Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ… επιστρέφει

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να βρίσκεται στην Κύπρο, εδώ όπου την Τρίτη ολοκληρώνεται το μικρό αυτό έξτρα στάδιο προετοιμασίας. Ο βασικός στόχος της ομάδας και του Λουτσέσκου παραμένει ένας: Πώς η ομάδα του θα συνεχίσει να παίζει στον ρυθμό των τελευταίων αγώνων πρωταθλήματος. Με την ίδια φιλοσοφία και φυσικά με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθούν πολλά άλλα στάδια μέσα στην προετοιμασία που κυλάει αρκετά καλά από όλες τις πλευρές. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, τα απαιτούμενα γνωστά, το σύνολο δείχνει να έχει μπει σε έναν καλό ρυθμό και φυσικά η δουλειά θα συνεχιστεί και στη Θεσσαλονίκη μέχρι ο ΠΑΟΚ να ξαναμπεί στο γήπεδο για τα επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου.

ΠΟΛΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ-ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Ο Λουτσέσκου λατρεύει τη δουλειά στην τακτική (οι ομαδικές κινήσεις της ομάδας είτε με την μπάλα στα πόδια είτε χωρίς αυτή σε φάση άμυνας) και οι ώρες που «ξοδεύει» εδώ στην Λάρνακα γι’ αυτή τη διαδικασία είναι πραγματικά πολλές.

Δύο διαφορετικές ενδεκάδες, δουλειά με την κάθε μία ξεχωριστά, πολλές επαναλήψεις με σκοπό τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού της ομάδας. Άμυνα σε 4-4-2 και πίεση όσο γίνεται καλύτερα. Ψηλά, κοντά στην αντίπαλη περιοχή ή πιο πίσω. Κλέψιμο και γρήγορη μετάβαση στην επίθεση. Το γκολ είναι υποχρέωση. Είναι απαραίτητο και η πραγματοποίησή του, επιτακτική. Από εκεί και πέρα όταν η μπάλα χάνεται σε φάση επίθεσης, όλη η ομάδα –πρέπει να- αντιδρά  σα να την χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα! Η προσπάθεια επανάκτησης μέσα από το repress είναι δεδομένη. Όσο πιο κοντά αυτό επιτυγχάνεται στην αντίπαλη περιοχή, τόσο καλύτερα.

Ξανά και ξανά και πάλι μέσα από πάμπολλες επαναλήψεις. Με αντιπάλους, χωρίς, μόνοι τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η δουλειά πρέπει να γίνει ώστε να βγει αργότερα και στο παιχνίδι.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η ομάδα εδώ στην Κύπρο δεν έκανε κάτι έξτρα στη φυσική της κατάσταση. Όπως και το καλοκαίρι έτσι και τώρα η φυσική κατάσταση βελτιώνεται μέσα από την πίεση και την ένταση των πολλών προπονήσεων σε σχέση και με τους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση τα περίφημα γιλέκα (gps) καταγράφουν και φαίνεται τι κάνει ο κάθε παίκτης μέσα στο γήπεδο.

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι στα χρόνια παρουσίας του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, υπήρξε περίοδος με τέτοιου είδους πρόβλημα.

ΦΙΛΙΚΑ- ΡΥΘΜΟΣ

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε ήδη δύο φιλικά με την Ασντόντ και τη ΑΕ Λεμεσού. Δύο παιχνίδια με ομάδες που βρίσκονται στο μέσο της βαθμολογίας στις χώρες τους, δυο καλά τεστ με στόχο πάντα τον ίδιο: Να ξαναβρεί η ομάδα τον ρυθμό της και να ξαναμπεί με καλές συνθήκες στο γήπεδο για να δώσει αγώνες.

Πλεονέκτημα σε όλα αυτά: Τα προβλήματα με απόντες και τραυματισμούς δεν είναι πολλά. Τη δεδομένη περίοδο μόνο ο Λύρατζης δείχνει να έχει μείνει πίσω, αλλά κι αυτός έχει ταλαιπωρηθεί φέτος και πρέπει επιτέλους να αποθεραπευθεί πλήρως από κάθε τι που τον απασχόλησε.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ αλλάζει κυρίως μέσα από τη δουλειά που γίνεται, από την εξέλιξη που λογικά παρουσιάζει η ομάδα, κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο για τον προπονητή Λουτσέσκου. Από εκεί και πέρα η αυτοπεποίθηση που ανεβαίνει δίνει την ευκαιρία και για νέα δεδομένα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ που πρέπει να γίνει πιο γρήγορο. Σε αυτό βοηθάνε βέβαια και οι αλλαγές θέσεων.

