Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ενας φορ… για τα άκρα

Δημοφιλή

Η FORZA ακτινογραφεί την πορεία του 17χρονου Στέφανου Τζίμα που αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι ο ΠΑΟΚ βαδίζει στο σωστό και παράλληλα στο δύσκολο δρόμο ακολουθώντας την επένδυση που έχει κάνει στις ακαδημίες

Να δεις ένα παιγνίδι ακαδημιών, για τους περισσότερους, μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Να πας επί τόπου όμως, στα θρυλικά «Καμινίκια», καθόλου. Κάθε άλλο. Σ’ ένα χώρο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Ντεπό, στο σημερινό πάρκο της Κρήτης, χτίστηκε πριν από δεκαετίες ο Μέγας Αλέξανδρος. Λίγο αργότερα πήγε πιο κάτω κοντά στο Ποσειδώνιο.

Ο Στέφανος Τζίμας πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία μόλις 7 ετών μαζί με τον αδερφό του, Χρήστο, να παίζουν στο γήπεδο της ακαδημίας τους, με προπονητές τον Βασίλη Παπακώστα και τον Χρήστο Σαμαλέκη. Σ’ εκείνα τα γήπεδα, ανέκαθεν, ανίχνευες αγάπη. Εκείνη την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για το σωματείο και την μπάλα.

Εκεί, που λέτε, ο μικρός ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα. Από την αρχή. Έβγαζε κάτι φρέσκο, κάτι ωραίο που άρεσε στις «μπαλαδόφατσες» των ακαδημιών. Εξάλλου σ’ αυτές τις ηλικίες ένα πράγμα κάνει τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να χαμογελούν. Ο πυρετός της δημιουργικότητας. Τη λάμψη που φέρνει στα μάτια η προσμονή του καινούργιου. Το καινούργιο ήταν προφανώς, ο Τζίμας. Έμαθε τα βασικά, πήρε την πρώτη ύλη, δίπλα σε ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει το έργο, φτιάχνω ομάδα που αθροίζει αποτελέσματα, ανεβαίνει κατηγορία, η φτιάνει καριέρες. Τους ενδιαφέρει, ομάδα που παίζει σωστά το ποδόσφαιρο. Αρα, παράγει σωστούς ποδοσφαιριστές.

Ο Τζίμας του Μ. Αλεξάνδρου είχε, έστω ακατέργαστος ακόμη, ενδιαφέρον. Τον ξεχώριζες για το πόσο ωραία είχε τον έλεγχο του κορμιού του, της μπάλας και του χώρου. Είχε για αφετηρία χαρακτηριστικά να τον πάνε μακρυά κι αυτό ήταν αρκετό για να προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, που τον πήρε στην αγκαλιά του πριν από μια δεκαετία.

Η εξέλιξη του Στέφανου Τζίμα υπήρξε εντυπωσιακή και πολύ γρήγορα ο μικρόκοσμος των ακαδημιών άρχισε να μιλάει για εκείνον. Έκανε άλματα ανόδου, παρουσίασε μια εκπληκτική εξέλιξη και πρόοδο στο παιγνίδι του, ξεπερνώντας άλλα παιδιά που ήταν πιο μπροστά. Δούλεψε με το κεφάλι κάτω και δεν κοίταξε πίσω του.

Είναι ο επόμενος σέντερ φορ που ψάχνει ο ΠΑΟΚ; Και ναι, και όχι! Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Φορ είναι και μάλιστα φορ ολκής, με απίστευτα φυσικά προσόντα και μια ορμή που μπορεί να παρασύρει κάθε αντίπαλο αμυντικό. Ωστόσο, όπως λένε εσωτερικά στη Μικράς Ασίας, μπορεί με την ίδια επιτυχία να αγωνιστεί και στα «φτερά» της επίθεσης. Ορισμένοι παρομοιάζουν το στυλ παιγνιδιού του μ’ αυτό του Κίλιαν Μπαπέ. Έχει μάθει να παίζει στα πλάγια από την εποχή που συνυπήρχε στην ίδια ενδεκάδα με τον Δημήτρη Χατζίδη στην Κ17 και τον Γιάννη Γκιτέρσο στην Κ19.

Με την άρτια τεχνική κατάρτιση και την καλώς εννοούμενη «άγνοια κινδύνου» μπορεί να υποστηρίξει το ρόλο του «γουίνγκερ» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ό,τι ακριβώς ισχύει και με την περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια. «Όταν βρει το χώρο δε θα διαστάσει, ούτε θα το σκεφτεί δεύτερη φορά, θα πάει στο “ένα εναντίον ενός” ώστε να δημιουργήσει για την ομάδα του, έχει απίστευτη σωματοδομή για την ηλικία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συστατική επιστολή των προπονητών του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΤΟΥ 2023

Ο Στέφανος Τζίμας μετράει, ήδη, τέσσερα γκολ στο… ανδρικό ποδόσφαιρο, αυτό της Σούπερ Λιγκ 2, έχει ξεκινήσει τις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ολόκληρου του «ασπρόμαυρου» οργανισμού, που περηφανεύεται για τη φουρνιά του 2023.

