Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Φεύγουμε από το Ελληνικό και πάμε το πρωτάθλημα στον Πύργο το Λευκό!»

Δημοφιλή

Η 9η Ιουνίου 1985 είναι μια ιδιαίτερη ημερομηνία στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια κι εκείνη την ημέρα εξασφάλιζε και μαθηματικά την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματός του.

Απέμεναν δύο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 1984-85 κι ο ΠΑΟΚ μετρούσε 44 βαθμούς έναντι 41 του Παναθηναϊκού.

Ο Δικέφαλος θα εξασφάλιζε και μαθηματικά τον τίτλο, χωρίς να χρειάζονταν να περιμένει την τελευταία αγωνιστική (θα υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα) αν νικούσε τον Πανιώνιο ή αν έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα με τον Παναθηναϊκό, που όμως είχε (θεωρητικά) εύκολο έργο, μια και θα υποδέχονταν τον ήδη υποβιβασμένο Πιερικό.

H αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου 1985 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης διεξήχθη τέσσερις ημέρες μετά τη θριαμβευτική πρόκριση (4-0) του ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου επί του Παναθηναϊκού και μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Ο Βάλτερ Σκότσικ έκλεισε τους παίκτες του στο ξενοδοχείο μετά τη ρεβάνς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (για ένα βράδυ), θέλοντας να τους κρατήσει «προσγειωμένους» ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο. Εκείνος που έλειπε ήταν ο Γιώργος Κωστίκος, ο οποίος διανυκτέρευσε στο ΑΧΕΠΑ, έχοντας υποστεί διάσειση μετά τον τραυματισμό στο ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη ημέρα, πάντως, είχε πάρει εξιτήριο και είχε τεθεί στη διάθεση του Αυστριακού προπονητή. Ο τελευταίος θα στερούνταν τις υπηρεσίες μόνο του Γιάννη Δαμανάκη, ο οποίος είχε συμπληρώσει τρεις κίτρινες κάρτες.

Κόντρα στον Πανιώνιο οι παίκτες του Σκότσικ κοίταξαν κυρίως πως θα κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Η υπερπροσπάθεια στη ρεβάνς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, το γήπεδο-χωράφι της Νέας Σμύρνης κι ο καύσωνας (38 βαθμοί Κελσίου) ήταν οι καθοριστικοί ανασταλτικοί παράγοντες για κάτι περισσότερο. Και το τελικό 0-0 «μιλούσε» από μόνο του για την ποιότητα του αγώνα.

Διαιτητής ήταν ο Γιάννης Γεωργιάδης του συνδέσμου Δράμας.

Πανιώνιος: Φιλιππής (46΄ Μανίκας), Μπέριος, Γραβάνης, Εμβολιάδης, Μπαρζόφ, Λαζάρου, Λίμα, Γεωργιάδης, Καναράς, Καραμίχαλος (77΄ Αποσπόρης), Μαυρίκης.

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Μπανιώτης, Γιούρισιτς, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Τσουρέλας, Σίγγας (71΄ Καρασαββίδης), Βασιλάκος, Πάπριτσα, Κωστίκος, Δημόπουλος (46΄ Αλεξανδρίδης).

«Αξίζαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Είμασταν συνεχώς στην πρώτη θέση, πήραμε βαθμούς απέναντι σε όλες τις ομάδες, που επίσης διεκδίκησαν τον τίτλο» δήλωνε μετά το παιχνίδι ο Σκότσικ, προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν παίξαμε καλά, και λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου και λόγω της αφόρητης ζέστης».

*Περίπου 300 ΠΑΟΚτσήδες είχαν υποδεχθεί την αποστολή του Δικεφάλου στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας μια ημέρα πριν το ματς με τον Πανιώνιο.

*Μια ανθοδέσμη από κόκκινες γλαδιόλες και μπουκάλια σαμπάνιες περίμεναν την αποστολή του ΠΑΟΚ στο ξενοδοχείο, που είχε καταλύσει στην Αθήνα την παραμονή του αγώνα με τον Πανιώνιο. Αποστολέας ήταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που έδινε «συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας φετινή πορεία!». Άλλα ήθη, άλλα έθιμα…

*Πριν την έναρξη του αγώνα της Νέας Σμύρνης είχε τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα 39 θύματα της τραγωδίας του Χέιζελ (29 Μαΐου 1985) στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ.

