Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιστρέφοντας στην Τούμπα

Δημοφιλή

O Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι, βέβαια, ο πρώτος προπονητής, που γυρίζει στον ΠΑΟΚ για μια δεύτερη θητεία. Οι Γκιούλα Λόραντ, Ολεγκ Μπλαχίν και Αρι Χάαν είναι μεταξύ αυτών, που ανήκουν επίσης στην ίδια… λίστα. Το… ρεκόρ, πάντως, ανήκει στον Αγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος ήρθε πίσω στην Τούμπα, όχι μία και δύο, αλλά τρεις φορές!

Η πρώτη επιστροφή του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο έγινε μετά την ήττα της 29ης Αυγούστου 1998 με 4-1 από τον Αρη. Βέβαια, δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει ούτε δύο μήνες μακριά από τον ΠΑΟΚ, αφού από τα χέρια του είχε δοθεί, στις 14 Ιουλίου, η σκυτάλη, στον Ολεγκ Μπλαχίν.

Ο Αναστασιάδης υπήρξε, επίσης, η (τελική) επιλογή του Γιώργου Μπατατούδη, όταν στις αρχές καλοκαιριού του 2002 ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ αναζητούσε το διάδοχο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αρχικά, το ενδιαφέρον είχε στραφεί προς Ιταλία μεριά και, από τα ρεπορτάζ της εποχής, είχαν «παρελάσει» τα ονόματα των Σκάλα, Αγκοστινέλι και Μαντορλίνι. Η τρίτη θητεία Αναστασιάδη θα ολοκληρώνονταν στις 27 Σεπτεμβρίου 2004 (μια ημέρα μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο με 2-0), όταν πλέον διοίκηση στην ΠΑΕ ασκούσε ο Γούμενος. Δέκα χρόνια αργότερα ο Αναστασιάδης θα γύριζε και πάλι. Ηταν 18 Μαΐου 2014, όταν γίνονταν γνωστή η συμφωνία του με τον Ιβάν Σαββίδη, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ (νίκη με 1-0 στην Τούμπα επί του Παναθηναϊκού), στα οποία ο ΠΑΟΚ τερμάτιζε δεύτερος, παίρνοντας το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕ ΤΟΥ ΧΑΑΝ

Στην έναρξη του β΄ γύρου της σεζόν 1998-99 ο ΠΑΟΚ άλλαζε προπονητή με απόφαση του αναπληρωτή προέδρου της ΠΑΕ Νίκου Βεζυρτζή, ο οποίος είχε έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Ο Βεζυρτζής είχε πάρει τις αποφάσεις του πριν το εντός έδρας ματς της 7ης Φεβρουαρίου 1999 με τον Ιωνικό (0-0), που ήταν το τελευταίο με τον Αναστασιάδη στον πάγκο, έχοντας έρθει σε συμφωνία δύο ημέρες νωρίτερα με τον Αρι Χάαν. Ο Ολλανδός προπονητής είχε αναλάβει για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1994, αλλά τον Οκτώβριο του 1995 «τα τσούγκρισε» με τον τότε πρόεδρο και μεγαλομέτοχο Θωμά Βουλινό, αποχωρώντας από τη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τη Φέγενορντ. Η επιλογή στο πρόσωπο του Χάαν δεν δικαίωσε τελικά τη διοίκηση του Βεζυρτζή. Ο ΠΑΟΚ έχασε νωρίς το «τρένο» της 2ης προνομιούχου θέσης, που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και την 1η Δεκεμβρίου 1999 κοινοποιήθηκε η απόλυσή του…

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Ο πρώτος προπονητής, που επέστρεψε στην Τούμπα για μια δεύτερη θητεία ήταν ο Γκιούλα Λόραντ. Πρωταθλητής Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1975-76, ο Ούγγρος τεχνικός κλήθηκε, τέσσερα χρόνια αργότερα, από τον Γιώργο Παντελάκη, να αναλάβει ξανά την τεχνική ηγεσία.

