Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Aυτοί που δεν πρόλαβαν να… κάνουν παρέλαση

Δημοφιλή

Στην Ελλάδα έχει -ατύπως, φυσικά- καθιερωθεί ως πρώτο στάδιο… αντοχής των προπονητών η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Στον ΠΑΟΚ, από καταβολής επαγγελματικού πρωταθλήματος, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις τεχνικών, που δεν πρόλαβαν… παρέλαση. Το συγκεκριμένο «φαινόμενο» παρατηρήθηκε στον ΠΑΟΚ ιδίως τη δεκαετία του 2000, όταν, ακόμη και ένα-δύο αρνητικά αποτελέσματα ήταν αρκετά, προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας.

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Μετά την εκτός έδρας ήττα της 26ης Σεπτεμβρίου 2004 από τον Πανιώνιο με 2-0, η διοίκηση Γούμενου είχε δείξει στον Αγγελο Αναστασιάδη (νωρίτερα είχε αρνηθεί την παραίτηση) το δρόμο της εξόδου (αποχώρησαν και οι συνεργάτες του, Λαγωνίδης, Δημητρακόπουλος, Τερζής). Είχε, βέβαια, προηγηθεί μια σειρά γεγονότων και, κυρίως ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι για τα πλέι οφ του Τσάμιονς Λιγκ.

Ο Αναστασιάδης (φωτ.), πάντως, δεν έχανε την πίστη στην ομάδα του, τονίζοντας (8 Σεπτεμβρίου 2004) σε συνέντευξη Τύπου: «Στόχος του ΠΑΟΚ είναι το πρωτάθλημα» και ότι «μόνο η Παναγιά μπορεί να με διώξει από τον ΠΑΟΚ». Πάντως, μετά την ήττα με 2-3 από την Αλκμααρ για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στο παιχνίδι της 15ης Σεπτεμβρίου 2005 εναντίον της Μέταλουργκ (7893 εισιτήρια) για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το σκορ, αλλά οι Ουκρανοί έφυγαν από την Τούμπα με 1-1.

Μια ημέρα μετά, ο Νίκος Καραγεωργίου υπέβαλλε την παραίτηση του και ο Γιώργος Κωστίκος θα τον διαδέχονταν προσωρινά, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Καβαλιώτη τεχνικού. Τελικά, ο Κωστίκος μονιμοποιήθηκε στον πάγκο, από τη στιγμή, που δεν κατέστη εφικτή η οριστικοποίηση της προφορικής συμφωνίας με τον Λόταρ Ματέους, που εκείνο το χρονικό διάστημα δεσμεύονταν με συμβόλαιο με την εθνική Ουγγαρίας.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ… ΑΠΟΛΥΣΗ

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2007-2008 άρχισε με ήττα για τον ΠΑΟΚ στα Πηγάδια από την Ξάνθη με 1-0. Δύο ημέρες μετά (Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007) η διοίκηση του Θόδωρου Ζαγοράκη προχωρούσε στην απομάκρυνση του Γιώργου Παράσχουν από τον πάγκο και την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Φερνάντο Σάντος.

ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΟΚ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Παύλος Δερμιτζάκης ήταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Φερνάντο Σάντος το Μάιο του 2010. Τελικά, ανέλαβε τον ΠΑΟΚ με… καθυστέρηση δύο μηνών, αφού μεσολάβησε η σύντομη θητεία του Μάριο Μπερέτα. Επί ημερών Δερμιτζάκη, ο Δικέφαλος αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τον Αγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ προκρίθηκε σε βάρος της Φενερμπαχτσέ στους ομίλους τους Γιουρόπα Λιγκ (1-1 με την Μπριζ στο Βέλγιο και 1-0 στην Τούμπα επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ). Εντός συνόρων, όμως, παρουσιάζονταν… άλλος ΠΑΟΚ, που μετά το 3-2 της πρεμιέρας επί του Πανσερραϊκού, είχε δύο ισοπαλίες (0-0 στην Τρίπολη και 1-1 με τον Ολυμπιακό Βόλου στην Τούμπα) και τρεις σερί ήττες με 1-0 από Ξάνθη (εκτός), Αρη (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός). Ο αγώνας της 16ης Οκτωβρίου 2010 στο Ολυμπιακό στάδιο με τους «πράσινους» ήταν κι ο τελευταίος για τον Καβαλιώτη τεχνικό, που μια μέρα μετά δήλωνε ότι «ψάξαμε με τη διοίκηση τον τρόπο για να ανακάμψει η ομάδα, γιατί αυτό επιβάλλεται. Ψάξαμε την καλύτερη λύση και λύσαμε τη συνεργασία μας όμορφα και ωραία, όπως την ξεκινήσαμε. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν πήγαν, όπως τα είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει». Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ βγήκε με τον Μάκη Χάβο, μέχρι τότε συνεργάτη του Δερμιτζάκη.

