Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ θα έχει… καινούργιο προπονητή!

Δημοφιλή

Καλή η ανάλυση (αν και, ως γνωστόν, «η πολλή ανάλυση φέρνει τη διάλυση»), αλλά μπροστά στην αδρή πραγματικότητα του πρόσφατου Άρης-ΠΑΟΚ η «περί ανέμων και υδάτων» θεωρία παραλύει: Ο ΠΑΟΚ, εάν δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, θα έχει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ… καινούργιο προπονητή!

Όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει σχέση «εξάρτησης» με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ωστόσο μετά από 186 αγώνες αυτή είναι πρώτη φορά που θα απουσιάσει, λόγω της αποβολής του από τον Μοχάμεντ Αλ Χακίμ, με τον Κριστιάνο Μπάτσι να… πέφτει στα βαθιά και να εκτελεί στο ντέρμπι με την ΑΕΚ χρέη πρώτου προπονητή. Ο δίαυλος επικοινωνίας, εικάζω ότι μπορεί να τσεκαριστεί στο φιλικό κόντρα στη Φαρούλ, αν και οι δύο άνδρες γνωρίζονται τόσο καλά, που ξέρει ο ένας τα χούγια του άλλου.

Ο 47χρονος Ιταλός δεν είναι πρωτάρης στους πάγκους, αν και αυτή η συνθήκη ενδεχομένως να του είναι πρωτόγνωρη, άλλωστε θα μπορούσε να ξαναγίνει «πρώτος», επιστρέφοντας στην Πορτογαλία και τη Φαμαλικάο (όπου πριν δύο χρόνια τον πρότεινε ο Μάριο Μπράνκο) ή σε κάποια άλλη ομάδα. Παρέμεινε πιστός στον άνθρωπο, που πριν από έξι χρόνια του άνοιξε το δρόμο για μια διεθνή καριέρα, ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 ως δεύτερος βοηθός, πίσω από τον Ντιέγκο Λόνγκο και μετά την αποχώρηση του συμπατριώτη του έγινε το «δεξί χέρι» του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στο δεύτερο πέρασμα του από την Τούμπα είναι υπεύθυνος για ολόκληρο το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας, κάτι σαν ο… προϊστάμενος του τιμ, εστιάζοντας περισσότερο στο αμυντικό κομμάτι και τις στημένες μπάλες. Στις προπονήσεις όταν ο Λουτσέσκου δουλεύει με το ένα γκρουπ παικτών στο γήπεδο, ο Ιταλός προπονητής έχει υπό την επίβλεψή του ένα άλλο γκρουπ ποδοσφαιριστών και δουλεύει μαζί τους πάνω στην άμυνα.

FORZA… ΒΙΟΛΑ

Στα νιάτα του ο Κριστιάνο Μπάτσι υπήρξε ένας κλασικός σκληροτράχηλος Ιταλός κεντρικός αμυντικός. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της γενέτειράς του, το Βιαρέτζιο, φτάνοντας σε 16 χρόνια να έχει αγωνιστεί σε 13 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες του ποδοσφαίρου της Ιταλίας, έχοντας περάσει και για ένα χρόνο στην Κ19 της Ρόμα.

«Ήμουν σκληρός αμυντικός εκείνη την εποχή η Ρόμα έμεινε χαραγμένη στην καρδιά μου, αλλά είμαι οπαδός της Φιορεντίνα», έχει πει και έχει λογική, καθώς κατάγεται από την περιοχή της Τοσκάνης, εκεί όπου οι «βιόλα» έχουν μεγάλο έρεισμα στους Ιταλούς ποδοσφαιρόφιλους. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2007 και στα χέρια του ξεκίνησε η άνοδος της Εντέλα στις επαγγελματικές κατηγορίες, αν και ήταν μόλις τριάντα τεσσάρων ετών.

Πριν από οκτώ χρόνια προέκυψε η ευκαιρία της Πορτογαλίας. Η Ολιανένσε, που είχε υποβιβαστεί από την Α’ στη Β’ κατηγορία, ξεκινούσε μια συνεργασία με τη Σαμπντόρια. «Έψαχναν για έναν προπονητή με τα χαρακτηριστικά μου, που θα μπορούσε να δώσει τεχνική-τακτική βάση στους νεαρούς παίκτες που είχαν αγοράσει από τη Σαμπντόρια», θυμάται για το πως βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 να αντικαθιστά τον Χόρχε Πεϊσάο, με την Ολιανένσε να βρίσκεται στην τρίτη θέση απ’ το τέλος. Τελικά κατάφερε να την κρατήσει στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν (2015-16) την οδήγησε στην έκτη θέση με την τρίτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Ιταλικό στυλ. Από τους 41 που διαγωνίστηκαν για το βραβείο του καλύτερου προπονητή εκείνη τη χρονιά, ο Μπάτσι ήταν ο μόνος ξένος. Αλλά στο τέλος ήταν αυτός που το κέρδισε!

ΈΝΑΣ… ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!

