Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σαν σήμερα (2/2) «έφυγε» ο Γιώργος Παντελάκης

Δημοφιλή

Ημέρα μνήμης η σημερινή (2/2/2009) για την οικογένεια του ΠΑΟΚ, αφού συμπληρώνονται 15 χρόνια από την απώλεια του Γιώργου Παντελάκη. Είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στον αγαπημένο του Δικέφαλο, τον οποίο υπηρέτησε πιστά από διάφορα πόστα, φυσικά και από αυτό του προέδρου. Ο θάνατος του (σε ηλικία 79 ετών) προήλθε από τροχαίο (σ.σ. παρασύρθηκε από μηχανάκι) που συνέβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Παντελάκης, συνέδεσε το όνομα του άρρηκτα με τον ΠΑΟΚ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, τον Δημήτρη και την Ευαγγελία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε από τη Σμύρνη στην Τούμπα, πολύ πριν η περιοχή ταυτιστεί με τον «Δικέφαλο».

Αποφοίτησε από τη Δημόσια Εμπορική σχολή και του άρεσε από μικρή ηλικία να παρακολουθεί ως φίλαθλος ποδόσφαιρο και μπάσκετ, της αγαπημένης του ομάδας, του ΠΑΟΚ. Συνήθιζε να βλέπει αγώνες στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ, όπου με τον καιρό γνωρίστηκε με καλαθοσφαιριστές του «Δικεφάλου» και τον τότε έφορο του τμήματος, Κρυστάλη Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος του ζήτησε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ.

Το 1954 έγινε βοηθός εφόρου και δύο χρόνια αργότερα έφορος, με πρόεδρο τον Γιώργο Χαραλαμπίδη. Την τριετία 1956-59, υπό την καθοδήγηση του, η πρόοδος στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη. Το 1959 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ, το πρώτο μεταπολεμικά που κατέκτησε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Από το 1960 ως το 1971 διατέλεσε γενικός γραμματέας του συλλόγου, χρόνια στα οποία έβαλε τις βάσεις για να γιγαντωθεί ο ΠΑΟΚ. Στα τέλη του 1971 αποσύρθηκε, για επαγγελματικούς λόγους, η μεγάλη αγάπη του, όμως, για τον ΠΑΟΚ τον κινητοποίησε εκ νέου το 1975. Επέστρεψε στην ομάδα στην θέση του προέδρου αυτήν την φορά, στην οποία έμεινε μέχρι το 1984. Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ γεύτηκε τη χαρά κατάκτησης ενός πρωταθλήματος (1976) και δύο Κυπέλλων (1972, 1974). Ήταν συνεργάτης, ακόμη, του Πέτρου Καλαφάτη στο πρωτάθλημα του 1985.

Το όχι στη χούντα για τον Κούδα

Ο Γιώργος Παντελάκης έμεινε στην ιστορία όταν ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στην χούντα στην υπόθεση της αρπαγής του Γιώργου Κούδα από τον Ολυμπιακό. Ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, τον κάλεσε στο γραφείο του για να τον πείσει να συναινέσει στην μεταπήδηση του Κούδα στην ομάδα του Πειραιά. «Από μένα μην περιμένετε να βάλω υπογραφή σε μια τέτοια μεταγραφή. Εσείς καταλύσατε ολόκληρο Σύνταγμα, αν επιμένετε βγάλτε ένα νόμο που θα λέει «ο Κούδας στον Ολυμπιακό» είπε ορθά κοφτά ο Παντελάκης στον Ασλανίδη. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Κούδας επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και μεγαλούργησε με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ιβάν Σαββίδης: «Ο Παντελάκης είναι η μορφή που αξίζει την προσοχή μου»

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90 χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ, στις 3 Νοεμβρίου 2016, παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Τούμπας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Παντελάκη. Στην ομιλία του, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι παρών σε αυτή την εκδήλωση. Στα εγκαίνια της προτομής ενός ανθρώπου που έχει τις πιο λαμπρές σελίδες στην 90χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Εμείς η μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ, πολύ ευαίσθητα αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας και σήμερα τιμώντας αυτό τον άνθρωπο, παραδίδουμε φόρο τιμής στον άνθρωπο που είχε πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ευαισθησίας του ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας υπάρχουν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του και εργάστηκαν υπό την διοίκηση του και σαφώς μπορούν να πουν περισσότερα για αυτό τον άνθρωπο και για την ιδιότητα του ως ενεργό μέλος του ΠΑΟΚ.

Εγώ ως άνθρωπος πάντα βασίζομαι στην ιστορία. Και για μένα ο Παντελάκης είναι εκείνη η μορφή που αξίζει την προσοχή μου και την επιθυμία να είμαι καλύτερος από αυτόν και όχι χειρότερος. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα ένα από αυτούς που αγγίζω την ιστορία του ΠΑΟΚ και αυτό σημαίνει ότι αγγίζω την ιστορία του Παντελάκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ματσάρες σε Conference και Europa League

Καταπληκτικός σε εξέλιξη, ένταση και σασπένς ήταν κι ο δεύτερος ημιτελικός του Europa Conference League, με τη Φιορεντίνα να...

Στην ίδια κατηγορία