Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Άγιαξ είναι ομάδα φόβητρο

Δημοφιλή

Ο Αγιαξ κέρδισε πέρυσι το χειροκρότημα, τη συμπάθεια, ακόμα και τον θαυμασμό της φίλαθλης ποδοσφαιρικής Ευρώπης με τη πορεία του μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτόν τον Αγιαξ καλείται ο ΠΑΟΚ να «πετάξει» εκτός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τη κλήρωση να τα φέρνει ώστε μια τέτοια υπέρβαση για τον Δικέφαλο να μην είναι αρκετή για να τον βάλει στους ομίλους του τσάμπιονς Λιγκ, καθώς θα τον φέρει στα πλέι οφ.

Στο άκουσμα του ονόματος του Αγιαξ άπαντες αντιλήφθηκαν τη δυσκολία του εγχειρήματος του ΠΑΟΚ. Ο Αίαντας άφησε τα ποδοσφαιρικά του διαπιστευτήρια κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, και αυτομάτως έβαλε τους ποδοσφαιριστές τους στη βιτρίνα. Οι Ολλανδοί έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και δεν την άλλαξαν ούτε τα χρόνια που δυσκολευόταν να έρθουν στο προσκήνιο, ούτε και τώρα που είχαν μια φουρνιά ποδοσφαιριστών με τους οποίους κατάφεραν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγωνιστική τους φιλοσοφία, και να φτάσουν να δείξουν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα ένα νέου είδους κεντρικό αμυντικό, όπως είναι ο Ματάις Ντε Λιχτ.

Ο Αγιαξ έφτασε πέρσι λίγα δευτερόλεπτα μακριά από την επιστροφή του σε έναν τελικό Champions League στηριζόμενος στην πιστή εφαρμογή του πλάνου του προπονητή του, Ερικ Τεν Χαγκ, ο οποίος με τη σειρά του ακολουθεί πιστά το δόγμα της ολλανδικής σχολής, που στηρίζεται στη παράλληλη ταχύτητα ποδιών και σκέψης. Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΙΖΕΙ ΤΡΟΜΟ 

Η μεσοεπιθετική γραμμή του Αγιαξ την περσινή σεζόν παρέδωσε μαθήματα παραγωγικότητας, και στοχεύει να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό. Οι Ντουσαν Τάντιτς, Χακίμ Ζίγιες, Ντόνι Φαν Ντερ Μπεεκ, Νταβίντ Νέρες, Κάσπερ Ντόλμπεργκ και Γιαν Κλας Χούντελααρ, φόρτωσαν τα αντίπαλα δίχτυα με σχεδόν 20 γκολ ο καθένας, κατά μέσο όρο. Τα νούμερα ζαλίζουν και αποτελούν μια πρώτη απάντηση στους λόγους, για τους οποίους ο Αγιαξ ήταν η τελευταία ομάδα που θα ήθελε ο ΠΑΟΚ να βρει στο δρόμο του. Συγκεκριμένα, ο Ντούσαν Τάντιτς  πέτυχε 38 γκολ, ο Γιαν Κλας Χούντελαρ 23, ο Χακίμ Ζίγιες 21 και οι Ντόνι Φαν Ντερ Μπεεκ, Νταβίντ Νέρες και Κάσπερ Ντόλμπεργκ  είχαν από 12.

ΕΤΣΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ»

Ο Αγιαξ σκοράρει πολύ διότι δημιουργεί κατά κύματα. Και δημιουργεί κατά κύματα, διότι πιέζει ψηλά με αποτέλεσμα να έχει λιγότερα μέτρα να διανύσει με τη μπάλα στη κατοχή του μέχρι την αντίπαλη εστία. Αυτή είναι η πλέον απλή καταγραφή του ενός κομματιού του αγωνιστικού πλάνου της ολλανδικής ομάδας, για το τρόπο με τον οποίο φτάνει σε τελική προσπάθεια, όταν δεν έχει τη μπάλα στη κατοχή της. Όταν ο Αγιαξ «χτίζει» παιχνίδι, ψάχνει να βρει τον παραμικρό ελεύθερο χώρο, με τους μέσους και τους επιθετικούς του να κινούνται συνεχώς χωρίς τη μπάλα ώστε να τη ζητήσουν την κατάλληλη στιγμή και να τη πάρουν με κάθε τρόπο.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βλέποντας τον Αγιαξ της περσινής σεζόν, μίλησαν για μια ομάδα που προσπάθησε να επαναφέρει στο προσκήνιο το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Αγιαξ και της Ολλανδίας του 1970. Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στο τρόπο σκέψης των Ολλανδών είναι το ότι όλα αυτά τα χρόνια θα πορευτούν, να δοκιμάσουν, ακόμα ακόμα θα φάνε και τα μούτρα τους, μέχρι να το καταφέρουν. Και η αλήθεια είναι πως όταν το καταφέρουν, όπως πέρυσι, σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει μια καλοδουλεμένη μηχανή που θέλει να ξαναπάρει μπρος.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΕ «ΠΝΙΞΕΙ» ΨΗΛΑ 

Αυτό που θέλει να πετύχει ο Αμπέλ Φερέιρα με τον ΠΑΟΚ, ο Αγιαξ κατάφερε να το κάνει πέρυσι με τρόπο που θα πρέπει να διδάσκεται.

