Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζεται διαιτητικά σαν ομάδα, που μάχεται για παραμονή!

Δημοφιλή

Ο Δικέφαλος δεν παίρνει ούτε τον… πυρετό του, ούτε σπόρι, ούτε στραγάλι. Όχι, στα ντέρμπι, αλλά και στα λεγόμενα «μικρά» ματς, απέναντι σε πιο βατούς αντιπάλους.

Προς το παρόν, ας αφήσουμε για λίγο τα μεγάλα σπόρια, τα χέρια εντός ή εκτός περιοχής, τα πέναλτι, το VAR και τον τρόπο που ελέγχονται οι αμφισβητούμενες φάσεις. Άλλωστε, πολλές από αυτές έχουν υποκειμενική ερμηνεία. Ας πάμε σε κάτι πιο χειροπιαστό. Τον πειθαρχικό έλεγχο και την ανομοιομορφία που υπάρχει σε ότι αφορά τα φετινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Εκεί, θα βρούμε εντυπωσιακά ευρήματα.

ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟ ΜΕ… ΑΙΜΑ

Στα εντός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ εστίασε τα διαιτητικά του παράπονα στην απουσία πειθαρχικού ελέγχου και σε εκπτώσεις σε κάρτες που έπρεπε να δουν για τα μαρκαρίσματα τους ο Γέντβαϊ, ο Βίντα, ο Κάλενς, ο Μάνταλος σε φάσεις μάλλον εύκολες και ξεκάθαρες.

«Μικροπράγματα» θα πει κάποιος. Κι όμως, σε ένα ντέρμπι όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές όλα παίζουν τον ρόλο τους. Αλλιώς, αμύνεται ένας στόπερ που έχει «κιτρινιστεί» από το πρώτο 20λεπτο κι αλλιώς κάποιος που βλέπει κάρτα στις καθυστερήσεις. Οι εκπτώσεις στον πειθαρχικό έλεγχο αλλοιώνουν πάντα την εικόνα ενός παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ φωνάζει εδώ και καιρό για το ατιμώρητο «ξύλο» που δέχονται οι παίκτες του, αλλά και την ανομοιομορφία σε ότι αφορά τις κάρτες που υπάρχει ανάμεσα στους δικούς του παίκτες και αυτούς των αντιπάλων. Είναι όμως έτσι; Έχουν βάση οι διαμαρτυρίες του ή… φταίει πάλι ο Λουτσέσκου που… προσπαθεί να διχάσει την χώρα, όπως λένε οι πολέμιοι του;

Από τα στατιστικά του πρωταθλήματος λοιπόν, προκύπτει κάτι εντελώς παράδοξο. Η πιο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος, αυτή με τα περισσότερα γκολ, αυτή με τα υψηλότερα ποσοστά κατοχής μπάλας είναι και αυτή που έχει δει τους αντιπάλους της να τιμωρούνται με τις λιγότερες κάρτες!

Για να το κάνουμε πιο λιανά. Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σε κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος βλέπουν από δύο έως τρεις (το πολύ κάρτες), περίπου όσες βλέπουν οι αντίπαλοι των ομάδων που παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού!

Η ουσία είναι πως υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν οι κάρτες στους αντιπάλους του ΠΑΟΚ βγαίνουν πολύ πιο δύσκολα από ότι στα παιχνίδια των ανταγωνιστών του.

Εκτός αν οι αντίπαλοι του Δικέφαλου μαρκάρουν με… τριαντάφυλλα και δεν το έχουμε διαπιστώσει.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ

Ναι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ακραίο στατιστικό. Πάλι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα της Super League που δεν έχει παίξει φέτος ούτε ένα λεπτό με αριθμητικό πλεονέκτημα!

Δεν έχει αποβληθεί αντίπαλος του φέτος ούτε με δεύτερη κίτρινη, ούτε με απευθείας κόκκινη. Η αποβολή του Μπακασέτα (που ήρθε στο Κύπελλο) ήταν η πρώτη που είδε φέτος αντίπαλος του ΠΑΟΚ, αλλά ακόμα και εκεί δεν προέκυψε αριθμητικό πλεονέκτημα, αφού στην ίδια φάση αποβλήθηκε και ο Τάισον!

Λέτε κι αυτό να είναι τυχαίο; Μπορεί…

ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ… ΑΙΤΗΣΗ!

