Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο «μικροσκόπιο» τα αίτια της συντριβής του F-16 στη Χαλκιδική

Δημοφιλή

Τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του F-16 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) στη νήσο Ψαθούρα, μεταξύ της Αλοννήσου και της Χαλκιδικής, ερευνούν οι αρχές. Μάλιστα, ήδη από την Αεροπορία έχει συσταθεί η Επιτροπή διερεύνησης και έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διαλευκανθούν όλα γύρω από το περιστατικό

«Κλειδί» ο πιλότος

Σύμφωνα πάντως με το OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου «κλειδί» στη διαλεύκανση των αιτιών θα είναι τα όσα θα πει ο πιλότος που νοσηλεύεται στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο πιλότος ήταν υποσμηναγός με λίγες ώρες πτήσης στην πλάτη του ενώ συμμετείχε σε προσομοίωση πολεμικών συγκρούσεων.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη με το F-16 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ο πιλότος, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες.

Το θρίλερ των 89 λεπτών

Επί μιάμιση ώρα ο πιλότος του F-16 βρισκόταν στη θάλασσα. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε εγκαίρως να ενεργοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού.

Το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελλέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Επιστρέφει στην Βραζιλία ο Τιάγκο Σίλβα

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος θα αποχωρήσει ως ελεύθερος από την Τσέλσι μετά την...

Στην ίδια κατηγορία