Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλη η Αθήνα (ξανά) ενωμένη

Δημοφιλή

 

Η συμμαχία του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να κόψουν τον δρόμο του ΠΑΟΚ (για την προεδρία της Λίγκας, σε πρώτη φάση) ήταν στην πράξη η αναβίωση του Π.Ο.Κ. Η ιστορική σύμπραξη των τριών της Αττικής, γύρισε το χρόνο σχεδόν έναν αιώνα πίσω! Το 1927 συνασπίστηκαν οι τρεις τους, με πρωτεργάτες τους Αθανάσιο Μέρμηγκα (Ολυμπιακός), Απόστολο Νικολαίδη (Παναθηναϊκός) και Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα (ΑΕΚ) και προχώρησαν χέρι – χέρι για πρώτη φορά!

Το Π.Ο.Κ. (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολης ΑΕ) ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1927 και η αφορμή ήταν μια τιμωρία του Ολυμπιακού από την ΕΠΟ.

Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1927-28, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ξέσπασαν οι πρώτες κόντρες με την ΕΠΟ, η οποία τιμώρησε με αποκλεισμό τον Ολυμπιακό. Η απόφαση προέβλεπε ότι δεν θα έχει δικαίωμα να παίζει ούτε φιλικά με τις άλλες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, κόντρα στην απόφαση της Ομοσπονδίας έδωσαν φιλικά με τον Ολυμπιακό και με αφορμή την άρνηση της ΑΕΚ να παίξει σε παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου 1927, η ΕΠΟ τους διέγραψε και τους τρεις και τους έθεσε εκτός πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε ο Άρης, με αντιπάλους τον Εθνικό Πειραιώς και τον Ατρόμητο.

Οκτώ μέρες αργότερα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αποφάσισαν να ιδρύσουν το Π.Ο.Κ., προκειμένου να διοργανώνουν το δικό τους πρωτάθλημα και να μοιράζονται τα έσοδα. Οι υπόλοιπες ομάδες, όμως, αποφάσισαν να μείνουν πιστές στην ΕΠΟ, η οποία το καλοκαίρι του 1928 αποφάσισε να δεχτεί και πάλι στους κόλπους της Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Το Π.Ο.Κ., ωστόσο, συνέχιζε να υφίσταται με τις τρεις ομάδες να συμφωνούν μεταξύ άλλων, να μην παίρνει η μία παίκτες από την άλλη και να ακολουθούν κοινή γραμμή στις εκλογές της ΕΠΟ (από τότε!), ενώ άρχισε να διοργανώνει και τουρνουά, που τα ονόμασαν κύπελλο Χριστουγέννων, κύπελλο Πάσχα ή κύπελλο Σεπτεμβρίου αργότερα, για να έχουν επιπλέον έσοδα.

Σ΄ αυτά τα τουρνουά συμμετείχαν ως επί το πλείστον ξένες ομάδες και μικρές ομάδες της Αττικής και η μοναδική ομάδα εκτός Αττικής, που κλήθηκε και δέχτηκε να συμμετάσχει ήταν ο… Άρης, που πήρε δύο φορές μέρες στο… κύπελλο Πάσχα. Η μία ήταν το 1946 και η άλλη το 1948, όταν η διοργάνωση διακόπηκε, αλλά το κύπελλο απονεμήθηκε στον Άρη! Οι κίτρινοι ήταν η μοναδική ομάδα εκτός Λεκανοπεδίου, που συμμετείχε σε δραστηριότητες του Π.Ο.Κ.

Τελικά, το Π.Ο.Κ. διαλύθηκε στις 7 Μαρτίου 1963, με πρωτοβουλία του Παναθηναϊκού, ο οποίος τα «έσπασε» με τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πρασίνων «εξέλιπαν από πλευράς Ολυμπιακού τα φιλικά και ωραία αισθήματα και η ψυχική επαφή» κι αφού η ΑΕΚ αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη στάση και να μην δεχτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού να διατηρήσουν τις φιλικές επαφές τους, το «τραστ» των τριών δυναστών του ελληνικού ποδοσφαίρου διαλύθηκε.

Μέχρι, που την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, το σύστησαν εκ νέου, έστω και ατύπως, καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά σύμπραξη και κοινή ψήφος στις εκλογές της Λίγκας, με δεύτερο υποψήφιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Oύτε την Πρωτομαγιά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε ωστόσο προς...

Στην ίδια κατηγορία