Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ενός κακού, μύρια έπονται

Δημοφιλή

Το σοκ του αποκλεισμού είναι ακόμα πολύ ισχυρό, οι κλυδωνισμοί τεράστιοι, οι επιπτώσεις από αυτή την μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου κατά πάσα βεβαιότητα θα κυνηγούν, θα ακολουθούν τον ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια.

Επειδή το ποδόσφαιρο πάνω από όλα είναι συναισθήματα, στιγμές, εικόνες, ο Δικέφαλος δέχεται ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στο πρεστίζ του. Όπως και να το κάνουμε, τα θλιβερά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίες απέναντι σε Έστερσουντ, ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Σλόβαν είναι κηλίδες στην ιστορία του, που δεν σβήνουν εύκολα. Είναι αποτελέσματα που λερώνουν την ιστορία του συλλόγου αλλοιώνουν το ευρωπαϊκό DNA της ομάδας που είχε να επιδείξει ξακουστές ευρωπαϊκές βραδιές.

Τρεις μήνες μετά την κατάκτηση του ιστορικού νταμπλ, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει -περίπου- στο σημείο μηδέν, από εκεί που έκανε όνειρα για την παρθενική του συμμετοχή σε ομίλους του Champions League δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα, που ουσιαστικά τον γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα

Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟΚ καταστρέφει το δικό του ranking στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πέρα από τη βαθμολογία χωρών στην ΟΥΕΦΑ, κάθε σύλλογος παίζει για την πάρτη του. Για το δικό του ranking, που πλέον με τον νέο τρόπο απόδοσης των πριμ από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μέσω του Coefficient Ranking (δεκαετής βαθμολογία συλλόγου) παίζει μεγάλο ρόλο στον καταμερισμό των χρηματικών μπόνους, σε περίπτωση εισόδου  στους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά ναρκοθετεί το μέλλον του, αφού βλέπει το ranking του να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο που σημαίνει ολοένα και πιο δύσκολες κληρώσεις, ολοένα και πιο δύσκολη διαδρομή μέχρι τους ομίλους, ακόμα περισσότεροι Άγιαξ, Μπενφίκα από το καλοκαίρι κιόλας, με διαιτησίες όπως αυτού του καλοκαιριού, αφού όσο λείπεις από το προσκήνιο, τόσο λιγότερο διαιτητικό σεβασμό λαμβάνεις.

Για να το κάνουμε πιο λιανά, ο ΠΑΟΚ αθροιστικά την τελευταία τριετία συγκέντρωσε 7.000 βαθμούς, λιγότερους από ότι μόνο την σεζόν 2016-17! Το ranking με το οποίο μπαίνει στις κληρώσεις, από τους 29.500 βαθμούς το καλοκαίρι του 2018, έπεσε στο 23.500 φέτος και θα πάει στους 21.000 του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι ο Δικέφαλος θα πέσει κάτω από την 80ή θέση, έχοντας σχεδόν εξασφαλισμένη θέση στους αδύναμους σε όλες τις σημαντικές κληρώσεις. Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ βγάζει μόνος τα μάτια του, σε μία περίοδο που θα έπρεπε να σκέφτεται την ευρωπαϊκή εκτόξευση!

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑ ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ

Από πότε ήταν που ο ΠΑΟΚ έκανε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό αποτέλεσμα εντός έδρας; Κανείς δεν θυμάται. Ο Δικέφαλος κέρδισε εντός έδρας στην Ευρώπη μετά από ένα χρόνο (συμπτωματικά με το ίδιο σκορ, μετά το 3-2 επί της Σπαρτάκ Μόσχας), όμως ο μύθος της Τούμπας αρχίζει και ξεθωριάζει, κανείς δεν την φοβάται.

Οι ασπρόμαυροι έχουν να κρατήσουν το μηδέν εντός έδρας από το ματς με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ το καλοκαίρι του 2017 και έκτοτε έχουν δεχθεί 18 γκολ σε 9 ευρωπαϊκά βράδια στην Τούμπα!

