Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τα ιστορικά παιχνίδια της Τούμπας με ευρωπαϊκούς κολοσσούς

Δημοφιλή

Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είχε βάλει ήδη από το 1981 το όνομά της στη λίστα των ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων, που έχουν φιλοξενηθεί στην Τούμπα, στη μακρά διαδρομή του ΠΑΟΚ στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Ασφαλώς, ξεχωριστή θέση στο σχετικό… κατάλογο κατέχει η αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου 1983 με τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η υπόθεση της πρόκρισης κρίθηκε ουσιαστικά μόλις στο 18΄, όταν ο Καρέκα άνοιξε το σκορ, αξιοποιώντας την ασίστ του Μαραντόνα.

Στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε απέναντι σε Αρσεναλ και Τότεναμ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι στην Τούμπα είχαν στηθεί οι βάσεις της θριαμβευτικής πρόκρισης επί της Αρσεναλ, την οποία αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1997-98. Το γκολ του Φρατζέσκου στο 61΄ της αναμέτρησης είχε διαμορφώσει το τελικό 1-0, που αποδείχτηκε η καλύτερη ασπίδα για τη ρεβάνς του Χάιμπουρι.

Ισόπαλος χωρίς τέρματα είχε αναδειχθεί ο ΠΑΟΚ στο εντός έδρας (24. 645 εισιτήρια) παιχνίδι με την Τότεναμ στην πρεμιέρα του πρώτου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2011-12. Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι αδικούνταν από το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα της 15ης Σεπτεμβρίου 2011, έχοντας χαμένο πέναλτι στο 31΄ με τον Λίνο (είχε ευστοχήσει στην πρώτη εκτέλεση, αλλά ο Σέρβος διαιτητής Μάζιτς διέταξε επανάληψη επειδή ο Κοντρέρας είχε μπει στην περιοχή). Επιπλέον, στις καθυστερήσεις του αγώνα οι γηπεδούχοι είχαν οριζόντιο δοκάρι σε κεφαλιά του Ίβιτς.

Το 5-2 του πρώτου αγώνα στη Μαδρίτη δεν απέτρεψε 30 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες να βρεθούν το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 1997 στις εξέδρες προσδοκώντας την πρόκριση επί της Ατλέτικο (φωτ.). Το θαύμα δεν έγινε, αποζημιώθηκαν ωστόσο με ένα χορταστικό 4-4 και, κυρίως, με το ημίωρο 55΄ -84΄, όταν η ομάδα του Αναστασιάδη έκανε την ανατροπή από 1-3 σε 4-3 με τα γκολ των Ολιβάρες, Ζαγοράκη και Ζουμπούλη.

Υψηλή προσκεκλημένη στο ματς της Τούμπας στις 19 Οκτωβρίου 1983 ήταν η Μπάγερν. Στο παιχνίδι χάθηκαν λίγες μόνο ευκαιρίες εκατέρωθεν (ο Δημόπουλος είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία για γκολ) και το τελικό 0-0 ήρθε φυσιολογικά. «

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΙΛΑΝ

Το 1974 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τη Μίλαν στην προημιτελική φάση του κυπέλλου κυπελλούχων. Στη ρεβάνς με τους Ιταλούς (3-0 το πρώτο ματς) η Τούμπα ήταν κατάμεστη (διατέθηκαν 43.882 εισιτήρια). Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, προηγήθηκε στο 29΄ με τον Σαράφη, έχοντας ζητήσει και πέναλτι επτά λεπτά νωρίτερα σε ανατροπή του Παρίδη. Ο τελευταίος είχε και προσπάθεια στο δοκάρι στο 19΄. Το γκολ ισοφάρισης, όμως, στο 64΄ του Μπιγκόν έκρινε ουσιαστικά τα πάντα. Το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε με τα γκολ των Σαράφη (74΄) και Τρεσόλντι (78΄).

ΛΥΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του κατέγραψε ο ΠΑΟΚ στις 16 Σεπτεμβρίου 1975, όταν λύγισε στην Τούμπα την αντίσταση της Μπαρτσελόνα με 1-0, χάρις στο γκολ του Κούδα στο 73΄ της αναμέτρησης.

 


Τελευταία νέα

Το «ασπρόμαυρο» πάρτι σε 11 λεπτά! (video)

Ο ΠΑΟΚ πήρε την νίκη με 2-0 στο κρίσιμο ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό και παρέμεινε ζωντανός για την κατάκτηση...

Στην ίδια κατηγορία