Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το αφιέρωμα του ΠΑΟΚ για την πόλη και την ομάδα της Ελσίνκι

Δημοφιλή

Tον δικό του οδηγό, τόσο για την πόλη, όσο και για την ομάδα της Ελσίνκι, την οποία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ για την πρεμιέρα των ομίλων του UEFA Europa Conference League, δημοσίευσε ο Δικέφαλος, μέσω της επίσημης του ιστοσελίδας.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η ιδιόμορφη αστικότητα – αποθέωση παράδοσης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής – συνάμα με τη γαλήνια φύση προσδίδουν στο Ελσίνκι μια μοναδικότητα φινέτσας και ηρεμίας ή αν θέλετε ευτυχίας, κατά τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Το Ελσίνκι έχει µεγάλες, σκοτεινές νύχτες, κτίρια υψηλής αισθητικής, οάσεις πρασίνου, έντονο υγρό στοιχείο, υψηλή ποιότητα ζωής.

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, είναι χτισμένη στον φινλανδικό κόλπο (μέρος της Βαλτικής θάλασσας), γύρω από ένα πολύβουο αλλά και ατμοσφαιρικό λιμάνι και ο πληθυσμός της αγγίζει τα 1,2 εκατομμύρια.

Οι βόλτες στα πάρκα είναι τουλάχιστον αγχολυτικές. Και φυσικά, υπέροχα πάρκα και κήποι βρίσκονται παντού.

Το Esplanadi Park, το Kaivopuisto, το Talvipuutarha…

Σύμβολο της πόλης ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι κατασκευάστηκε μεταξύ 1830-1852 και αποτέλεσε φόρο τιμής στο Μέγα Δούκα της Φινλανδίας, Τσάρο Νικόλαο Ι της Ρωσίας. Περίπου 500 μέτρα μακριά από τον καθεδρικό, μπορεί να θαυμάσει κανείς την εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία Ουσπένσκι. Ως χώρος περισυλλογής σχεδιάστηκε το μοντέρνας αισθητικής και σχεδίασης μικρό παρεκκλήσι Kamppi. Ιδιαίτερη σχεδίαση χαρακτηρίζει και τον ναό Temppeliaukion, που είναι υπόσκαφος με θόλο κατασκευασμένο από χαλκό. Εδώ γίνονται και συναυλίες!

Στο πάρκο Σιμπέλιους δεσπόζει το Μνημείο Σιμπέλιους, ένα έργο 600 και πλέον ατσάλινων σωλήνων, προς τιμήν του σπουδαίου συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957).

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι το κάστρο στο νησί Σουομενλίνα, όπου μπορεί κανείς να πάει με το φέρι. Αναχωρεί κάθε 10 λεπτά από την αποβάθρα στο Market Square και είναι μόλις 20 λεπτά μακριά. Το υπέροχα καλοδιατηρημένο κάστρο στέκει εκεί από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν η Φινλανδία ανήκε στο βασίλειο της Σουηδίας.

Να επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma που βρίσκεται στην περιοχή Mannerheimintie και πρόκειται αν μη τι άλλο, για ένα λαμπρό δείγμα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής.

Πανέμορφο είναι το κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι, από τον οποίο αναχωρούν τρένα για όλη τη χώρα, όπως και τα τρένα του αεροδρομίου.

Σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει σάουνα, μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στην φινλανδική κουλτούρα (ξεπερνούν τα 3.000.000 σε όλη τη χώρα). Οι δημόσιες είναι ανοιχτές για όλους, είναι οικονομικές, λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι. Μην διανοηθείτε να φύγετε από το Ελσίνκι δίχως να επισκεφτείτε την περιοχή Merihaka και Hermanni. Εκεί θα βρείτε άπειρες! Ιδανική βέβαια, θα ήταν μια βουτιά σε μια παγωμένη λίμνη και σάουνα.

Θα φάτε σκουμπρί και σολομό. Σε σούπα, σε σάντουιτς, μαγειρευτά στο φούρνο με διάφορες σάλτσες και φρούτα του δάσους. Στην παλιά αγορά του Ελσίνκι στο τουριστικό λιμάνι, την Vanha Kaupphalli, αξίζει να πάτε. Εκτός των άλλων, θα απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα και street food.

Μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, ο ήλιος κατεβαίνει κάτω από τον ορίζοντα του Βόρειου Πόλου και τότε αρχίζει η «πολική νύχτα», που διαρκεί μέχρι τις 21 Μαρτίου. Όσο πιο κοντά στο Βόρειο Πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Για παράδειγμα, στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας η συνεχής νύχτα κρατά 73 εικοσιτετράωρα και στον πολικό κύκλο (Ροβανιέμι), ένα εικοσιτετράωρο.
Η Φινλανδία -γνωστή και ως “ Η Φινλανδία δεν είναι μία από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες είναι τρεις, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Φινλανδία, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, την Ισλανδία, τα νησιά Φερόε, τη Γροιλανδία και την αυτόνομη περιοχή Άλαντ, αποτελούν τις λεγόμενες Nordics.