ΗΡΘΕ ΙΟΥΝΙΟ, ΕΦΥΓΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Η πρόσληψη του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς τον Ιούνιο του 2017 είχε γίνει εξαρχής δεκτή με έντονη επιφυλακτικότητα, μια που επρόκειτο για έναν τεχνικό, που επί πεντέμισι χρόνια είχε χάσει την επαφή του με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (με ένα διάλειμμα έξι μηνών, όταν είχε καθίσει στον πάγκο της Μακάμπι Χάιφα) όντας «αυτοεξόριστος» στο πρωτάθλημα της Κίνας.

Υπό τις οδηγίες του Σέρβου προπονητή, που είχε εργαστεί παλαιότερα και στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, ο ΠΑΟΚ είχε περάσει το εμπόδιο της Ολιμπίκ Ντόνετσκ και είχε πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θ’ αντιμετώπιζε την Εστερσουντ. Η εικόνα, όμως, της ομάδας, οδήγησε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ στην πρόωρη λύση της συνεργασίας με τον Στανόγεβιτς, που δεν πρόλαβε καν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ηταν Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, όταν η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωνε το διαζύγιο με τον Σέρβο προπονητή και τη διαδοχή του από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ διάρκειας δύο συν ενός έτους.

ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙ ΧΑΑΝ

Η πρώτη χρονιά του Αρι Χάαν στον πάγκο (σεζόν 1994-95) βρήκε τον ΠΑΟΚ να τερματίζει στην 3η θέση και να σβήνει τη μια χρονιά της ευρωπαϊκής τιμωρίας, που του είχε επιβληθεί μετά τη ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν. Σύννεφα, ωστόσο, στη σχέση του Ολλανδού προπονητή με τον Θωμά Βουλινό άρχισαν να μαζεύονται το καλοκαίρι του 1994, όταν προέκυψαν διαφωνίες σε ζητήματα μεταγραφών (παρά τη θέληση του Χάαν, είχε αποκτηθεί ο Γιώτης Τσαλουχίδης).

Ο Χάαν «τα βρόντηξε» μετά την 5η αγωνιστική, διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει εντός έδρας με 1-0 τους Αθηναϊκό και Αρη, αλλά μακριά από την Τούμπα είχε δύο ισοπαλίες (2-2 με Ξάνθη, 1-1 με Πανηλειακό) και μια ήττα (2-1 από τον Πανιώνιο). Για τελευταία φορά κάθισε στον πάγκο στον αγώνα κυπέλλου της 4ης Οκτωβρίου 1995 εναντίον του Πιερικού (5-0, με δύο γκολ του Τουρσουνίδη, από ένα των Ζουμπούλη, Ζαγοράκη και αυτογκόλ Ευθυμιάδη), επιστρέφοντας στην πατρίδα του για λογαριασμό της Φέγενορντ. Στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ συνέχισε ο Σταύρος Σαράφης, σε μια περίοδο που ο Δικέφαλος άλλαξε συνολικά πέντε προπονητές, αφού ακολούθησαν και οι Ντράγκαν Κοκότοβιτς, Μιχάλης Μπέλλης και Γκίντερ Μπένγκτσον.

Η… ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ

Ηταν 1 Οκτωβρίου 2006, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (4892 εισιτήρια). Ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με τον Μπαλάφα, αλλά δέχτηκε από τον Μπούσι το γκολ της ισοφάρισης οχτώ λεπτά πριν τη λήξη, και ενώ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν από το 78΄ με δέκα παίκτες (αποβολή Μουράφσκι με δεύτερη κίτρινη). Δύο ημέρες μετά ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου (είχε αποδοκιμαστεί από τον κόσμο μετά τη λήξη του αγώνα με τον Απόλλωνα) υπέβαλλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία, χωρίς να έχει καν συμπληρώσει εννέα μήνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

«Το έκανα γιατί αισθάνθηκα μόνος και ένιωσα ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ. Αισθάνθηκα ότι όλες οι θυσίες που έκανα, δεν έπιασαν τόπο και δεν μπορώ να κάνω άλλα πράγματα» εξηγούσε ο Ρουμάνος προπονητής σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελα, αν και θα μπορούσα, να «κάτσω» πάνω στο συμβόλαιό μου. Δεν γαντζώνομαι από αυτήν την καρέκλα, αν και το καλοκαίρι ήθελα σαν τρελός να μείνω». Ας σημειωθεί ότι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ είχε ν’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας και την ΑΕΚ (0-0) και τον Ολυμπιακό (2-0) και τον Παναθηναϊκό (2-1), ενώ στην Τούμπα -μέχρι το μαfvrfτς με την ομάδα της Καλαμαριάς- είχε επικρατήσει του Ηρακλή (3-1) και του Εργοτέλη (1-0).

Διάδοχος του Ντουμιτρέσκου ήταν ο Μαυροβούνιος, Μότσα Βούκοτιτς.

 


Τελευταία νέα

«Δεν θέλει να φύγει από την Λίβερπουλ ο Σαλάχ»

Δεν σκέφτεται να φύγει από τη Λίβερπουλ ο Σαλάχ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Athletic ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν σκέφτεται...

Στην ίδια κατηγορία