*Η σεζόν για τον Πανιώνιο είχε αρχίσει με τον Νίκο Αλέφαντο στον πάγκο. Στις 5 Απριλίου 1985 είχε υποβάλλει παραίτηση κι έτσι, κόντρα στον ΠΑΟΚ, οι «κυανέρυθροι» αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Κύπριου προπονητή, Δώρου Κλεοβούλου. Πάντως, ο Πανιώνιος είχε ήδη κλείσει προπονητή για τη σεζόν, που θ’ ακολουθούσε. Επρόκειτο για τον Βέλγο ΟύρμπενΜπραμς, ο οποίος ήταν παρών στις εξέδρες της Νέας Σμύρνης για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ο Μπραμς -απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο-συνδύασε το όνομά του με τον Πανιώνιο, στον οποίο εργάστηκε για τρεις σεζόν.

ΙΣΟΠΑΛΙΑ- ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΠΙΕΡΙΚΟ

O αγώνας της Νέας Σμύρνης είχε ολοκληρωθεί κι όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ άκουγαν τη ραδιοφωνική μετάδοση από το παιχνίδι του Ολυμπιακού σταδίου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πιερικού. Από το 65΄ της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ ο Μιχάλης Τζέπτιμπης είχε ισοφαρίσει σε 2-2 (ο ίδιος είχε ανοίξει το σκορ στο 16΄ και ακολούθησαν τα δύο γκολ του Κάβουρα, αλλά και το χαμένο πέναλτι του Σαραβάκου), αποτέλεσμα που έχριζε πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ μετά από εννέα χρόνια (ένα μήνα νωρίτερα ο Πιερικός είχε κόψει βαθμό και από τον ΠΑΟΚ, υποχρεώνοντάς τον σε ισοπαλία με 1-1 στο ματς της Κατερίνης). Έτσι κι έγινε. Ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, σηκώνοντας στα χέρια τον προπονητή τους. Και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα και τους δύο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες (συνολικά είχαν διατεθεί 9.180 εισιτήρια). Ας σημειωθεί ότι στις κερκίδες είχαν βρεθεί και οπαδοί του Παναθηναϊκού, που ήλπιζαν σε νίκη του Πανιωνίου προς όφελος της δικής τους ομάδας. Πάντως, πριν την έναρξη του αγώνα είχε ακουστεί από τα μεγάφωνα του γηπέδου ότι «ο Πανιώνιος παίζει μόνο για τον Πανιώνιο».

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ

Το σκηνικό των πανηγυρισμών, μετά τη λήξη του αγώνα στη Νέα Σμύρνη, μεταφέρθηκε λίγες ώρες αργότερα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας). «Φεύγουμε από το Ελληνικό και πάμε το πρωτάθλημα στον Πύργο το Λευκό» φώναζαν εκστασιασμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, που «ξεπροβόδιζαν» την αποστολή.

Ο «Αίαντας», το αεροπλάνο, που μετέφερε την αποστολή του ΠΑΟΚ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είκοσι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Κι εκεί επιφυλάχθηκε στα μέλη της υποδοχή ηρώων από τέσσερις χιλιάδες φιλάθλους του Δικεφάλου, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στους χώρους του αεροδρομίου (πολλοί από αυτούς είχαν ανάψει και κεράκια). Η… τρέλα των οπαδών, μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο, είναι δύσκολο ν’ αποτυπωθεί σε λέξεις. Αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, ξεχύθηκαν με σημαίες στην πίστα του αεροδρομίου. Κάποιοι, μάλιστα, σκαρφάλωσαν και στη σκάλα αποβίβασης, καθυστερώντας για αρκετά λεπτά το άνοιγμα της πόρτας του αεροσκάφους.

Γεύση από τους πανηγυρισμούς των ΠΑΟΚτσήδων είχαν πάρει και τα μέλη της αποστολής της ΑΕΚ, που επέστρεφαν στην Αθήνα μετά το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1).

Στη συνέχεια σχηματίστηκε μια ατελείωτη φάλαγγα αυτοκινήτων με κατεύθυνση προς την –φωταγωγημένη για την περίσταση- πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια πρώτη στάση έγινε στο ύψος του Φοίνικα, όπου είχε στηθεί υποδοχή από συγκεντρωμένους φιλάθλους και μια άλλη στη Β. Ολγας. Το γλέντι για τους πρωταθλητές συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε κέντρο διασκέδασης.

*Είκοσι τραυματίες, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, ήταν ο απολογισμός των επεισοδίων μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού (επέστρεφαν από τον αγώνα των «ερυθρόλευκων» στο Αλκαζάρ εναντίον της ΑΕΛ), που συναντήθηκαν στο ύψος της Αλαμάνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι (ελαφρά) τραυματίες συνέχισαν τις μεταξύ τους συμπλοκές ακόμη και στους θαλάμους του νοσοκομείου…


Τελευταία νέα

Μόνο ΠΑΟΚ: «Άκυρο» του Πόρτερ σε ομάδες Ευρώπης και Μ. Ανατολής

Το όνομα του Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ γίνεται όλο και πιο... καυτό στην αγορά, κάτι που φάνηκε τις τελευταίες μέρες...

Στην ίδια κατηγορία