Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Eργα κι ημέρες του Σάντος στον ΠΑΟΚ

Δημοφιλή

Η FORZA σας παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες του «Ελληνα Σάντος» από το διάστημα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως τον γνωρίσαμε από κοντά και τον ζήσαμε την τριετία 2007-2010.

ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ… ΜΠΟΥΡΛΟΤ

Ο Φερνάντο Μανουέλ Φερνάντες ντα Κόστα Σάντος, είναι ένας τύπος που αν τον γνωρίσεις καλά δεν γίνεται να μην τον συμπαθήσεις. Ως προπονητής είναι απόμακρος, δεν κάνει πλάκες μέσα στα αποδυτήρια, λάτρης της πειθαρχίας, είναι απ’ τους ανθρώπους που «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Το μυαλό του παίρνει 180 στροφές το δευτερόλεπτο, εξ ου και η απόφασή του να γίνει μηχανικός προτού ασχοληθεί με την προπονητική, η γρήγορη σκέψη και αντίληψη των πραγμάτων τον βοήθησε ώστε να μάθει «μπουρλότ» μέσα σε 15 λεπτά! Έμαθε και έπαιζε, ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια με τράπουλα, παρέα με τον Θόδωρο Ζαγοράκη και τον Ζήση Βρύζα. Οι… μονομαχίες τους στα ξενοδοχεία των αποστολών και στα αεροδρόμια έχουν μείνει στην ιστορία. Κάποιες φορές μετά κατηφόριζε στην Κλεάνθους και έπαιζε στο καφενείο της γειτονιάς έχοντας παρτενέρ, σχεδόν πάντα, τον Κώστα Ιωσηφίδη.

Ο «ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΟΡΙΛ»

Ο Φερνάντο Σάντος ήταν ανέκαθεν άνθρωπος της σκληρής δουλειάς, της ταπεινοφροσύνης και πάνω απ’ όλα του σεβασμού στις αρχές του ποδοσφαίρου. Ένας προπονητής παλιάς κοπής με σύγχρονες ιδέες που μόνο στην Ελλάδα – τη χώρα που μπορούν να ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα – θα μπορούσε να αποκαλείται… καρπουζάς!

Έχει την πλάκα του, η αναφορά στο… προσωνύμιο που του κόλλησαν ορισμένοι στη χώρα μας, μιας και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν ακούστηκε εντός της αίθουσας των συνεντεύξεων Τύπου, από έναν παντελώς άσχετο με την μπάλα, το «go to village» και το «καρπουζάς απ’ το Εστορίλ», που κάποιοι άλλοι «φωστήρες» στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης το «τέντωσαν» και (του) έμεινε… Όπως έμεινε και η περίφημη ατάκα περί «σαρδελών και αστακών», που ήταν περισσότερο μια λάθος μεταφορά των όσων έλεγε στα πορτογαλικά

Στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην Τούμπα, με δική του απόφαση, οι τρείς από τις έξι προπονήσεις ήταν ανοικτές για τους δημοσιογράφους, ενώ μετά το τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, καθόταν στα πηγαδάκια και εξηγούσε «οφ δι ρέκορντ» την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του πάνω σε πολλά πράγματα. Είναι αλήθεια, ότι αρκετοί ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ συζητώντας μαζί του έμαθαν πως είναι το κανονικό και ορθολογικό ποδόσφαιρο…

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΑΚΗ

Σ’ αυτά τα τρία χρόνια υπήρξαν πολλές στιγμές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Μετά τον αποκλεισμό από τη Χέρενφεν ο Ζαγοράκης αναγκάστηκε να πει, ουσιαστικά, ψέματα ενώπιον όλων των ποδοσφαιριστών για να στηρίξει τον Σάντος, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Χέρενφεν. Εκείνη η ανανέωση συμβολαίου, που εντέχνως ανακοινώθηκε, δεν έγινε ποτέ πράξη για να φτάσουμε στο «διαζύγιο» τον Μάιο του 2010, αν και η διοίκηση γνώριζε δύο μήνες νωρίτερα ότι δε θα συνέχιζε. Ήταν τέτοια η σχέση του με τον Ζαγοράκη, που όταν τον Οκτώβριο του 2009 αποχώρησε προσωρινά από την προεδρία της ΠΑΕ, είχε θέσει την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης!

«GO TO FIFA, BAKA!»

Ο Σάντος συνεργάστηκε με πολλούς ποδοσφαιριστές ένας εξ αυτών ήταν και ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο. Μορφή ο Ιβοριανός επιθετικός, δεν ήξερε που είχε μπλέξει. Εκείνο το διάστημα ο Σάντος τον έβαζε με τους αναπληρωματικούς, ο Αφρικανός μια μέρα δεν άντεξε, τρελάθηκε και του είπε: «είσαι ο μόνος προπονητής στον κόσμο που δείχνει από τη Δευτέρα ποια 11αδα θα βάλεις την Κυριακή»! Ο Πορτογάλος παρέμεινε ήρεμος και ειρωνικά του απάντησε: «go to FIFA»! Τελικά, ο «Μπάκα» έπαιξε μετά από 6-7 ματς, έδωσε τη νίκη σ’ ένα ματς με τον Πανιώνιο και πανηγύρισε αγκαλιά με το δάσκαλο του!

