Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα “αντίο” του χειμώνα

Δημοφιλή

H χειμερινή μεταγραφική περίοδος δεν… προσφέρεται (και) για τον ΠΑΟΚ μόνο για απόκτηση παικτών και ενίσχυση-πότε στη θεωρία και πότε στην πράξη…-αλλά και για αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, που για διάφορους λόγους κρίνεται σκόπιμη η αποδέσμευσή τους.

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες παικτών, που κατά το παρελθόν αποχαιρέτησαν την Τούμπα στα μισά της σεζόν. Η πιο συνηθισμένη από αυτές έχει να κάνει με παίκτες, που θεωρούνται «τελειωμένοι» ή που δεν έχουν (πρακτικά και θεωρητικά) τίποτα άλλο να προσφέρουν στην ομάδα και, για αυτό το λόγο, «επιταχύνεται» το διαζύγιο.

Μια άλλη κατηγορία παικτών έχει να κάνει με εκείνους, που προσελκύουν δελεαστικές για την ΠΑΕ προτάσεις, με συνέπεια να φεύγουν με μεταγραφή, φέρνοντας χρήματα στο ταμείο. Υπάρχουν και πολλοί, που παραχωρούνται δανεικοί, είτε για να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στη νέα -έστω και προσωρινή-ποδοσφαιρική τους στέγη και να επιστρέψουν πιο έτοιμοι, είτε για να προσπαθήσουν να πείσουν τις νέες τους ομάδες να τους αποκτήσουν-κατά κανόνα έξι μήνες αργότερα-με οριστική μεταγραφή.

Με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2020, ο ΠΑΟΚ κάνει σταθερά πωλήσεις παικτών τα έξι τελευταία χρόνια.

Ηταν αρχές Ιανουαρίου του 2017, όταν η Γαλατασαράι «χτύπησε την πόρτα» του ΠΑΟΚ, καταβάλλοντας το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ συν 20% ποσοστό μεταπώλησης για την απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκεζ.

Ένα χρόνο μετά ήταν η… σειρά του Γκόικο Τσίμιροτ. Ο Βόσνιος χαφ είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2015, σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά επέκτεινε τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2018 έφυγε με προορισμό τη Λιέγη και την ομάδα της Στάνταρ, στην οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Τον Ιανουάριο του 2019 η Αλ Ιτιχάντ είχε καταβάλει τη ρήτρα (δέκα εκ. ευρώ) για την αγορά του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς κι ο Σέρβος φορ είχε παραχωρηθεί στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, δύο χρόνια μετά την ένταξη του στο δυναμικό του Δικεφάλου, προερχόμενος από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Πριν δύο χρόνια ο Δημήτρης Γιαννούλης αποχαιρετούσε τον ΠΑΟΚ για να φορέσει τη φανέλα της Νόριτς. Τότε δεν ήταν 100% βέβαιο ότι η μετακόμισή του στην Αγγλία θα ήταν και μόνιμη. Ο διεθνής μπακ είχε παραχωρηθεί δανεικός κι η συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων προέβλεπε την οριστική ένταξη του Γιαννούλη στον αγγλικό σύλλογο εφόσον ο τελευταίος θα κέρδιζε την άνοδο του στην Πρέμιερ Λιγκ. Όπως και τελικά συνέβη.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Κάρολ Σφιντέρσκι διέσχισε τον Ατλαντικό για να ντυθεί στα χρώματα της αμερικανικής Σάρλοτ. Το καλοκαίρι, που είχε προηγηθεί, ο Πολωνός είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του με το Δικέφαλο, ωστόσο, ήταν σαφές ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να πορεύεται με τέσσερις φορ (οι άλλοι τρεις ήταν οι Ακπομ, Τσόλακ και Ολιβέιρα).

Την ίδια περίοδο με τον Σφιντέρσκι έφυγε από το Δικέφαλο κι ο Αντερσον Εσίτι, που έγινε κάτοικος της Ουγγαρίας για να φορέσει τη φανέλα της Φερεντσβάρος.

Τον Ιανουάριο του 2012 ο ΠΑΟΚ δεν είχε ακόμη τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα τον είχαν υποχρεώσει να στερηθεί των υπηρεσιών δύο βασικών παικτών του. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έφευγε με μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ, ενώ ο Πάμπλο Κοντρέρας επέστρεφε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Κόλο Κόλο (ο ΠΑΟΚ γλίτωνε το υπόλοιπο του συμβολαίου του).

Την ίδια περίοδο αποδεσμεύονταν κι ο Ντιέγκο Αρίας, ο οποίος συνέχισε στην Κρουζέιρο Βραζιλίας.