Μαζί με τον μόλις 17 ετών Τζίμα στην πρώτη ομάδα αυτή την στιγμή είναι άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι των ακαδημιών, παιδιά που μεγάλωσαν στην Τούμπα και το Σπίτι των Ακαδημιών, οι 22αρηδες Λύρατζης και Τσαούσης,  ο 19χρονος Κωνσταντέλιας, ο 18χρονος Κουλιεράκης. Παίζουν, βελτιώνονται, εξελίσσονται γίνονται παίκτες – πρωταγωνιστές, όχι σ’ έναν ΠΑΟΚ με χαμηλωμένο μπάτζετ και κατά συνέπεια χαμηλωμένες προσδοκίες, αλλά σ’ έναν ΠΑΟΚ που διεκδικεί τίτλους.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, επίσης, έχει να κάνει με το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε παραμονή Χριστουγέννων και έχει διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του 2025. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να δείξει προς τον μικρό και την οικογένεια την εμπιστοσύνη του. Ετσι οι ετήσιες αποδοχές τον κατατάσσουν αυτή την στιγμή στην τρίτη θέση των συνομήλικών του, πίσω από τον Γιώργο Κούτσια και τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Στην περίπτωση του Στέφανου Τζίμα και του κατά ένα χρόνο μεγαλύτερου αδερφού του, Χρήστου, όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Όσοι έχουν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τους γονείς του μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την συμπεριφορά τους όλα αυτά τα χρόνια που τα δύο παιδιά αγωνίζονται ο μεν Στέφανος με την «ασπρόμαυρη» φανέλα του ΠΑΟΚ, ο δε Χρήστος με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα του Άρη.

Κάποια στιγμή στον ΠΑΟΚ σκέφτηκαν να πάρουν και τον μεγάλο αδερφό στις ακαδημίες, αλλά το θέμα της απόκτησής του δεν προχώρησε, με τον μπαμπά Δημήτρη να καμαρώνει για την πρόοδο των γιων του. Στην περίπτωση του Στέφανου μιλάμε για ένα παιδί που πηγαίνει στη Β’ Λυκείου, είναι πολύ καλός μαθητής και θέλει να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές γι’ αυτό και προετοιμάζεται από τώρα για να δώσει του χρόνου Πανελλήνιες Εξετάσεις.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το βράδυ της προπερασμένης Τρίτης ο Στέφανος Τζίμας έγραψε ιστορία αγωνιζόμενος με τη φανέλα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ στον αγώνα κυπέλλου εναντίον της Καλαμάτας.

Ο 17χρονος επιθετικός μπήκε στη λίστα των 10 νεότερων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ξεπέρασε τον μεγάλο Γιώργο Κούδα στη σχετική λίστα, καθώς την ημέρα του ντεμπούτο του είναι 17 ετών, 0 μηνών και 5 ημερών, ενώ ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών, 0 μηνών, 28 ημερών.

ΤΟ TOP-10 ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Απόστολος Τσουρέλας    16 ετών, 6 μηνών και 18 ημερών

Γιώργος Βρακάς    16 ετών 7 μηνών και 1 ημέρας

Γιώργος Κούτσιας 16 ετών, 7 μηνών και 10 ημερών

Βαγγέλης Νάστος 16 ετών, 8 μηνών και 10 ημερών

Δημήτρης Πόποβιτς         16 ετών, 11 μηνών και 9 ημερών

Στέφανος Τζίμας   17 ετών, 0 μηνών, 5 ημερών

Γιώργος Κούδας    17 ετών, 0 μηνών, 28 ημερών

Μάριος Σιαμπάνης          17 ετών, 4 μηνών, 22 ημερών

Εργκίς Κάτσε                  17 ετών, 5 μηνών, 27 ημερών

Σταύρος Σαράφης 17 ετών, 7 μηνών, 27 ημερών

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα εντυπωσιακά στοιχεία έφεραν τον Στέφανο Τζίμα σε ηλικία 16 ετών να είναι βασικός φορ στην Κ19, όταν άρχισε το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ Β και αφού υπέγραψε το νέο του επαγγελματικό συμβόλαιο ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, λογικό είναι το όνομά του να κυκλοφορεί ευρέως στην πιάτσα των ατζέντηδων, ήδη, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλο γραφείο του εξωτερικού προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά του.

 

 

Προηγούμενο άρθροΟνειρεμένη αρχή
Επόμενο άρθρο«Η άμυνα μας έδωσε τη νίκη»


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία