Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέτο Γκουερίνο – Ράντε Πάπριτσα: «Έρχεται η εποχή του ΠΑΟΚ»

Δημοφιλή

 

Οι δύο εμβληματικοί βετεράνοι ποδοσφαιριστές, που «σφράγισαν» τους τίτλους του 1976 και του 1985, μιλάνε στη FORZA και εκφράζουν τη σιγουριά πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι μόνο η… αρχή!

Κανένας από τους δύο δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, ούτε μεγάλωσαν γαλουχημένοι με την ιδέα του ΠΑΟΚ. Αμφότεροι όμως, όχι μόνο θεωρούν πατρίδα τους την Ελλάδα και οικογένειά τους τον Δικέφαλο, αλλά υπέγραψαν με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Μακεδονίας!

Ο λόγος, για τον Νέτο Γκουερίνο και τον Ράντε Πάπριτσα. Ο πρώτος, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1975-76. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γκολ που πέτυχε στις 2 Μαΐου 1976 εις βάρος της ΑΕΚ στο 89ο λεπτό, μπροστά σε 50 χιλιάδες κόσμου, αλλά και τον πανηγυρισμό του στα κάγκελα της Τούμπας;

Ο δεύτερος, σφράγισε επί τοις ουσίας το δεύτερο πρωτάθλημα του Δικεφάλου, με το γκολ που πέτυχε στο κατάμεστο και νεότευκτο Ολυμπιακό Στάδιο, στο 80ο λεπτό του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να ξεχάσει κανείς την κεφαλιά – ψαράκι του Πάπριτσα, με την οποία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τη νίκη με σκορ 1-0 και αποσπάστηκε πέντε βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και έξι από τον Ολυμπιακό, σε μία περίοδο που η νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν;

Οι δυο τους, που έμελλε να «ριζώσουν» στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, παραχώρησαν την πρώτη τους κοινή συνέντευξη στη FORZA, στο γήπεδο που μεγαλούργησαν, έγραψαν ιστορία και αποτελεί το σπίτι τους, όπως τονίζουν και οι ίδιοι!

– Τι σημαίνει να κατακτάς το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ; Τι συναισθήματα θα νιώσουν οι ποδοσφαιριστές που φοράνε τώρα την ασπρόμαυρη φανέλα και οδηγούν ξανά τον σύλλογο σε ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας;

Ν.Γ: «Δεν νομίζω πως αυτά τα συναισθήματα μπορείς να τα περιγράψεις με λόγια. Είναι στιγμές που τις ονειρεύεσαι από παιδί, είναι στιγμές που τις θυμάσαι μία ζωή. Προσωπικά, παρότι έχουν περάσει 43 χρόνια από το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε το 1976, θυμάμαι τα πάντα σαν να ήταν χθες. Απίστευτες στιγμές, δυνατές στιγμές, που αποτελούν σταθμούς στη ζωή σου».

Ρ.Π: «Συμφωνώ με τον Νέτο. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια, ειδικά εάν κατακτάς τον τίτλο με τον ΠΑΟΚ. Το ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά, οφείλεται σε λόγους που γνωρίζουμε όλοι. Ξέρουμε τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε ξανά. Αυτή η ομάδα, έπρεπε να έχει πολλά περισσότερα Πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ευτυχώς, στην ομάδα βρίσκεται πλέον ο Ιβάν Σαββίδης, που έσωσε τον ΠΑΟΚ από την καταστροφή και τον οδηγεί σε έναν άλλο δρόμο».

«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ»

– Παρακολουθώντας τη φετινή ομάδα, διαπιστώνετε ομοιότητες σε σχέση με την ομάδα του 1976 και αυτή του 1985;

Ν.Γ: «Υπάρχει σίγουρα η ίδια δίψα των ποδοσφαιριστών για τον τίτλο, όπως και η μεγάλη υποστήριξη του κόσμου. Από εκεί και πέρα, τα πάντα έχουν αλλάξει. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, η Τούμπα έχει αλλάξει, οι συνθήκες προπόνησης και αποθεραπείας των ποδοσφαιριστών, η οργάνωση του συλλόγου, τα χρήματα που παίρνουν αυτά τα παιδιά. Βλέπω τώρα το χορτάρι της Τούμπας και πραγματικά το ζηλεύω, έχοντας στο μυαλό μου τους αγωνιστικούς χώρους στους οποίους αγωνιζόμασταν εμείς. Μακάρι όλα αυτά να τα είχαμε και εμείς…».

Ρ.Π: «Χαίρομαι αφάνταστα να παρακολουθώ αυτή την ομάδα. Αυτή η ομάδα δίνει τα πάντα σε κάθε αγώνα, όπως το κάναμε και εμείς το 1985. Το βλέπεις στα μάτια τους και στις κινήσεις τους το πόσο θέλουν το Πρωτάθλημα. Όντως έχουν αλλάξει τα πάντα από την εποχή που αγωνιζόμουν εγώ και παλαιότερα ο Νέτο, στα δικά μας χρόνια τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα γενικά. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι το πόσα εμπόδια πρέπει να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ για να στεφθεί Πρωταθλητής, κάτι που δεν ισχύει για τις ομάδες των Αθηνών».