Η «Χώρα των 1000 λιμνών» έχει έκταση περίπου τρεις φορές την έκταση της Ελλάδας, ο πληθυσμός της είναι περίπου 5.5 εκ. κάτοικοι, το έδαφός της καλύπτεται κυρίως από ατελείωτα δάση μεγάλων κωνοφόρων δέντρων (τάιγκα ή βόρεια δάση), ενώ ένα 11% του φινλανδικού εδάφους αποτελούν οι περίπου 180.000 καταγεγραμμένες λίμνες.

Η Ελσίνκι (HJK)

Την πιο επιτυχημένη ομάδα της Φινλανδίας, βάσει τίτλων, καλείται να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα των ομίλων του Conference League. Η Ελσίνκι (στα φινλανδικά HJK, δηλαδή Helsingin Jalkapalloklubi), έχει κατακτήσει 32 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, πέντε League Cup, ενώ είναι η μοναδική ομάδα της χώρας που κατάφερε να παίξει στους ομίλους του Champions League. Την περίοδο 1998-1999, οπότε και συγκέντρωσε πέντε βαθμούς, τερματίζοντας ωστόσο, στην τελευταία θέση του ομίλου της.Παρότι διαφάνηκε κακό ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, εξ ου και απολύθηκε ο Κοσκέλα, και αντικαταστάθηκε από τον βοηθό του προπονητή, τον Τόνι Κορκεακούννας, η Ελσίνκι για τρίτη συνεχόμενη σεζόν προκρίθηκε σε ευρωπαϊκή φάση ομίλων.

Λίγο πριν υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ, άλλωστε, η Ελσίνκι κέρδισε στο φινάλε το ματς με την Ίντερ Τούρκου (16/09, 2-0) για τα play off του πρωταθλήματος, παραμένοντας στην κορυφή.

Η Ελσίνκι δημιουργήθηκε από τον Φρέτρικ Βάτχεν το 1907. Η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα μπόουλινγκ. Αρχικά η ομάδα έγινε δημοφιλής μεταξύ των φινλανδόφωνων φοιτητών, ενώ οι σουηδόφωνοι προτιμούσαν να παίζουν κυρίως για Unitas ή HIFK.

Η Ελσίνκι είχε ανέκαθεν ευρεία υποστήριξη στη φινλανδόφωνη, ευημερούσα μεσαία τάξη της πόλης. Πριν από τη δεκαετία του 1970 άλλωστε, η ομάδα ήταν γνωστή και ως Τöölöan λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της λάμβανε χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως, η παλιά εικόνα του συλλόγου ως ευημερούσας, μεσαίας τάξης από το Töölö έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί λόγω των κοινωνικών αλλαγών στη Φινλανδία, καθώς και της μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελσίνκι έχασε 22 μέλη της που υπηρετούσαν στον στρατό.

Η σεζόν του 2009 ήταν η αρχή ενός σημαντικού σερί, καθώς οδήγησε σε έξι τίτλους στη σειρά από το 2009 έως το 2014.

Είναι η μόνη φινλανδική ομάδα που έχει συμμετάσχει στη φάση των ομίλων του Champions League. Το 1998 κέρδισε τη Μετς στον γύρο των play-off για να εξασφαλίσει τη θέση της στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν. Έχει επίσης συμμετάσχει δύο φορές στις φάσεις των ομίλων του Europa League, το 2014-15 και 2022-23 αντίστοιχα, κι άλλες δύο φορές στο Conference League.

Ο σπουδαίος Γιάρι Λιτμάνεν αποχαιρέτησε τα γήπεδα το 2011 ως πρωταθλητής με τη φανέλα της Ελσίνκι.

Το υψηλότερο σκορ του συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήρθε στη σεζόν 2011–12, με τη συνολική νίκη 13–0 επί της πρωταθλήτριας Ουαλίας Μπανγκόρ Σίτι, η οποία περιελάμβανε μια εντός έδρας νίκη με 10–0.

Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους παίκτες της Φινλανδίας έχουν παίξει για την Ελσίνκι, πριν μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ο σύλλογος δε, είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένος και στο πρωτάθλημα γυναικών.

Η Ελσίνκι φοράει μπλε και λευκές εμφανίσεις. Το έμβλημα του συλλόγου παραμένει ανέγγιχτο περί τον έναν αιώνα κι έχει υποστεί μόνο μια μικρή αλλαγή γραμματοσειράς για να εκσυγχρονιστεί.

Bolt Arena

Το σημερινό γήπεδο της Ελσίνκι, το Bolt Arena, εγκαινιάστηκε το 2000. Έχει χωρητικότητα 10.770 θεατών. Αρχικά είχε φυσικό γρασίδι, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε με τεχνητό, επειδή το γρασίδι δεν …ευδοκιμούσε με το λιγοστό ηλιακό φως. Βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι. Χρησιμοποιείται και για κάποια φιλικά ματς της Εθνικής Φινλανδίας, ενώ φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα U17 το 2003.

Σε αυτό το γήπεδο, στις 15 Νοεμβρίου 2019, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Φινλανδίας κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο EURO 2020, επικρατώντας 3-0 του Λιχτενστάιν.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 105 × 68 μ. και διαθέτει υποδαπέδια θέρμανση.
Γίνονται συζητήσεις για να αυξηθεί η χωρητικότητα σε 25.000 θέσεις».


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία