Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ανάλυση: Πόσα χρήματα θα κερδίσει ο ΠΑΟΚ αν μπει στους ομίλους

Δημοφιλή

Η Ευρώπη. Η Ευρώπη που δημιουργεί αναμνήσεις, που γράφει ιστορία. Η Ευρώπη που είναι σαν το καθαρό οξυγόνο για κάθε ποδοσφαιρικό οργανισμό. Η Ευρώπη, που δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης, εξέλιξης και ευημερίας για κάθε σύλλογο.

Το κόλλημα που υπάρχει για την είσοδο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Conference League, δεν είναι αυθαίρετο, μόνο και μόνο για να δούμε ακόμα 6 (τουλάχιστον) ευρωπαϊκά βράδια ακόμα. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό και αφορούν το παρόν και το μέλλον του συλλόγου και φυσικά όχι μόνο το κύρος και το πρεστίζ του.

Εν αρχή είναι το οικονομικό. Σε κάθε ανώνυμη εταιρία το οικονομικό είναι η αρχή των πάντων. Και για μία ομάδα που πέρσι εμφάνισε σημαντικές οικονομικές ζημιές (κυρίως επειδή δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους) η φετινή σεζόν είναι μία ευκαιρία για… διόρθωση. Μην ξεχνάμε, ότι η UEFA μέσω του αυστηροποιημένου για το Financial Fair Play απαιτεί ισολογισμένα έσοδα – έξοδα, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει το εξής. Όσες ομάδες θέλουν να ξοδέψουν, να πάρουν παίκτες, να ενισχύσουν το ρόστερ τους, πρέπει να βρουν έσοδα. Και οι όμιλοι μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σημαίνουν ακριβώς αυτό: εγγυημένα έσοδα.

ΕΙΝΑΙ… ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

Πάμε να δούμε πόσα ακριβώς είναι αυτά. Αν ο ΠΑΟΚ περάσει την Χαρτς και μπει στους ομίλους του Conference League θα πάρει εγγυημένα 2.940.000 ευρώ που είναι το μπόνους συμμετοχής. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Κάθε νίκη στους ομίλους πριμοδοτείται με 500.000 ευρώ, κάθε ισοπαλία με 166.000 ευρώ, η πρώτη θέση δίνει 650.000 ευρώ και η δεύτερη 325.000. Εννοείται πως από την φάση των νοκ-άουτ και μετά, τα ποσά ανεβαίνουν όμως προς το παρόν ας μείνουμε εδώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά, τα ποσά από τις επιπλέον χορηγικές συμφωνίες, αλλά και δύο επιπλέον σημαντικά μπόνους από την UEFA: το Market pool, αλλά και το Coefficient bonus.

Το ποσό από το market pool (23.5 εκατομμύρια συνολικά) αφορά την εμπορικότητα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κάθε χώρας και μοιράζεται στο τέλος της σεζόν στους εκπροσώπους της. Αν ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα στους ομίλους του Conference League, θα πάρει το 100%, αν όμως μαζί του βρεθεί και ο Ολυμπιακός (αν αποκλειστεί από την Τσουκαρίτσκι δηλαδή) θα πάρει το 40%, αφού εκείνος είχε πάρει το… καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο. Χοντρικά, μιλάμε για ένα ποσό πέριξ των 2 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που μόνο μικρό δεν είναι.

Σε ό,τι αφορά το Coefficient bonus είναι ένας έξυπνος τρόπος της UEFA για να διανείμει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Το ποσό αυτό (23,5 εκατομμύρια ευρώ) μοιράζεται στις ομάδες ανάλογα με την 10ετή συλλογική τους βαθμολογία, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και το παραμικρό αποτέλεσμα στην Ευρώπη, έχει δεκαετές αποτύπωμα, που μεταφράζεται σε περισσότερα ή λιγότερα χρήματα.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται σε ισότιμα μερίδια ύψους 44.500 ευρώ, που διανέμονται ως εξής. Η ομάδα με το μικρότερο δεκαετές συλλογικό ranking (32η) θα πάρει ένα μερίδιο (44.500), η 31η θα πάρει δύο τέτοια μερίδια (89.000) και ούτω καθ’ εξής, μέχρι να φτάσουμε στην ομάδα με το μεγαλύτερο ranking που θα πάρει 32 τέτοια μερίδια, τουτέστιν 1.424.000 ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ που αυτή τη στιγμή έχει δεκαετές ranking 48.000 βαθμών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό που θα εισπράξει από το Coefficient Bonus θα ξεπεράσει σίγουρα το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αν αθροίσει κανείς όλα αυτά τα ποσά, με μία μέση πορεία και βαθμολογική συγκομιδή μπορεί να φέρει έσοδα που μίνιμουμ μπορεί να είναι 7-8 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, ανάλογα με τα αποτελέσματα. Για μία ομάδα που το μπάτζετ της τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα τεράστιο έσοδο, που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία και την εξέλιξη της.

Σε όλα αυτά προσθέστε και το συλλογικό ranking πενταετίας (αυτό που παίζει ρόλο στις κληρώσεις) το οποίο αυξάνεται μόνο από τα αποτελέσματα των ομίλων και όχι των προκριματικών (εκεί κάθε σύλλογος παίρνει συγκεκριμένους βαθμούς, ανάλογα με τον γύρο που αποκλείεται). Ο ΠΑΟΚ του χρόνου βγάζει από πάνω του την σεζόν 2018-19 με τους 3.000 βαθμούς και ήδη έχει στο τσεπάκι του φέτος άλλους 2.500. Αν περάσει στους ομίλους έχει την δυνατότητα για μία γερή μπάζα (κάθε νίκη δίνει 2.000 βαθμούς στο συλλογικό ranking) και να αυξήσει πολύ τον συντελεστή των 25.000 βαθμών που είχε φέτος, ώστε να έχει ακόμα καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον, πάντα από το μονοπάτι των ισχυρών.


Τελευταία νέα

Η Ντόρτμουντ πέταξε έξω την Παρί και πήγε τελικό

Με γκολ του Χούμελς, πέντε λεπτά μετά την έναρξη του β΄ μέρους, η Μπορούσια Ντόρτμουντ νίκησε εκτός έδρας την...

Στην ίδια κατηγορία