Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα καλοκαιρινά στραπάτσα του Άγιαξ

Δημοφιλή

Ναι, ο Άγιαξ είναι ομαδάρα. Μία τεράστια σχολή. Είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είναι πρότυπο λειτουργίας για κάθε ομάδα, το ποδόσφαιρο του έχει σήμα κατατεθέν, είναι ένα brand name που προκαλεί δέος. Ωστόσο, μπάλα είναι και γυρίζει. Μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, η θεωρία πάει περίπατο.

Ναι, ο Άγιαξ θα ήταν το απόλυτο φαβορί απέναντι σε κάθε ομάδα που ρίχνεται στην μάχη των καλοκαιρινών προκριματικών. Το ranking του (τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας δηλαδή) είναι το υψηλότερο όλων των ομάδων που θα μπορούσε να πετύχει ο ΠΑΟΚ. Αυτό όμως δεν τον καθιστά ανίκητο. Άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΥΠΕΡΟΜΑΔΑ

Ο Άγιαξ κόντευε να αποκτήσει ψυχολογικό πρόβλημα με τα καλοκαιρινά προκριματικά. Ακόμα και τις δύο φορές που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ, προκρίθηκε στις λεπτομέρειες, με μπόλικη τύχη, πιθανώς δεν άξιζε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις να περάσει. Η περσινή ομαδάρα, όμως, που έφτασε μία ανάσα από τον τελικό του Champions League, έδειξε από νωρίς την ποιότητα της. Με συνοπτικές διαδικασίες «σκούπισε» διαδοχικά Στουρμ Γκρατς (2-0, 3-1), Σταντάρ Λιέγης (2-2, 3-0) και Ντιναμό Κιέβου (3-1, 0-0) και μπήκε στους ομίλους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο Αίαντας πέρασε τρεις γύρους το καλοκαίρι.

ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ ΤΟ 2017

Η κλήρωση στον τρίτο προκριματικό του Champions League το καλοκαίρι του 2017 φέρνει την Νις και η πρόκριση μοιάζει βέβαια μετά το 1-1 στην Γαλλία. Ο Άγιαξ φτάνει σε σκορ πρόκρισης στο Άμστερνταμ (2-1) όμως 11 λεπτά πριν το τέλος το μοναδικό γκολ μέχρι σήμερα στην καριέρα του Βενσάν Μαρσέλ κάνει το 2-2 και αφήνει εκτός τους Ολλανδούς, που δεν μπαίνουν καν στους ομίλους του Europa League! H ψυχωμένη Ρόζενμποργκ κερδίζει μες την Ολλανδία (0-1), ολοκληρώνει την έκπληξη στο Τρόντχαϊμ (3-2) και αφήνει εκτός Ευρώπης από το καλοκαίρι τον Αίαντα!

ΤΑ ΝΤΟΡΤΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΠΟΑ!

Μία σεζόν νωρίτερα, ο Άγιαξ φτάνει ως τον τελικό του Europa League, όπου χάνει 2-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πώς όμως έφτασε να παίζει στο Europa League εκείνη την χρονιά; Στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Champions League έρχεται ο απίστευτος αποκλεισμός επί του ΠΑΟΚ, όμως στα πλέι-οφ έρχεται η… Θεία Δίκη. Η Ροστόφ παίρνει 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Άμστερνταμ και στον επαναληπτικό κάνει το ματς της ιστορίας της. Με μπροστάρη και σκόρερ του τρίτου γκολ τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Κρίστιαν Νομπόα διαλύει με 4-1 τον σοκαρισμένο Άγιαξ και τον «υποβιβάζει» στο Europa League!

Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΑΠΟ ΡΑΠΙΝΤ

Το καλοκαίρι του 2015 η κλήρωση με την Ραπίντ Βιέννης για τον τρίτο προκριματικό του Champions League δείχνει απλή υπόθεση για τον Αίαντα που παίρνει 2-2 στο πρώτο ματς στην Αυστρία, σε ένα ματς που μάλιστα προηγήθηκε 0-2 στο ημίχρονο! Οι Ολλανδοί θέλουν να τελειώσουν την τυπική διαδικασία, όμως βρίσκονται προ εκπλήξεως. Η Ραπίντ προηγείται δύο φορές στον επαναληπτικό και παρότι ο Άγιαξ φέρνει το ματς σε σκορ παράτασης (2-2) με γκολ του Γκούντελι, το θαύμα γίνεται. Ο Σβάουμπ κάνει το 2-3 και οι Αυστριακοί γράφουν μία χρυσή σελίδα στην ιστορία τους. Όσο για τον Άγιαξ; Βολεύτηκε με τους ομίλους του Europa League, ξεπερνώντας με τα χίλια ζόρια το εμπόδιο της τσέχικης Γιάμπλονετς (0-0, 1-0) στα πλέι-οφ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ!

Το καλοκαίρι οι παράγοντες είναι αστάθμητοι. Τα πόδια βαριά. Τα νοκ-άουτ κρύβουν πάντα κινδύνους. Ο πιο σίγουρος τρόπος να κουνήσεις σεντόνι είναι να πάρεις απευθείας το εισιτήριο ο Άγιαξ το ξέρει καλά αυτό. Την τετραετία 2011-14 είχε σίγουρο το κεφάλι, δίχως προκριματικά, από εκεί και μετά φτύνει αίμα για να μπει στους ομίλους του Champions League!

Πιστέψτε το ή όχι από το 2005 μέχρι σήμερα, ο «Αίαντας» μετρά μόνο τρεις προκρίσεις σε ομίλους μέσω των προκριματικών και πέντε αποκλεισμούς!  Το 2006 του έκοψε τον δρόμο η Κοπεγχάγη (2-1, 0-2), την επόμενη σεζόν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ (1-0, 2-3), το 2015 η Ραπίντ Βιέννης (2-2, 2-3), το 2016 η Ροστόφ (1-1, 1-4) και πρόπερσι η Νις (1-1, 2-2)!

Το 2005 χρειάστηκε να περάσει μόνο το εμπόδιο της Μπρόντμπι για να μπει στους ομίλους του Champions League, το 2009 πέρασε ΠΑΟΚ και Ντιναμό Κιέβου, ενώ πέρσι για πρώτη φορά έκανε τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις (Στουρμ Γκρατς, Σταντάρ Λιέγης, Ντινάμο Κιέβου) για να κουνήσει σεντόνι.

Αυτό όμως δεν αλλάζει το νόημα. Τα προκριματικά τρομάζουν τον Άγιαξ, ο οποίος σπανίως είναι έτοιμος τόσο νωρίς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Μπάμπα ξεπέρασε τον εαυτό του

Ο Ράχμαν Μπάμπα αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι προκειμένου να κλείσει η… τρύπα που υπήρχε στο αριστερό άκρο...

Στην ίδια κατηγορία