Για παράδειγμα όσο δούλεψε ο ΠΑΟΚ εδώ στην Κύπρο, ο Ντόουγκλάς Αουγκούστο δεν βρέθηκε ποτέ και καθόλου στο 10. Ήταν μόνιμα στις αγαπημένες του θέσεις των αμυντικών μέσων. Στο 10 ήταν σε κάθε άσκηση και φιλικό ο Ελ Καντουρί και ο Μουργκ. Μόνο οι δύο συγκεκριμένοι, γεγονός που φανερώνει από μόνο του το πιο μεγάλο πρόβλημα της ομάδας.

Κάπως έτσι και στο 6-8 δημιουργείται ένας συνωστισμός: Ο Ντόουγκλας, ο Σβαμπ, ο Κούρτιτς, ο Ντάντας, φυσικά και ο Φιλίπε Σοάρες! Η χημεία στο κέντρο που αλλάζει με αυτά τα νέα δεδομένα ήταν κάτι που περιμέναμε και για να δούμε που θα οδηγήσει και στην περίοδο των αγώνων.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στο παραπάνω κείμενο έγινε κατανοητό πόσο μεγάλωσε ο ανταγωνισμός στο 6-8 του ΠΑΟΚ. Στο δίδυμο των παικτών του άξονα που ενώνουν άμυνα με επίθεση. Δεν είναι όμως μόνο εκεί πολύ-πολύ έντονος ο ανταγωνισμός.

Στην άμυνα ο ΠΑΟΚ είναι καλυμμένος σε αριθμητικό επίπεδο. Στα στόπερ υπάρχουν πέντε καλές και έτοιμες επιλογές. Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Κάργας-Νάσμπεργκ και ο Μιχαηλίδης που επιστρέφει δριμύτερος και δίνει τον αγώνα του για να ξανακερδίσει τη θέση.

Το ίδιο και στα πλάγια μπακ. Γεμάτες και εκεί οι θέσεις: Σάστρε. Λύρατζης που έρχεται, Βιεϊρίνια, Σοάρες, Τσαούσης.

Σε ποιοτικό επίπεδο, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για τις ικανότητες του κάθε παίκτη. Αριθμητικά όμως, έγινε και εδώ στην Κύπρο κατανοητό ότι ο ΠΑΟΚ στις πιο πολλές θέσεις και γραμμές είναι καλυμμένος. Κάπως έτσι περιμένουμε μεγάλες εσωτερικές μάχες σε περίοδο βέβαια που θα αυξηθούν και οι αγώνες, ειδικά μέσα στον Ιανουάριο.

Αυτό γίνεται στην άμυνα όπου για τέσσερις θέσεις θα «παλεύουν» κάθε εβδομάδα 10 παίκτες. Το ίδιο στα αμυντικά χαφ όπου για δύο θέσεις υπάρχουν πέντε παίκτες, στα άκρα ο ΠΑΟΚ έχει πλέον και Κωνσταντέλια που ανεβάζει τον πήχη και τι μένει αφού και στον φορ και στο τέρμα υπάρχουν λύσεις; Το 10! Ο άξονας πίσω από τον φορ.

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΣΙΜΟ

Είναι πλέον φανερό ότι η ομάδα έχει αλλάξει σε σχέση με το καλοκαίρι. Τότε ήρθαν 10 άλλοι παίκτες, διαφοροποιήθηκε το 30% περίπου του ρόστερ και φυσικά δεν υπήρχε πολύς χρόνος για εξοικείωση, πέρα από την απογοήτευση που έφερε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός Τώρα και μετά από δοκιμασίες (θετικές και αρνητικές) τριών και πλέον μηνών, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο και αυτό βγαίνει, αλλά και θα βγει στην πορεία πολύ περισσότερο.


Τελευταία νέα

Οι ετοιμασίες για τη νέα σεζόν κι η Ευρώπη για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μπήκε (για την τιμή των όπλων) στα πλέι οφς, όμως η προσοχή της διοίκησης είναι στραμμένη στο...

Στην ίδια κατηγορία