Λίγο νωρίτερα, στο τέλος της πρώτης χρονιάς έδωσε σε κάθε έναν παίκτη έναν φάκελο με την αξιολόγησή του. Σ’ αυτή του Νίκο Αραμπατζή έγραφε: «Είσαι πολύ καλός παίκτης αλλά στη θέση σου ξεκινάς ως τρίτη επιλογή. Καλύτερα να πας δανεικός». Ο Σερραίος είπε πως θα μείνει να διεκδικήσει την ευκαιρία του και τελικά έκανε 25 συμμετοχές.

ΤΟ ΑΛΚΟΤΕΣΤ ΚΑΙ Η… ΜΑΤΑ ΧΑΡΙ!

Ελάχιστες ήταν οι φορές που ο Σάντος εμφανίστηκε στην κοσμική Θεσσαλονίκη. Απέφευγε τις εξόδους, προτιμούσε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μένοντας στο σπίτι του, στη περιοχή της Θέρμης, με καλή παρέα και ένα ποτήρι πορτογαλικό κρασί.

Όταν ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όλη η ομάδα πήγε στον Νίκο Βέρτη για να το γιορτάσει. Οι ποδοσφαιριστές ήπιαν  λίγο παραπάνω και ένας εξ αυτών όταν αποφάσισε να φύγει από το μπουζουξίδικο, τα όρια του αλκοόλ είχαν φτάσει δέκα φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο!

Η αστυνομία είχε στήσει μπλόκο λίγα μέτρα μετά τα καλοκαιρινά μαγαζιά στην περιοχή του αεροδρομίου, οπότε έπρεπε να περάσει τη διαδικασία του αλκοτέστ. Για καλή του τύχη, ακολουθούσαν από πίσω Σάντος και Ιωσηφίδης. Ο τελευταίος προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς, ποιος ήταν ο οδηγός, τα αίματα άναψαν, με τον Σάντος να μη χάνει την ψυχραιμία του. «Κάλμα Κώστα, κάλμα», έλεγε προς τον Ιωσηφίδη και έδωσε τη λύση γλιτώνοντας τον ποδοσφαιριστή του απ’ το… αυτόφωρο!

Μετά τη λήξη του συμβολαίου του, ο τότε γενικός αρχηγός του «Δικεφάλου» μαζί με τον Κυριάκο Κυριάκο τον επισκέφθηκαν στην Πορτογαλία. Ο Σάντος τους φιλοξένησε στο ξενοδοχείο, που ήταν παλιά μηχανικός, το οποίο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενούσε κατασκόπους, όπως η Μάτα Χάρι. Οι δύο πρώην συνεργάτες του είχαν και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Σάντος από τον πέρασμα του στον ΠΑΟΚ. Όταν το πήρε στα χέρια, το άνοιξε και είδε το περιεχόμενο μαζί με μια αφιέρωση, σηκώθηκε αμέσως να πάει, όπως είπε, τουαλέτα. Η γυναίκα του η Γκι, γύρισε προς τους φιλοξενούμενους και τους είπε ψιθυριστά: «πηγαίνει να κλάψει, γιατί δεν του αρέσει να συγκινείται μπροστά σε κόσμο…»!

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Όλοι θυμόμαστε τον τρόπο με τον οποίο ο Φερνάντο Σάντος εκδιώχθηκε από την ΕΠΟ (του Σαρρή) το καλοκαίρι του 2014 και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η αποχώρησή του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Είχε προλάβει μέσα σε μια διετία να αφήσει το «αποτύπωμά» του στην Εθνική ομάδα την οποία είχε οδηγήσει στην οκτάδα του Euro 2012 και τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο χρόνια μετά.

Οι «φωστήρες» της ομοσπονδίας του άνοιξαν το δρόμο για να αναλάβει την Εθνική Πορτογαλίας., με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2016, πήρε και το Nations League του 2020, αφού νωρίτερα δεν ολοκληρώθηκε το «deal» της επιστροφής στον ΠΑΟΚ.

Η εισήγηση των Ζαγοράκη-Βρύζα, τους οποίους εμπιστευόταν ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την απομάκρυνση του Χουμπ Στέφενς, ήταν μια: Σάντος. Ήξεραν ότι δε θα συνέχιζε στον πάγκο της Εθνικής, γνώριζαν πολύ καλά τι θα μπορούσε να προσφέρει (ξανά) στον ΠΑΟΚ. Όμως, λίγο οι υψηλές απαιτήσεις του Πορτογάλου, που λέγεται ότι ζήτησε περίπου 1,5 εκ. ευρώ ετησίως και ένα κλειστό τριετές συμβόλαιο, λίγο η στροφή του μεγαλομετόχου στο θέμα του προπονητή οδήγησαν σε οριστικό ναυάγιο των προχωρημένων συζητήσεων, που είχαν γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Άγγελος Αναστασιάδης επέστρεψε στην Τούμπα, αντί του Φερνάντο Σάντος, τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

 


Τελευταία νέα

Ο Μπράντον ευχήθηκε στα ελληνικά (videο)

Ο Μπράντον Τόμας μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο έχει καταφέρει...

Στην ίδια κατηγορία