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας, προστέθηκε στις ομάδες που πήραν πρόκριση τα τελευταία χρόνια στην έδρα του ΠΑΟΚ στην λίστα με ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Μπενφίκα (δις), Σάλκε, Άγιαξ, ενώ η λίστα με τις ομάδες που έκαναν διπλό τα τελευταία χρόνια έχει ονόματα όπως η Γκινγκάμπ, η Βίντι, η Καραμπάχ. Θλιβερό.

LIMIT-DOWN ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με τον ΠΑΟΚ να χάνει μέσα σε ένα βράδυ περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, το πλήγμα είναι αβάσταχτο, αφού τα χρήματα αυτά δεν γίνεται να βρεθούν παρά μόνο από πωλήσεις παικτών. Τι είδους πωλήσεις όμως να κάνεις στις 31 Αυγούστου; Τι είδους πωλήσεις να κάνεις με την μετοχή των περισσότερων παικτών να διολισθαίνει μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα και χωρίς την δυνατότητα δημιουργία υπεραξίας, μέσα από τους λαμπερούς ευρωπαϊκούς ομίλους; Πως να κάνεις ένα καλό deal, όταν πια κάθε συνομιλητής που θα έχεις απέναντι σου θα ξέρει ότι «καίγεσαι» για να παραχωρήσεις παίκτες;

Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε μόνο τα λεφτά από τα πριμ της ΟΥΕΦΑ (με τον αποκλεισμό της ΑΕΚ θα έπαιρνε όλο το Market Pool για την Ελλάδα) από την πρόκριση στους ομίλους και από τους βαθμούς που θα συγκέντρωνε, τα εισιτήρια, τους χορηγούς, τα επιπλέον ματς στο PAOK TV, αλλά βλέπει ξαφνικά τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου να απαξιώνονται, την χρηματιστηριακή τους αξία να παθαίνει ένα ασύλληπτο limit-down, για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη βιτρίνα για κάθε παίκτη και ο ΠΑΟΚ έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για να διατηρήσει τους παίκτες του στον αφρό και την τιμή τους σε υψηλά επίπεδα.

ΛΙΓΑ ΤΑ ΜΑΤΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Φαντάζομαι όλοι θα το ξέρετε το σύνθημα που λέει: «θα χαζεύει η Ελλάδα, δυο φορές, δυο φορές την εβδομάδα». Ε, αυτό το δυο φορές, ξεχάστε το, τουλάχιστον μέχρι το 2020! Ο ΠΑΟΚ άδειασε εντελώς το πρόγραμμα του, αφού δίχως Ευρώπη είναι υποχρεωμένος να δίνει ένα παιχνίδι την εβδομάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες!  Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το νέο τρόπο διεξαγωγής του κυπέλλου, οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα μπουν στην διοργάνωση από τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι τα ματς πρωταθλήματος θα είναι τα μόνα που θα έχει ο Δικέφαλος ως εκείνο το χρονικό σημείο. Από την μία, ο Αμπέλ Φερέιρα θα έχει όλο το χρόνο να δουλεύει απερίσπαστος για κάθε ματς της Super League, οι παίκτες θα είναι ξεκούραστοι, όμως προκύπτει ένα άλλο ζήτημα. Ο ΠΑΟΚ έχει αριθμητικά πολύ μεγάλο ρόστερ, διαθέτει 28 παίκτες, αλλά ελάχιστα επίσημα παιχνίδια για να τους ικανοποιήσει όλους με χρόνο συμμετοχής. Έχοντας 12 επίσημα ματς ακόμα μέσα στο 2019 είναι αδύνατον να μην υπάρξουν τεράστιες γκρίνιες εντός αποδυτηρίων από παίκτες που αναγκαστικά θα μείνουν ανενεργοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τελευταία πρόβα πριν τον «τελικό» για τον ΠΑΟΚ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του βρίσκεται ο ΠΑΟK που αντιμετωπίζει το Σάββατο (27/4, 20:15) στο Παλατάκι το Μαρούσι,...

Στην ίδια κατηγορία