψει στο σπίτι με το χαρτί της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, αλλά ο Έκονγκ επέστρεψε με έγγραφα για να ενταχθεί σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου κάτι που εξόργισε τον πατέρα του που αρνήθηκε να τα υπογράψει. Καθώς απόμενε μόνο μία μέρα για να πάρει την υπογραφή των γονιών του και να του επιτραπεί η εισαγωγή σε αυτή, η μητέρα του που πάντα υποστήριζε τα ποδοσφαιρικά του όνειρα υπέγραψε τα έγγραφα για αυτόν. Μία πράξη που αργότερα οδήγησε σε διαζύγιο μεταξύ των γονιών του και σε μια διαμάχη μεταξύ αυτού και του πατέρα του.

Ως πατέρας ήθελε απλώς το καλύτερο για τον γιο του, μια ακαδημαϊκή καταξίωση, αλλά το μόνο που ήθελε ο γιος του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Συνεπώς, επέστρεψε στην Αγγλία και μπήκε στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου της Τότεναμ στο Λονδίνο αλλά οι συνθήκες κάθε άλλο παρά παραμυθένιες φάνταζαν για αυτόν καθώς τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Μετά από 3 χρόνια στο αγγλικό κλαμπ, ένας από τους προπονητές τηλεφώνησε στον ίδιο και τη μαμά του και τους είπε: «Ο Εκονγκ δεν είναι αρκετά καλός για να γίνει ποδοσφαιριστής και πρέπει να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έφυγε από την ακαδημία, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και τα όνειρα του γιατί δεν είχε την πολυτέλεια να επιστρέψει σε αυτό το σημείο και έτσι το χρησιμοποίησε ως κίνητρο για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου εντάχθηκε σε μια πιο μικρή ομάδα, την Γκρόνιγκεν το 2013, αλλά στάλθηκε στην Ντόρντρεχτ ως δανεικός για να τον βοηθήσει να βρει τα πατήματά του. Μετά από ένα χρόνο όπου τα πήγε καλά, μετακόμισε στη Γάνδη για να ενταχθεί στους… γίγαντες του Βελγίου, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει χρόνο.

Αλλαξοπίστησε αναφορικά με την εθνική ομάδα, καθώς εκπροσώπησε την Ολλανδία στα επίπεδα νέων κάτω των 19 και 20 ετών. Αυτή η κίνηση συνέπεσε με μια ανοδική πορεία στην καριέρα του. Στάλθηκε δανεικός στη Νορβηγία όπου τα πήγε καλά και αυτό τον οδήγησε να μετακομίσει στην τουρκική Μπούρσασπορ το 2017. Μετά από ένα χρόνο στην Τουρκία, μετέβη στη Serie A και Ουντινέζε. Το 2018 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο συμφιλιώθηκε με τον πατέρα του που μπορούσε πλέον να δει τον γιο του να εκπληρώνει τα όνειρά του.

Έχοντας εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό μέλος της ομάδας της Ουντινέζε και μετά από 2 χρόνια στην Ιταλία, κέρδισε μια ονειρεμένη μεταγραφή στην Αγγλία όπου υπέγραψε στην ομάδα της ChampionshipΓουότφορντ, την οποία βοήθησε να πάρει την άνοδο στην Premier League στην πρώτη του σεζόν. Σε αυτό το σημείο είχε επίσης μια επιτυχημένη πορεία με τη Νιγηρία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με την Νιγηριανή Under-23.

Τον Ιανουάριο του 2023, εντάχθηκε στην ιταλική ομάδα, Σαλερνιτάνα, όπου είχε μια σεζόν τραυματισμού και ως εκ τούτου κατέγραψε μόνο 9 συμμετοχές. Αυτό τον οδήγησε στο να χάσει τη θέση στην Εθνική ομάδα. Μετακομίζοντας εν συνεχεία στην Ελλάδα όπου ανέκτησε τη φόρμα του και έπαιζε τακτικά, δεν κλήθηκε ούτε τότε προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα της Νιγηρίας και αυτό συνεχίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο. Κάτι που έβαλε σκέψεις απόσυρσης στον Έκονγκ».

Αν αξίζει, όμως, να έχεις κάτι που θες πραγματικά τότε αξίζει και να παλέψεις για εκείνο. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα, από τη μια μέρα στην άλλη και μπορεί να είναι δύσκολο για εβδομάδες, μέρες ακόμα και χρόνια, αλλά τελικά όλα θα έχουν νόημα αν δεν τα παρατήσεις ποτέ. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ που δείχνει πως δικαιώνεται απολύτως για την επιλογή του και εάν το αποτέλεσμα μετρά, τότε ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ μπορεί να χαμογελά.

«Αν μπορείς να ονειρευτείς δεν τα παρατάς ποτέ» και στην παρούσα φάση παίρνει τη Νιγηρία από το χέρι κινούμενος σε ρυθμούς τελικού και «Lets do it again».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χριστός Ανέστη!

Καλή Ανάσταση! Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Η συντακτική ομάδα της FORZA.

Στην ίδια κατηγορία