Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το καλοκαίρι θέλει και το μεταγραφικό σίριαλ του

Δημοφιλή

Από μεταγραφικά σίριαλ, που-κατά κανόνα-όσο περισσότερο «τραβάνε» σε χρόνο, τόσο λιγότερες φορές έχουν αίσιο τέλος, έχουν «χορτάσει» στο παρελθόν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ (κι όχι μόνο, φυσικά).

Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο (φωτ.) ήταν ο πρωταγωνιστής σ’ ένα τέτοιο σίριαλ. Ο φημισμένος Ιταλός μεσοεπιθετικός είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τη Σαουδική Αραβία, έχοντας θητεύσει για δυόμισι χρόνια στην Αλ Χιλάλ (είχε συνεργαστεί και με τον Ραζβάν Λουτσέσκου). Τελικά, δεν ενέδωσε στην πίεση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, προτίμησε να παραμείνει ανενεργός στο πρώτο μισό της σεζόν 2021-22, μέχρι που το Φεβρουάριο του 2022 συμφώνησε με τη Σαμπντόρια, κάνοντας, όλες κι όλες, δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές μέχρι τη λήξη της περιόδου.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Πόντους Βέρνμπλουμ έκλεινε ένα μεγάλο κύκλο παρουσίας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα 32 του χρόνια, ο Σουηδός κεντρικός χαφ ήταν ελεύθερος να επιλέξει την ομάδα, με την οποία θα έκανε και το τελευταίο καλό συμβόλαιο στην καριέρα του. Ο Βέρνμπλουμ δεν είχε λόγο να βιαστεί (στις αρχές Αυγούστου είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη γυναίκα του, αλλά αναχώρησε από την Ελλάδα δίχως να υπογράψει συμβόλαιο με το Δικέφαλο) και στον ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι τις 16 Αυγούστου 2018 (δύο ημέρες νωρίτερα ο Δικέφαλος είχε προκριθεί, σε βάρος της Σπαρτάκ Μόσχας, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ), προκειμένου να επισημοποιήσουν τη συμφωνία μαζί του.

Η περίπτωση του Φερνάντο Βαρέλα είχε… ταλαιπωρήσει πολύ τον Λούμπος Μίχελ το καλοκαίρι, μια κι οι συζητήσεις με τη Στεάουα Βουκουρεστίου για τη μεταγραφή του Αφρικανού κεντρικού αμυντικού αποδείχθηκαν δύσκολη υπόθεση για τον Σλοβάκο τεχνικό διευθυντή του Δικεφάλου. Μέχρι που η ρουμάνικη ομάδα αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ ύψους 1,3 εκ. ευρώ και το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 επισημοποιήθηκε ο «γάμος» του ΠΑΟΚ με τον Βαρέλα.

To σίριαλ του καλοκαιριού του 2009 είχε κεντρικό πρόσωπο τον Βίκτορ Βιτόλο. Εχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στον Αρη, δανεικός από τη Ρασίνγκ Σαντατέρ, ο Ισπανός αμυντικός χαφ είχε προσελκύσει από νωρίς το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Εκείνοι, όμως, θα έπρεπε να κάνουν υπομονή, μέχρι ο ποδοσφαιριστής να λύσει το συμβόλαιο του με την ισπανική ομάδα. Τελικά, ο Βιτόλο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ στις 28 Ιουλίου 2009.

Όλο το καλοκαίρι του 2004 παίχτηκε το σίριαλ «μεταγραφή Λυμπερόπουλου». Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζονταν για τη συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και επιδίωξε την απόκτηση του Μεσσήνιου επιθετικού. Βέβαια, η βασική προϋπόθεση ήταν ο Λυμπερόπουλος να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Και εφόσον αυτή δεν τηρήθηκε, ήταν αδύνατη η μετακίνηση του διεθνή κυνηγού.

Αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας της Λάρισας, εν ενεργεία διεθνής και στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (27 ετών), ο Γιώργος Μητσιμπόνας διεκδικούνταν το καλοκαίρι του 1989 κυρίως από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, ο Βουλινός έπεισε τη διοίκηση της ΑΕΛ να συναινέσει στην παραχώρηση του, αφού βέβαια χρειάστηκε να της καταβάλει 70 εκατομμύρια δραχμές.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Σαΐντ Τσίμπα προέρχονταν από μια καλή σεζόν με τη φανέλα του Άρη και είχε μπει από νωρίς στο στόχαστρο του Δικεφάλου. Οι συζητήσεις με τον Μαροκινό μεσοεπιθετικό ήταν εξαντλητικές, ο παίκτης είχε βρεθεί μια ανάσα από το να βάλει την υπογραφή του, ωστόσο τελικά η μεταγραφή χάλασε και ο Τσίμπα συνέχισε την καριέρα του σε ομάδα του Κατάρ.

