Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

O ΠΑΟΚ και η εμμονή με το build up

Δημοφιλή

Με τον ερχομό του Ντομινίκ Κοτάρσκι και την ικανότητα του νεαρού Κροάτη με την μπάλα στα πόδια, ο Ράζβαν Λουτσέσκου έμαθε στην ομάδα του να ξεκινάει το build up από τον τερματοφύλακα, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ έως και σήμερα.

Αρκετές φορές όμως αυτό το build up έχει βάλει σε μπλεξίματα την άμυνα του Δικεφάλου, προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου, που θα προτιμούσε να γίνει ένα γέμισμα μπροστά ώστε να αποφύγει ο Δικέφαλος την πίεση του αντιπάλου.

Σύμφωνα με τον μέντορα και βοηθό του Πεπ Γκουαρντιόλα, Χουάνμα Λίλο, όσο πιο γρήγορα η μπάλα φύγει μπροστά, το ίδιο γρήγορα θα επιστρέψει πίσω. Πιο συγκεκριμένα, όταν θα γίνει μια μακρινή μπαλιά, οι πιθανότητες να πάρει την κεφαλιά συμπαίκτης ή αντίπαλος είναι 50-50, ενώ οι ίδιες πιθανότητες ισχύουν και στις δεύτερες μπαλιές. Συνεπώς, αν η ομάδα δεν καταφέρει να κρατήσει την μπάλα ψηλά, τότε ο αντίπαλος έχει την δυνατότητα να αντεπιτεθεί γρήγορα.

Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους λόγους που οι πλειονότητα των ομάδων δημιουργούν από πίσω, παίρνοντας το ρίσκο να χάσουν την μπάλα κοντά στην εστία τους και να δεχθούν ένα ανόητο γκολ. Ένα ρίσκο όμως, που εάν υπάρχει έλεγχος της μπάλας και η ομάδα αποφύγει το press του αντιπάλου μπορεί να βγει το ίδιο γρήγορα ψηλά στο γήπεδο από το να κάνει στην αρχή μια μακρινή μπαλιά.

Η μεγάλη διαφορά σε όλο αυτό, είναι ότι η ομάδα μπορεί να προπονηθεί πάνω στο build up και να βρει διαφορετικούς συνδυασμούς ώστε να νικά την πίεση του αντιπάλου συχνότερα και να μην αφήνει στην τύχη την κατοχή της μπάλας.

Αυτή φαίνεται πως είναι και η επιλογή του Λουτσέσκου και δεν πρόκειται περί κάποιας εμμονής, απλά έχει να κάνει με την εξέλιξη του ποδοσφαίρου.


Τελευταία νέα

Πρόβλημα με τον Γιόνι Ότο στην τελική ευθεία

Τρεις αναμετρήσεις απέμειναν στον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της σεζόν και τρεις ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τιμωρίας...

Στην ίδια κατηγορία