Η πρώτη, πάντως, πώληση παίκτη στη διάρκεια χειμερινής μεταγραφικής περιόδου έγινε το μακρινό 1987, όταν ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά είχε αποκτήσει τον Χάρη Μπανιώτη.

*Για άλλους παίκτες είχε φθάσει το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσουν από τον ΠΑΟΚ. Πριν ένα χρόνο ο Aλαν Ροντρίγκο πήγε στη Ζουβεντούντε, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 είχε αποδεσμευτεί ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Γιάννης Σκόνδρας πήγε στη Σκωτία για να παίξει στη Χάμιλτον, ενώ το δρόμο για τη Σκωτία (Χαρτς) είχε πάρει κι ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Τον Ιανουάριο του 2014 ο Πάμπλο Γκαρσία αναχωρούσε για την Ξάνθη και ο Λίαμ Λόρενς για την Μπάρνσλεϊ. Ακόμη παλαιότερα, ο Διονύσης Χασιώτης (Δεκέμβριος 2006) κι ο Βαγγέλης Κουτσόπουλος (Δεκέμβριος 2005) συνέχισαν σε Καστοριά και Πανιώνιο αντίστοιχα. Το Δεκέμβριο του 2004 ο Ηλίας Ατματσίδης κρέμασε τα γάντια του, ενώ την ίδια περίοδο οι Δημήτρης Μάρκος, Γιώργος Κούτσης και Εμπενίζερ Χάγκαν συνέχισαν σε Θρασύβουλο, Ατρόμητο και ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα. Τρία χρόνια νωρίτερα ο Ομάρι Τετράτζε έπαιρνε το δρόμο με προορισμό τη Σπαρτάκ Βλαντικαφκάζ

ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΕΚΤΟΣ… ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Εκτός… προγράμματος ήταν η αποχώρηση του Γιώργου Τζαβέλλα το Δεκέμβριο του 2016, κι ενώ τρεις μήνες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η επέκταση συμβολαίου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Στις 28 Νοεμβρίου 2016, ο ΠΑΟΚ έχανε με 4-3 στην Τούμπα από τον Ατρόμητο, δεχόμενος τρία γκολ από το 74΄ και μετά, όταν έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κάνιας. «Εγιναν ύπουλα πράγματα στις φάσεις των γκολ» δήλωνε ο Βλάνταν Ιβιτς, προσθέτοντας ότι «είτε θα φύγω εγώ, είτε αυτοί που τα έκαναν». Μια ημέρα μετά, με δική του απόφαση, ο Τζαβέλλας έμενε εκτός ομάδας. Αρκετά χρόνια πριν (Δεκέμβριος 2000) είχε λυθεί η συνεργασία με τον Πατρίτσιο Καμπς εξαιτίας της οικονομικής ασυνέπειας της διοίκησης Μπατατούδη στο πρόσωπο του.

ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ 

Το Δεκέμβριο του 2011 είχε βγει το πρόωρο διαζύγιο με τους Βραζιλιάνους Λεονάρντο και Σπαντάσιο (ο δεύτερος θα επέστρεφε στη Ρουμανία για ν’ αγωνιστεί με την Αστρα Πλοϊέστι) και δύο χρόνια πριν (Δεκέμβριος 2009) ο συμπατριώτης τους Κριστιάνο γύριζε στην Πορτογαλία για να ενταχθεί στη Σπόρτιγκ Λισαβώνας. Την ίδια περίοδο με τον Κριστιάνο έφευγε από τον ΠΑΟΚ κι ο Τζο Μπιζέρα, που θα συνέχιζε την καριέρα του στην Ισπανία και την Αλμπαθέτε.

Οι Περουβιανοί Μιγκέλ Ρεμπόσιο και Κάρλος Σεγκάρα δεν πρόλαβαν να παραμείνουν ένα εξάμηνο στην Τούμπα, λύνοντας τα συμβόλαια συνεργασίας τους με τον ΠΑΟΚ το Δεκέμβριο του 2006.

Ένα χρόνο νωρίτερα, την πόρτα της εξόδου είχαν περάσει οι Πάρης Ανδράλας και Δημήτρης Ζωγραφάκης, που θα συνέχιζαν την καριέρα τους σε Λεβαδειακό και Πανιώνιο αντίστοιχα.

Σύντομη αποδείχτηκε η θητεία στην Τούμπα των Αλέξανδρου Γαρπόζη και Θενγκότ Αμαεφούλε, που έφυγαν το Δεκέμβριο του 2004 με προορισμό την Ξάνθη και τη Βέροια αντίστοιχα.

Το ίδιο συνέβη τόσο με τον Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι (τον Ιανουάριο του 2001 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Αμίκα Βρόνκι), όσο και με τον Ντίτμαρ Μπέρτχολντ (δύο χρόνια νωρίτερα είχε φύγει για τον Απόλλωνα Αθηνών).

ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ «ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ» 

Πριν από ένα χρόνο, εκτός από τους Σφιντέρσκι και Εσίτι, από την Τούμπα αποχωρούσε κι ο Σίντζι Καγκάβα, έχοντας προορισμό το Βέλγιο και τη Σιντ Τρούιντεν. O Iάπωνας δεν είχε προοπτικές στον ΠΑΟΚ, για αυτό και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να χωρίσουν. Το ίδιο έχει συμβεί και με πολλούς άλλους παίκτες κατά το παρελθόν. Πριν πέντε χρόνια είχε τερματιστεί η συνεργασία με τον Ζέλικο Μπρκιτς, ενώ το Δεκέμβριο του 2017 είχε λήξει πρόωρα ο δανεισμός του Κάρλος Σαμπράνο από τη Ρούμπιν Καζάν.

Τον Ιανουάριο του 2017 λύνονταν η συνεργασία με τον Μάρκο Βελλίδη (παρέμεινε στην Τούμπα για μόλις ένα χρόνο) και την ίδια περίοδο τερματίζονταν κι ο δανεισμός του Μάμε Τιάμ από τη Γιουβέντους.

Δέκα χρόνια πριν (Ιανουάριος 2013) ο Βιβιάν Ματέους έφευγε από τον ΠΑΟΚ (επόμενη ομάδα του ήταν η Γκινγκάμπ), το ίδιο κι ο Λευτέρης Σακελλαρίου.

*Το Δεκέμβριο του 2010 τερματίζονταν η παρουσία στο Δικέφαλο των Ανίς Μπουσαϊντί και Φρανκ Ζουέλα, που θα γίνονταν στη συνέχεια κάτοικοι Ρωσίας (σε Ροστόφ και Κούμπαν Κράσνονταρ αντίστοιχα)

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Πέρσι ο Κωνσταντέλιας είχε φύγει δανεικός στην Εουπεν, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο Μπίσεσβαρ είχε πάει για ένα εξάμηνο στον Απόλλωνα Λεμεσού. Τον Ιανουάριο του 2019 ο Κίτσιου είχε δοθεί δανεικός στην Ανκαραγκουτσού, η οποία τον αγόρασε το καλοκαίρι που ακολούθησε. Ένα χρόνο πριν ο Λέοβατς πήγε δανεικός στη Ριέκα (έξι μήνες μετά τον αγόρασε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ), τον Ιανουάριο του 2016 η Κοπεγχάγη πήρε αρχικά δανεικό τον Ολσεν και μετά προχώρησε στη μεταγραφή του, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 ο Λόπεθ πήγε δανεικός στη Θέλτα (έξι μήνες μετά πήρε μεταγραφή στην Κόρδοβα). Ενδιάμεσα (Ιανουάριος 2015 ) ο Μάρτενς πήγε δανεικός στη Σερκλ Μπριζ (τελευταίος σταθμός καριέρας).

ΟΙ «ΠΑΛΙΟΙ»

Το Δεκέμβριο του 1996 ο Πις παραχωρούνταν στην Καβάλα. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Λαγωνίδης έφευγε ελεύθερος για τον Ηρακλή, ενώ το Δεκέμβριο του 1992 οι Λεοντιάδης, Χιονάς και Καλογερόπουλος θα συνέχιζαν σε Ιωνικό, Ξάνθη και Λεβαδειακό αντίστοιχα. Το Δεκέμβριο του 1991 ο Αλεξούλης επέστρεψε στη Λάρισα, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα οι Αλαβάντας, Μαυρέας και Καρασαββίδης έφυγαν για Ξάνθη, Εθνικό και Απόλλωνα Αθηνών αντίστοιχα (την ίδια περίοδο είχε αποδεσμευτεί κι ο Σμολ). Το Δεκέμβριο του 1988 ο Σίγγας πήγε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ένα χρόνο νωρίτερα ο Ψαρράς επέστρεφε στην Παναχαϊκή, ενώ το Δεκέμβριο του 1986 οι Σπανοσωτηρόπουλος Λιάκος και Ορφανός συνέχισαν σε Παναχαϊκή, Τρίκαλα και Απόλλωνα Καλαμαριάς αντίστοιχα (παίκτης του Απόλλωνα είχε γίνει τρία χρόνια νωρίτερα κι ο Γκουερίνο).

 


Τελευταία νέα

Ο Μίχελ στοχεύει στην Ευρωβουλή!

Πλώρη για το ευρωκοινοβούλιο έβαλε ο Λούμπος Μίχελ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς εκλογές του...

Στην ίδια κατηγορία