Μεταγραφικά σίριαλ απασχόλησαν το φίλαθλο κόσμο και στο μακρινό παρελθόν. Το καλοκαίρι του 1967 ο Σταύρος Σαράφης δεν είχε κλείσει καν τα δεκαοχτώ του χρόνια, αλλά οι τρεις «μεγάλοι» του κέντρου τον είχαν «βάλει στο μάτι». Στις 16 Αυγούστου 1967, κι αφού ο Γιώργος Παντελάκης εξασφάλισε την παράταση-κατά μία ημέρα-της μεταγραφικής περιόδου, ο Σαράφης γίνονταν παίκτης του ΠΑΟΚ. Τον παίκτη ήθελε κι ο Αρης, ωστόσο, μετά από μερικές… ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επανομής και του ΠΑΟΚ, αλλά και 100.000 δραχμές κρυμμένες μέσα σε… σταφύλια, το σίριαλ για το Δικέφαλο είχε αίσιο τέλος.

«ΜΑΤΖΙΚ», ΓΟΥΑΙΤ, «ΠΕΤΖΑ» ΚΑΙ ΝΑΣΟΣ

Το ποδόσφαιρο δεν… διεκδικεί την αποκλειστικότητα των μεταγραφικών σίριαλ, αφού στο παρελθόν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αγωνιούσαν για την έλευση σπουδαίων ονομάτων και στην ομάδα μπάσκετ.

Το καλοκαίρι του 1983 ο Νίκος Σταυρόπουλος της Λάρισας αποτελούσε το μήλο της Εριδος για ΠΑΟΚ και Αρη, που πολιορκούσαν τη θεσσαλική ομάδα, προκειμένου ν’ αποσπάσουν τη συγκατάθεσή της για την παραχώρηση του 23χρονου πλέι μέικερ. Το αρχικό προσύμφωνο μεταξύ της Λάρισας και του Αρη δεν ίσχυσε, μέχρι που στις 11 Ιουλίου 1983 η διοίκηση της Λάρισας αποφάσισε την παραχώρηση του Σταυρόπουλου στον ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 1989 ο Νίκος Βεζυρτζής είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ντύσει στα ασπρόμαυρα τον Ράντι Γουάιτ. Ο Αμερικανός είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τελικά να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρωταγωνιστής στο σίριαλ του καλοκαιριού του 1993 ήταν ο Νάσος Γαλακτερός, η μετακίνηση του οποίου από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ είχε τελικά ολοκληρωθεί.

Ένα χρόνο μετά, τη… θέση του Γαλακτερού έπαιρνε ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ είχε έρθει σε συμφωνία με τον παίκτη, αλλά παρέμενε αγεφύρωτο το χάσμα με τον Ερυθρό Αστέρα (η ομάδα του Βελιγραδίου απαιτούσε το ποσό του 1,2 εκ. δολαρίων, ο Δικέφαλος δεν ανέβαινε πάνω από 700 χιλ. δολάρια). Ο Στογιάκοβιτς είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, ήδη από το καλοκαίρι του 1993. Η μετέπειτα συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Ερυθρό Αστέρα έκλεισε στις 800 χιλιάδες δολάρια, ο Στογιάκοβιτς ελληνοποιήθηκε, αλλά έπρεπε να περιμένει την έναρξη της σεζόν 1995-96 για να ενταχθεί και τυπικά στο ρόστερ του ΠΑΟΚ και ν’ αρχίζει να συμμετέχει σε επίσημα παιχνίδια.


Τελευταία νέα

Η μεγάλη επιστροφή της Ίπσουιτς στην Premier League

Η Ίπσουιτς έδωσε τέλος στην 22χρονη… εξορία της από την Premier League. Ο σύλλογος, που εφέτος αγωνιζόταν στην Championship, εξασφάλισε...

Στην ίδια κατηγορία