Το εντός έδρας ματς της 27ης Απριλίου 1980 με την Παναχαϊκή έληγε 2-2 και η διοίκηση έδειχνε στον Εγκον Πίχατσεκ την πόρτα της εξόδου. Στο Δικέφαλο δεν το σκέφτηκαν πολύ για τη διάδοχη κατάσταση. Η λύση του Λόραντ ήταν και δοκιμασμένη και άκρως πετυχημένη. Ο Ούγγρος προπονητής συμφώνησε να επιστρέψει αντί μισθού 12.500 μάρκων (300 χιλ. δραχμές).

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ 48 ΗΜΕΡΕΣ

Ηταν 14 Ιουλίου 1998, όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή, μετά από πέντε χρόνια, του Ολεγκ Μπλαχίν στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας στα Τρία-Πέντε Πηγάδια, αλλά θα συνέχιζε υπό τις οδηγίες του Ουκρανού, μετά την παραίτηση, που είχε υποβάλλει ο Αναστασιάδης (ήταν ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά της διοίκησης και την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού).

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Δικέφαλος ηττήθηκε στο Καραϊσκάκη από τον Ιωνικό με 1-0. Το παιχνίδι είχε διεξαχθεί μεταξύ των δύο αγώνων με τη Ρέιντζερς (2-0, 0-0) και μια εβδομάδα πριν το εντός έδρας ντέρμπι με τον Αρη. Μάλιστα, ο Μπλαχίν γκρίνιαζε για το γεγονός ότι η αναμέτρηση με τους «κίτρινους» είχε οριστεί ημέρα Σάββατο, κι ενώ μεσοβδόμαδα ο ΠΑΟΚ θα έδινε τη ρεβάνς με τους Σκωτσέζους. Σαν να προαισθάνονταν ο Ουκρανός το τέλος του στον πάγκο (απολύθηκε μετά την ήττα με 4-1, έχοντας… αντέξει μόλις 48 ημέρες).

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ… ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Μιχάλη Μπέλλη, ο οποίος διετέλεσε προπονητής σε τρεις διαφορετικές περιόδους, αλλά ποτέ από την αρχή της σεζόν.

Για πρώτη φορά ανέλαβε τον ΠΑΟΚ μετά την εκτός έδρας συντριβή με 5-0 από τον Παναθηναϊκό στις 2 Μαρτίου 1986 και την απόλυση του Βάλτερ Σκότσικ. Και πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια, θα κάθονταν και πάλι στον πάγκο, καλύπτοντας το κενό, που δημιούργησε η… μεταγραφή του Τάις Λίμπρεχτς στον Ολυμπιακό. Eκείνη τη σεζόν (1987-88) ο Μπέλλης βρίσκονταν ήδη στην ομάδα και απλά άλλαξε πόστο, αφού στην αρχή της περιόδου είχε αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Τσολακίδη στο πόστο του γενικού αρχηγού.

Η τρίτη θητεία του στον πάγκο καταγράφηκε την περίοδο 1995-96. Ηταν 7 Φεβρουαρίου 1996, όταν κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει τον Ντράγκαν Κοκότοβιτς, αναλαμβάνοντας την αποστολή να διατηρήσει τον ΠΑΟΚ στην κατηγορία! Και σε ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, αφού με τέσσερις νίκες στα πρώτα πέντε παιχνίδια έβγαλε τον ΠΑΟΚ σε απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη. Ο αποκλεισμός, ωστόσο, στα ημιτελικά του κυπέλλου από τον Απόλλωνα Αθηνών και η…επιστροφή στις ήττες στο πρωτάθλημα οδήγησαν στις 8 Απριλίου 1996 στην αποπομπή του από την τεχνική ηγεσία μετά από 62 ημέρες παραμονής σ’ αυτήν.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Στον πάγκο του ΠΑΟΚ έχουν καθίσει σε περισσότερες από μία περιόδους κι άλλοι προπονητές, οι οποίοι, όμως, έφεραν τον τίτλο του υπηρεσιακού. Όπως συνέβη με τον Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2013-15) κλήθηκε να ολοκληρώσει τη σεζόν, αντικαθιστώντας κατά σειρά τους Γιώργο Δώνη, Χουμπ Στέφενς και Αγγελο Αναστασιάδη. Σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια κι ο Σταύρος Σαράφης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία