Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ο τεράστιος Μπάνε Πρέλεβιτς έχει γενέθλια!

Δημοφιλή

«Nα ζήσεις Μπάνε και χρόνια πολλά και πόντους να βάζεις, καλάθια πολλά…» Το ευρηματικό αυτό σύνθημα των φίλων του ΠΑΟΚ, που τραγούδησαν στις αρχές της δεκαετίας του 90′, σε αγώνα του Δικεφάλου, ανήμερα των γενεθλίων του Μπάνε Πρέλεβιτς, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευχηθεί κανείς σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που πέρασαν ποτέ από την ελληνικό αθλητισμό, στο σύμβολο του μπασκετικού ΠΑΟΚ.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, λοιπόν, συμπληρώνει 56 χρόνια ζωής, αφού γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1966, στο Βελιγράδι της Σερβίας και 22 χρόνια αργότερα έμελλε να βρει την … Ιθάκη του, την Θεσσαλονίκη, όπου αγαπήθηκε όσο κανείς, ενώ κατάφερε να γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα, προσφέροντας στιγμές στον κόσμο του Δικεφάλου που δεν θα ξεχαστούν ποτέ…

Το καλοκαίρι του 1988, ο Νίκος Βεζυρτζής κάνει το μεγάλο «μπαμ» και ανακοινώνει την απόκτηση του 22χρονου Μπάνε Πρέλεβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, προκαλώντας πάταγο στη Θεσσαλονίκη, η οποία «ζούσε κι ανέπνεε» για το μπάσκετ. Η πρώτη του εμφάνιση με τα ασπρόμαυρα πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους, σε φιλικό αγώνα που διοργανώθηκε προς τιμήν του, κόντρα στον Ολυμπιακό. Το «Αλεξάνδρειο» ήταν ασφυκτικά γεμάτο από 5.000 κόσμο που περίμενε όσο τίποτα αυτή τη στιγμή.

Το επίσημο ντεμπούτο του Πρέλεβιτς με τη φανέλα του Δικεφάλου θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου, στο νικηφόρο εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα, κόντρα στη Βιλερμπάν στη Γαλλία, στον οποίο πέτυχε 29 (!) πόντους, ενώ στα ελληνικά γήπεδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου (λόγω της καθυστέρησης της ελληνοποίησής του για γραφειοκρατικούς λόγους) σε αγώνα Κυπέλλου, στο Σπόρτινγκ…

Στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ θα κατακτήσει κάθε πιθανό τίτλο, θα φτάσει στην κορυφή του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ θα ζήσει και στιγμές έντονου πόνου κι ατυχίας. Την άνοιξη του 1991 κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης σκοράροντας 31 πόντους, με αντίπαλο τη Σαραγόσα στη Γενεύη και την επόμενη χρονιά στέφτεται πρωταθλητής Ελλάδας. Ακόμη, ήταν παρών στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1994 κόντρα στη Στεφανέλ Τριέστε (με προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο), αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Πανιώνιο, το 1995.

Η πιο «μαύρη» στιγμή της καριέρας του αποτελεί αναμφίβολα (εξάλλου κι ο ίδιος το έχει παραδεχτεί πάρα πολλές φορές) ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης, στις 17 Μαρτίου του 1992, στη Ναντ της Γαλλίας. Ο Μπάνε είχε πετύχει ένα απίστευτο τρίποντο έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τελικού, ωστόσο οι Ισπανοί θα επικρατήσουν, χάρη στο buzzer beater του Ρίκι Μπράουν, με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο παρκέ απαρηγόρητος, με τη σκηνή αυτή να “στοιχειώνει” κάθε φίλο της ομάδας που έζησε τη στιγμή αυτή…

Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια παρουσίας στον ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι του 1996 θα αποχωρήσει, με προορισμό την Ιταλία και συγκεκριμένα, την Βίρτους Μπολόνια. Στη συνέχεια θα αγωνιστεί στην ΑΕΚ για δύο χρόνια (1997-1999), προτού γυρίσει και πάλι στην ομάδα που αγάπησε για να κλείσει την καριέρα του. Τελικά, η αυλαία για τον Μπάνε Πρέλεβιτς θα πέσει στις 2 Μαρτίου του 2000, σε αγώνα στο «Παλέ», με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα προκριματικά της Euroleague.

Μετά το τέλος από την ενεργό δράση, αποφασίζει να ασχοληθεί με την προπονητική, αρχικά ως βοηθός προπονητή στους ασπρόμαυρους, ενώ την τριετία 2002-2005 θα αναλάβει πρώτος προπονητής, αναδεικνύοντας σπουδαία ταλέντα, όπως ο Κώστας Βασιλειάδης, ο Κώστας Βασιλόπουλος κι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Το καλοκαίρι του 2011, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποφασίζει να αναλάβει πρόεδρος στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ, μένοντας στο συγκεκριμένο πόστο για 8 χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν 2018-2019.


Τελευταία νέα

Ο Λουτσέσκου δεν ασχολήθηκε, αλλά έμαθε

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου άκουσε για την ένταση μετά τη λήξη του ματς με την ΑΕΚ, είδε τα βίντεο, αλλά...

Στην ίδια κατηγορία