Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η μέρα, που άλλαξε χέρια η ΠΑΕ

Δημοφιλή

Παραμονές των Χριστουγέννων του 2003 οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ περίμεναν από τον… Αϊ Βασίλη να τους φέρει έναν νέο μεγαλομέτοχο και να τους απαλλάξει από την παρουσία του Γιώργου Μπατατούδη.

Ο Άγιος έκανε το… θαύμα του, μόνο που ο νέος μεγαλομέτοχος αποδείχτηκε στην πορεία… χειρότερος από τον προκάτοχο του. Ηταν 20 Δεκεμβρίου 2003, όταν ο Γιάννης Γούμενος έπαιρνε και τυπικά τις τύχες του ΠΑΟΚ στα χέρια του.

Στα κοινά, βέβαια, του συλλόγου είχε μπει σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα. Η λήξη της σεζόν 2002-2003 είχε βρει τον ΠΑΟΚ κυπελλούχο, αλλά και διοικητικά ακέφαλο. Ο Μπατατούδης είχε προ πολλού σηκώσει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας αδυναμία χρηματοδότησης της ΠΑΕ. Η λύση του πρωτοδικείου ήταν μονόδρομος και στις 7 Ιουλίου 2003 ο Γούμενος κάθισε στη θέση του προέδρου, έχοντας δίπλα του τους Βασίλη Παγώνη και Γιώργο Καλύβα (ορίστηκαν πρώτος και δεύτερος αντιπρόεδρος αντίστοιχα).

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

Τα οικονομικής, κυρίως, φύσεως προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση ήταν …ατελείωτα. Πέντε από τους παίκτες, που ήταν βασικοί στον τελικό κυπέλλου με τον Άρη (Αμπονσά, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γεωργιάδης) αποχώρησαν –οι  περισσότεροι με όχι συναινετικό τρόπο-από την Τούμπα, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε τόσο ευοίωνο μέλλον. Συνεπώς, υπήρχε η ανάγκη αναπλήρωσης των κενών τους, αλλά (πολλά) χρήματα για αυτό δεν υπήρχαν στα ταμεία της ΠΑΕ. Μοναδικό εξασφαλισμένο έσοδο για τη σεζόν που θα ακολουθούσε ήταν το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τον Αλφα (πριν αρχίσει το πρωτάθλημα τα παραχώρησε στο συνδρομητικό Σούπερσπορ) ύψους 1, 6 εκ. ευρώ. Χαμηλές ήταν δε οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα προέκυπταν από την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας. Μέσα σε όλα, υπήρχε και η αγωνία για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού συμμετοχής, στο πρωτάθλημα που θ’ ακολουθούσε, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Και από τη στιγμή που ο Γούμενος δεν μπορούσε-σε πρώτη φάση- να γίνει κύριος της πλειοψηφίας των μετοχών, επιδίωξε να πάρει από τον Μπατατούδη την μπουτίκ για να έχει μια επιπλέον πηγή εσόδων.

Η σεζόν είχε αρχίσει, αλλά σημαντική μερίδα του φίλαθλου κόσμου δεν έβλεπε με καλό μάτι τη διοίκηση πρωτοδικείου, θεωρώντας ότι τίποτα ουσιαστικό δεν είχε αλλάξει κι ότι ο Μπατατούδης, που παρέμενε μεγαλομέτοχος, εξακολουθούσε να κινεί ο ίδιος τα νήματα. Κι όσο περνούσε ο καιρός και οι μετοχές δεν άλλαζαν χέρια, η δυσπιστία στο πρόσωπο του Γούμενου ολοένα και μεγάλωνε.

ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2003, οπότε και υπεγράφη η αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ, διαδραματίστηκαν πολλά επεισόδια. Στις 6 Οκτωβρίου 2003 ο Καλύβας υπέβαλλε την παραίτηση του δηλώνοντας ότι ο κύκλος της διοίκησης έχει κλείσει. Και τρεις ημέρες αργότερα σε ανακοίνωση του ο Γούμενος υπογράμμισε ότι η θητεία της διοίκησης φθάνει στο τέλος της, αφού «διαπιστώσαμε υπαναχώρηση του μεγαλομετόχου από τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία προέβλεπε να του καταβάλλουμε 1,1 εκ. ευρώ-άμεσα, σε μετρητά- για τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΠΑΕ και του 100% των μετοχών της Δικέφαλος ΑΕ».

Στις 13 Οκτωβρίου 2003, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γούμενος τόνιζε: «Μόνο η Πολιτεία μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ΠΑΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μπατατούδης δεν θέλει να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών». Και ο ίδιος, πάντως, δεν ήταν και… τόσο έτοιμος για την αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ. Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου 2003 ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου, αφού τρεις ημέρες νωρίτερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τον είχε κηρύξει έκπτωτο (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών μηνών).

ΜΕ… ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ από τον Μπατατούδη στους Γούμενο-Παγώνη «έπεσαν» το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 στο γραφείο του δικηγόρου Σταύρου Κουμεντάκη.

Η προφορική συμφωνία, πάντως, είχε επιτευχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στο σπίτι του Γούμενου στο Ωραιόκαστρο. Ετσι, μετά από οχτώ χρόνια ο Γιώργος Μπατατούδης έπαψε να είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. «Ας δούμε και τις επιτυχίες της ομάδας επί θητείας μου, όχι μόνο τα αρνητικά. Θα μπορούσα να πετύχω περισσότερα. Δεν μετανιώνω που ασχολήθηκα με τον ΠΑΟΚ. Φεύγω ήσυχος με το έργο που αφήνω. Τα τρία τελευταία χρόνια έψαχνα μάταια αγοραστή» ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του πριν αποσυρθεί οριστικά από το προσκήνιο του Δικεφάλου. «Πρώτος στόχος η εξυγίανση της ΠΑΕ» τόνιζε ο Γούμενος, ο οποίος προανήγγειλε και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «γιατί χρειάζονται χρήματα στην ΠΑΕ». Επιπλέον, είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε υπουργό Πολιτισμού «για τη βοήθεια του στην επίτευξη της συμφωνίας με τον Μπατατούδη». Πάντως, την αμέσως επόμενη ημέρα, στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Αρη (3-0), αναρτήθηκε πανό με προφανείς αποδέκτες: «Αργήσατε πολύ, τώρα έξω από τη βουλή». Από την πλευρά του, ο Βενιζέλος είχε επιφυλαχθεί να σχολιάσει τη διοικητική αλλαγή, περιμένοντας πρώτα την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να ελέγξει τα σχετικά έγγραφα.

Οσο για τον Αγγελο Αναστασιάδη, που παρέμενε στο τιμόνι της ομάδας, είχε πει: «Αν αυτοί οι άνθρωποι συνεχίσουν όπως ήταν μέχρι τώρα, θα πάμε καλά…».


Τελευταία νέα

Ο Λουτσέσκου δεν ασχολήθηκε, αλλά έμαθε

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου άκουσε για την ένταση μετά τη λήξη του ματς με την ΑΕΚ, είδε τα βίντεο, αλλά...

Στην ίδια κατηγορία