Ο Κριστιάνο Μπάτσι κατάγεται από την Τοσκάνη, που ανέκαθεν αποτελούσε προπύργιο της Αριστεράς. Ένα κομμάτι της Ιταλίας κάπως διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα, με τους ανθρώπους της να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, κάτι που καταγράφηκε και στις τελευταίες εκλογές, όπου τα ποσοστά της Μελόνι έπιασαν… πάτο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μιλάει πορτογαλικά και ισπανικά, έχει αναλάβει να συνεννοείται στη μητρική τους γλώσσα με τους πάρα πολλούς Πορτογάλους και Βραζιλιάνους, που υπάρχουν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, είναι πτυχιούχος Λογιστικής και Βιβλιοθηκονομίας, εξαιρετικός, χαρακτήρας, σοβαρός και καταρτισμένος.

Στο πρώτο πέρασμα μοιράστηκε μαζί με τον Ντιέγκο Λόνγκο μια μεγάλη αγάπη για το ψάρεμα. Στις ελεύθερες στιγμές του, ανάμεσα στο ένα παιχνίδι στο άλλο, οι δύο Ιταλοί ήταν αφοσιωμένοι στο υποβρύχιο ψάρεμα.

Ένας από τους λόγους που τον έκανε χαρούμενο όταν πριν δυόμιση χρόνια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ήταν η ταύτιση της με τη θάλασσα και η δυνατότητα να πηγαίνει για ψάρεμα στη Χαλκιδική, εξάλλου όπως έχει πει, «τη θάλασσα την αγαπώ περισσότερο κι από το ποδόσφαιρο».

ΟΤΑΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ «ΚΟΥΛΙΕ»ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕ ΣΤΟΝ «ΝΤΕΛΙΑ»

Θα επιστρέψω στο καλοκαίρι του 2021 και το διάστημα της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στο Άπελντοορν της Ολλανδίας. Θυμάμαι μια «off the record» κουβέντα, σαν τώρα, με τον Κριστιάνο Μπάτσι περί ταλέντων και ακαδημιών.

Ο Ιταλός φημίζεται για την ικανότητά του στην εξέλιξη ποδοσφαιριστών, έχει περάσει από αυτό το στάδιο τα πρώτα χρόνια στην Ιταλία, μπορεί να διακρίνει έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, όπως έκανε τόσο στην περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια, όσο και σ’ αυτήν του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη.

Ο Μπάτσι ήταν σίγουρος ότι ο «Ντέλιας» θα φτάσει πολύ ψηλά. «Πρόκειται για ένα παιδί με τρομερή ποιότητα, έναν μοντέρνο παίκτη που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, πλην αυτής του σέντερ φορ. Έχει τεράστιες δυνατότητες», είχε ομολογήσει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στη «Μακεδονία της Κυριακής» τον περασμένο Αύγουστο.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη. Έχοντας αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός στα νιάτα του, ο Ιταλός προπονητής διέκρινε το ταλέντο και ήταν ο πρώτος που το περασμένο καλοκαίρι μίλησε στον Ραζβάν Λουτσέσκου για τον 19χρονο στόπερ.

«ΚΟΜΠΙΝΕΣ» ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ… ΝΒΑ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τιμ συνεργατών για το οποίο, όπως έχει πει νιώθει υπεύθυνος, μια ομάδα που κάνει τη διαφορά και θα ήθελαν να το έχουν πολλές ελληνικές ομάδες. Το τιμ Λουτσέσκου έχει δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου, οι ρόλοι των συνεργατών ήταν πάντα ευδιάκριτοι, με τον Ρουμάνο προπονητή να δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων, έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες αλλά και στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Ο Ιταλός πτυχιούχος Λογιστικής και Βιβλιοθηκονομίας με το ατελείωτο ντοσιέ εκτελέσεων φάουλ και κόρνερ, είναι λάτρης του ΝΒΑ, παρακολουθεί ανελλιπώς αγώνες του και… ξεπατικώνει «κομπίνες» των ασίσταντ κόουτς. Τη σεζόν 2018/19, όταν και έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ, ο ΠΑΟΚ μέτρησε διψήφιο αριθμό τερμάτων (16) με ασίστ που προήλθαν από εκτελέσεις κόρνερ ή φάουλ.

Υπάρχουν κομμάτια της προπόνησης στα οποία ο Μπάτσι παίρνει το λόγο και καθοδηγεί τους πάντες. Όταν έρχεται η ώρα των στατικών φάσεων στην τελευταία προπόνηση, εκείνος είναι ο… προπονητής. Η δουλειά του δεν αφορά μόνο τις στατικές φάσεις του «Δικεφάλου», αλλά και των αντιπάλων. Γι’ αυτό τον βλέπετε όρθιο να δίνει οδηγίες στα στημένα των αντιπάλων.

Πολλοί θεωρούν ως το καλύτερο δείγμα γραφής την «κομπίνα» που έβγαλε ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπενφίκα, εκτελεσμένη σαν σε video game μέχρι να σκοράρει ο Πρίγιοβιτς, πέρσι από στημένο «χτύπησε» ο Αουγκούστο μέσα στη Γάνδη και φέτος ο Κουλιεράκης στο πρόσφατο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0.


Τελευταία νέα

Τελευταία προπόνηση και αποστολή για ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει σήμερα στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του για το ντέρμπι με την ΑΕΚ, με τους «ασπρόμαυρους»...

Στην ίδια κατηγορία