– Πετύχατε γκολ που έγραψαν ιστορία, ο κόσμος σας θεωρεί τα κεντρικά πρόσωπα των δύο Πρωταθλημάτων του ΠΑΟΚ. Ποιος θεωρείτε πως είναι το πρόσωπο του φετινού πρωταθλήματος και πιο γκολ μπορεί να συγκριθεί σε κρισιμότητα με τα δικά σας;

– Ν.Γ: «Δεν θα ήθελα να αδικήσω κανένα από τα παιδιά. Ο φετινός ΠΑΟΚ, οι νίκες και τα ρεκόρ του, είναι ομαδική δουλειά.  Έκανε φοβερή δουλειά ο Βιεϊρίνια, σπουδαίο πρωτάθλημα κάνουν όμως και οι δύο στόπερ μας, Βαρέλα και Κρέσπο. Επίσης, έδωσε πολλά στην ομάδα ο Πρίγιοβιτς, όπως δίνει πολλά ο Μάτος και ο Μαουρίσιο πριν τραυματιστεί. Βλέπετε πως δεν είναι ένας ο πρωταγωνιστής, πρωταγωνίστρια είναι η ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα φετινά γκολ, είναι πολλά τα σημαντικά».

– Ρ.Π: «Ποιο γκολ να ξεχωρίσω; Το γκολ του Βιεϊρίνια με τον Ολυμπιακό; Το γκολ του Βιεϊρίνια στην Τρίπολη; Το γκολ του Βιεϊρίνια στο Αγρίνιο; Αυτό που μπορώ να πω όμως με σιγουριά είναι πως ο Βιεϊρίνια είναι ο πραγματικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, σήκωσε την ομάδα στις πλάτες του μετά την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Είδαν έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη σε σχέση με το πως ήταν ο Βιεϊρίνια όταν ήρθε από την Πόρτο. Δεν μιλάω για τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Μιλάω για αυτά που έδωσε στο γήπεδο, την προσωπικότητά του, το πείσμα του και τη σιγουριά που έβγαζε στις κινήσεις του. Ταλέντο είχε πάντα…».

«ΠΟΛΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»

– Λένε πως είναι πιο δύσκολο να διατηρηθείς στην κορυφή, παρά να φτάσεις σε αυτή…

Ν.Γ: «Συμφωνώ. Όχι φυσικά πως είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, δηλαδή στο να κατακτήσεις το Πρωτάθλημα. Απεναντίας είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στην Ελλάδα εάν δεν είσαι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ. Είναι πιο δύσκολο όμως να παραμείνεις στην κορυφή. Θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ έχει ό,τι χρειάζεται για να το πετύχει και να κατακτήσει και το επόμενο πρωτάθλημα και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. Υπάρχει ο κ. Σαββίδης, του οποίου η παρουσία είναι εγγύηση για το αύριο του συλλόγου, υπάρχει ένας πολύ καλός προπονητής, υπάρχουν παίκτες με ποιότητα και ταλέντο, υπάρχει αυτός ο καταπληκτικός κόσμος».

Ρ.Π.: «Πριν από ένα ή δύο χρόνια, δήλωσα πως ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει απλά ένα πρωτάθλημα μετά από πάρα πολλά χρόνια, αλλά θα πάρει πολλά στη σειρά. Το ίδιο λέω και τώρα. Δεν είναι εύκολο, σίγουρα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί όμως να κατακτήσει πολλά Πρωταθλήματα τα χρόνια που έρχονται. Είμαι βέβαιος για αυτό. Δεν του λείπει τίποτα. Θα χρειαστεί βέβαια να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, εάν θέλει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, να κοιτάζει στα μάτια όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και να μη χάνει από ομάδες χαμηλότερης εμβέλειας. Αυτό είναι το δικό μου όνειρο. Να έρχονται στην Τούμπα οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και ο ΠΑΟΚ να τις αντιμετωπίζει στα ίσια, να μη φοβάται τίποτα και κανέναν».

ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ

Ακόμα και αν το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό δεν είναι το τελευταίο του ΠΑΟΚ στην… παλιά Τούμπα, η δημιουργία ενός νέου γηπέδου φαίνεται πως είναι θέμα μηνών. «Δεν ξέρω πως θα αισθανθώ όταν γκρεμιστεί η Τούμπα. Πόσα πράγματα ζήσαμε εδώ, ευχάριστα και δυσάρεστα. Είναι το σπίτι μας. Όμως, για όλα τα πράγματα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα γήπεδο, είναι το μεγάλο όνειρο όλων των ΠΑΟΚτσήδων» τονίζει ο Νέτο Γκουερίνο.

«Κάθε σημείο της Τούμπας, μας θυμίζει πράγματα. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την ατμόσφαιρα στα παιχνίδια μας, τότε που η Τούμπα χωρούσε 50 χιλιάδες φιλάθλους. Συμφωνώ όμως με τον Νέτο, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα καινούργιο γήπεδο, το οποίο θεωρώ πως πρέπει να ονομαστεί Ιβάν Σαββίδης» συμπλήρωσε ο Ράντε Πάπριτσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

O ΠΑΟΚ της Τούμπας μπορεί την πρόκριση, ο ΠΑΟΚ του Μάξιμιρ όχι

Ο ΠΑΟΚ είναι πετυχημένος στη φετινή ευρωπαϊκή του αποστολή. Κι αυτό δεν αλλάζει, ό,τι κι αν συμβεί στα παιχνίδια...

Στην ίδια κατηγορία