Ο Πορτογάλος τεχνικός του Δικεφάλου ζητά συνεχώς από τους ποδοσφαιριστές του να πιέζουν ψηλά για να δυσκολέψουν τον αντίπαλο από τη πρώτη πάσα και να τον οδηγήσουν στην απώλεια της κατοχής.  Πέρυσι, ο Αγιαξ, το έκανε με τρόπο εντυπωσιακό, με την αποτελεσματικότητά του σε κάποιες αναμετρήσεις να είναι τέτοια που σε έκανε να τον μελετήσεις.

Γνωρίζοντας τι συνέπειες, ο Αγιαξ πολλές φορές δεν φοβάται να μείνει ψηλά με 7 και 8 ποδοσφαιριστές – και πρωτεργάτες τον αμυντικό μέσο Σένε και τον γερόλυκο κεντρικό αμυντικό Μπλιντ – όχι απλά για να αποτρέψει τη πρώτη πάσα, αλλά να οδηγήσει τον αντίπαλο στην καλύτερη περίπτωση σε ένα τυφλό γέμισμα σε χώρο, που έχει τη μεσοαμυντική του γραμμή, ο οποίος μοιράζει με τη μια τη μπάλα στην πλέον αδύναμη πλευρά του αντιπάλου.

Με αυτό το τρόπο ο Αγιαξ  έφτασε στο εμφατικό 1-4 μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» επί της Ρεάλ, ανατρέποντας την εντός έδρας ήττα με 2-1 στο Αμστερνταμ.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να βρει τρόπο να απαντήσει όταν οι Ολλανδοί προσπαθήσουν να μη του επιτρέψουν να «αναπνεύσει», καθώς αυτό είναι ένα από το μεγάλα στοιχήματα στη προσπάθεια αντιμετώπισης του Αγιαξ για τον Δικέφαλο. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου στηρίζεται στη λειτουργία του συνόλου, καθώς δεν είναι μόνο θέμα ατομικών ικανοτήτων. Μπορεί ο περσινός Αγιαξ να είχε ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, όμως όσα πέτυχε, τα πέτυχε διότι κανείς δεν ξέφευγε από τις οδηγίες του προπονητή και ακολουθούσε πιστά το πλάνο που είχε αναλυθεί. Ο Αγιαξ δεν πρόκειται να «φύγει» από αυτή τη λογική, την οποία την «ασπάζεται» κάθε ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο σύνολό του.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΟΧΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Ο Αγιαξ έβαλε στα ταμεία του 160 εκ. Ευρω καθώς παραχώρησε δυο εκ των κύριων εκφραστών του ποδοσφαίρου του στην άμυνα και τη μεσαία του γραμμή.

Οι Ματάις Ντε Λιχτ και Φράνκι Ντε Γιονκ δεν είναι πλέον κάτοικοι Αμστερνταμ. Ο πρώτος βρίσκεται στη Βαρκελώνη ενώ ο δεύτερος προτίμησε το Τορίνο. Αμφότεροι ήταν δυο εκ των κύριων εκφραστών του ποδοσφαίρου που παρουσίασε πέρυσι ο Αγιαξ.

Ο Ντε Λιχτ θεωρείται από πολλούς η νέα «πρόταση» του Αγιαξ για τη θέση. Ενας κεντρικός αμυντικός που μπορεί να δημιουργήσει φάσεις με την ευκολία ενός επιτελικού μέσου και να κινηθεί στη πλάτη της αντίπαλης άμυνας με την ευστροφία ενός επιθετικού.

Ο Ντε Γιονκ προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για να καλύψει την έννοια του «κάνει τα πάντα» στο χώρο ευθύνης του. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως ο Αγιαξ έχασε ένα μέρος της δύναμής του με την παραχώρηση των δυο ποδοσφαιριστών. Οποιοι και αν κληθούν να τους αντικαταστήσουν, θα προσπαθήσουν να φορέσουν τα παπούτσια τους, ακολουθώντας τακτικά τα βήματά τους.

Η ουσία είναι πως ο Αγιαξ δεν παρεκκλίνει ποτέ από τη νοοτροπία του, και βάσει αυτής προσπαθεί να βρει ποδοσφαιριστές που θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν. Ντε Λιχτ και Ντε Γιονκ κινούσαν τα νήματα στη πλάτη μιας μεσοεπιθετικής γραμμής που «κεντούσε».

Οι Εντσον Αλβαρες και Ράζβαν Μαρίν αποκτήθηκαν και αγωνίζονται στις θέσεις των Ντε Λιχτ και Ντε Γιονκ αντίστοιχα, και μένει να διαπιστωθεί αν θα έχουν και φανέλα βασικού στο ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων.

ΨΑΧΝΕΙ «ΤΡΥΠΕΣ» 

Στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Αντερλεχτ, οι «ασπρόμαυροι» έδωσαν χώρο στους Βέλγους, με τον Φερέιρα να τοποθετεί τις τρεις γραμμές του σε ένα χώρο μπροστά και πίσω από τη μεσαία γραμμή, με εντολή να κλείσουν όχι μόνο οι χώροι στον άξονα, αλλά να μην επιτραπούν και οι όποιες προσπάθειες για βαθιές μπαλιές της Αντερλεχτ, στη προσπάθεια γρήγορης αλλαγής παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ αντεπεξήλθε στο στις προσπάθειες της Βελγικής ομάδας. Ο Αγιαξ έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης όταν βρίσκει όλους τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας πίσω από τη μπάλα αλλά είναι δεδομένο πως μπορεί να το προσπαθήσει πολύ καλύτερα από την Αντερλεχτ. Για τον ΠΑΟΚ ήταν μια μίνι προσομοίωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία