Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το «ασπρόμαυρο» παιδομάζωμα της τελευταίας 15ετίας

Δημοφιλή

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκε μια έρευνα από το Διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών (CIES) στο οποίο παρουσιάστηκαν οι ελληνικές ομάδες που αξιοποιούν περισσότερο τις ακαδημίες τους.

Απ’ τα χειρότερα κλαμπ στα οποία νεαρά παιδιά αναζητούν το (ποδοσφαιρικό) μέλλον τους είναι η ΑΕΚ (0,4%), ο Άρης (0,1%), την ίδια ώρα, οι κορυφαίες ομάδες είναι ο… Λεβαδειακός (21,4%) και ο ΠΑΟΚ (18.7%). Καμία αδικία. Εκαστος ό,τι αξίζει. Και υπάρχει εξήγηση όλο αυτό το άκρως επιτυχημένο «παιδομάζωμα», που έφερε παιδιά απ’ ολόκληρη την επικράτεια στην Τούμπα, τα μεγάλωσε, τα ανέθρεψε και τα ώθησε προς την σκηνή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο Εργκούς Κάτσε ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Αχιλλέα Τριανδρίας και σε ηλικία 12 ετών (το 2005) εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής. Ο Στέλιος Κίτσιου άρχισε να γίνεται «άντρας» στα γήπεδα της Σταυρούπολης και στον Παύλο Μελά, σε ηλικία 14 ετών, δοκιμάστηκε αρχικά στον Άρη και έπειτα στον ΠΑΟΚ, που έσπευσε να τον εμπιστευτεί και να τον προσθέσει σε μια φουρνιά έτοιμη για μεγάλα πράγματα.

Ο Ευθύμης Κουλούρης έπαιζε ποδόσφαιρο στην Πέλλα, όταν οι 11χρονοι του «Δικεφάλου» πήγαν για ένα τουρνουά στην πόλη του, κι ένα πιτσιρίκι που έπαιζε αμυντικό χαφ ξεχώρισε και σε ηλικία 13 ετών βρέθηκε στους ξενώνες της Τούμπας.

Η ΦΟΥΡΝΙΑ ΤΟΥ 2000

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δουλεύτηκε πολλά χρόνια και τα περισσότερα μέλη της συμπλήρωσαν 8-10 χρόνια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ προτού κάνουν το επόμενο βήμα, Ο Λευτέρης Λύρατζης ήρθε σε ηλικία 12 ετών από τη Λυδία Καβάλας, ο Μάριος Τσαούσης ήταν 10 ετών όταν η φιλία του πατέρα του με τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο στάθηκε αφορμή για τη μεταγραφή του από τον Ηρακλή, ο Χάρης Τσιγγάρας εντοπίστηκε στη Χαλκιδική, έπαιξε στις ακαδημίες «Μπέμπηδες» πριν βρεθεί στην Τούμπα από 9 ετών.

Ο Κώστας Μπαλογιάννης πήγε στο Λονδίνο για να παίξει στην Αρσεναλ, ωστόσο ο ΠΑΟΚ τον πίστεψε και τον επανέφερε στο προσκήνιο όταν επέστρεψε στην Ελλάδα με άδεια χέρια. Ο Γιώργος Τζοβάρας, ήρθε το 2015 από τον Βόλο (Καλά Νερά) και ο Απόστολος Διαμαντής, ένα χρόνο μετά από τις ακαδημίες του Πανσερραϊκού.

Στα 13 του  ο Γιώργος Βρακάς εντάχθηκε από τις Ακαδημίες του ΑΟ Γιάννινα, με την Τούμπα να είναι το «σπίτι» όπου επέστρεψε μετά από το σύντομο πέρασμα από τη Νάπολι.

Ανάλογη είναι και η ιστορία του Χρήστου Τζόλη, που κάποια στιγμή στα 14 του έφυγε για τη Γερμανία με στόχο να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε και ο ΠΑΟΚ φρόντισε να του δείξει ποιος είναι ο σωστός δρόμος.

*Από τα 14 του έμεινε μόνος του στους ξενώνες της Τούμπας. Μεγάλωσε κι έγινε ένα με τον ΠΑΟΚ. Ο Δημήτρης Πέλκας είχε φτάσει κοντά στον Άρη, οι άνθρωποι του είχαν δώσει τα χέρια με τον ιδιοκτήτη της ακαδημίας Γιαννιτσών, ωστόσο ο ΠΑΟΚ φρόντισε να πείσει την οικογένεια ότι το μέλλον του είναι ασπρόμαυρο.

*Για τον Γιάννη Μιχαηλίδη δόθηκε μεγάλη «μάχη» με τον Ολυμπιακό, που είχε πείσει τους ανθρώπους της ακαδημίας Γιαννιτσών ότι το… δεκάρι τους μπορεί να κάνει καριέρα στου Ρέντη, όπου μάλιστα είχε βρεθεί για ουκ ολίγες προπονήσεις. Τελικά, ντύθηκε στα «ασπρόμαυρα» και από «δεκάρι» μετατράπηκε μέσα απ’ τη διαδικασία σ’ ένας σύγχρονο στόπερ.

*Η εξαιρετική συνεργασία του «Δικεφάλου» από το 2014 μέχρι και σήμερα με την ακαδημία «Calcetto» Χανίων και τον Νότη Ματηγάκη έχουν φέρει στην Τούμπα τόσο τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, όσο και τον Γρηγόρη Πολιτάκη, ο οποίος αγωνίζεται στην Κ19 και είναι μέσα σε μια φουρνιά παιδιών που έχουν αρχίσει, ήδη, να ξεχωρίζουν.

ΠΩΣ Ο ΠΑΟΚ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΤΣΙΑ

Ωραία ιστορία συνοδεύει την απόκτηση του Γιώργου Κούτσια, που κατάγεται από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πολύ κοντά στα μέρη του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου.

Στα 8 του ο νεαρός επιθετικός έπαιζε στους Τηλέμαχους Αλεξάνδρειας, εκεί όπου τον είδε ο πρώην άσος της Καστοριάς, Στέφανος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στον διευθυντή των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. «Έλα να τον πάρεις», του είπε…

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι Αλεξάνδρεια – Θεσσαλονίκη του Γιώργου Κούτσια πριν τη μόνιμη εγκατάστασή του στο Σπίτι των Ακαδημιών.


Τελευταία νέα

Πρόβλημα με τον Γιόνι Ότο στην τελική ευθεία

Τρεις αναμετρήσεις απέμειναν στον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της σεζόν και τρεις ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τιμωρίας...

Στην ίδια κατηγορία