Ένα άλλο ρητό που ακούγαμε εδώ και χρόνια είναι πως είναι απόλυτα φυσιολογικό οι ομάδες που είναι πολύ επιθετικές να κερδίζουν τα περισσότερα πέναλτι, αφού πατάνε πολύ περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή, επομένως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για κάποια παράβαση από τους αντιπάλους.

Κι εδώ λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή των αντιπάλων του, αλλά… (ω, τι έκπληξη) κι εδώ είναι εκ των ουραγών στα κερδισμένα πέναλτι!

Για την ακρίβεια, είναι 9ος μαζί με την Λαμία στην σχετική λίστα (έχουν σφυριχθεί υπέρ του 4 πέναλτι σε 23 αγωνιστικές), μάλιστα έχει ευστοχήσει μόνο σε ένα εξ’ αυτών, τα άλλα τρία χάθηκαν!

Στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα πέναλτι είναι ο Παναθηναϊκός (10) και ακολουθούν ο Ολυμπιακός (9) και η ΑΕΚ (8). Ίσως όλα αυτά τα… τυχαία νούμερα και να μπορούν να εξηγήσουν εντέλει τον εκνευρισμό που υπάρχει στον Δικέφαλο του Βορρά, σε ότι αφορά την διαιτητική αντιμετώπιση που έχει αυτός, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Από την στιγμή που το VAR μπήκε στην ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που δέχθηκε δημόσια συγγνώμη από την ΚΕΔ για ξεκάθαρο διαιτητικό σφάλμα, που αλλοίωσε το αποτέλεσμα αγώνα εις βάρος του, στην περσινή αναμέτρηση με τον Αστέρα στην Τρίπολη, όπου οι Αρκάδες ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις με γκολ από θέση οφσάιντ που διέλαθε της προσοχής ακόμα και του VAR.

Μία ανάλογη συγγνώμη ίσως θα έπρεπε να ακούσει και ο Πανσερραϊκός, αφού στο γκολ με το οποίο ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ την προπερασμένη εβδομάδα υπάρχει τουλάχιστον ένα ξεκάθαρο φάουλ, που φαίνεται σε όλα τα τηλεοπτικά ριπλέι και δεν δόθηκε ποτέ.

Αν το ψάξει κανείς, σχεδόν πίσω από κάθε φετινή απώλεια του ΠΑΟΚ κρύβονται και μερικά μικρά ή μεγάλα διαιτητικά παράπονα. Στην Κρήτη, το μαρκάρισμα στον Μπράντον Τόμας στο όριο της περιοχής, βαφτίστηκε φάουλ, ενώ στο 0-0 με τον Άρη οι μανσέτες εντός κι εκτός περιοχής (που θα επέφερε αποβολή του Ντουκουρέ από την αρχή της επανάληψης) βαφτίστηκαν… ακούσιες.

Ακόμα και σε παιχνίδια που πήρε όπως με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, υπάρχει ένα ακυρωθέν γκολ του Οζντόεφ, το οποίο ψείριζαν κανένα πεντάλεπτο, ενώ στο ματς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό υπάρχει το πέναλτι με την επαφή Τάισον-Μπακασέτα και με την υπερβολική πτώση του δεύτερου.

Όλα αυτά, την ώρα που φέτος βλέπουμε όλο και περισσότερους ορισμούς διαιτητών και διαιτητών VAR από την άγονη διαιτητική γραμμή της Ευρώπης (Αζέροι, Νορβηγοί), αμφίβολης ποιότητας και αξιοπιστίας.

Για να είμαστε απόλυτα σωστοί, υπάρχουν και δύο πολύ συγκεκριμένα σφυρίγματα που έχει πάρει ο φετινός ΠΑΟΚ. Αμφότερα, δεν τον βοήθησαν πουθενά, έμοιαζαν με… παραπέτασμα καπνού.

Το λανθασμένα ακυρωμένο γκολ του Βόλου στον πρώτο αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα που θα έκανε το σκορ 1-1 (ο επαναληπτικός έληξε 0-2) και το λάθος του 4ου διαιτητή να μην τιμωρήσει πειθαρχικά τον Μπράντον Τόμας, που βρισκόταν στον πάγκο και τράβηξε από την φανέλα των Μλαντένοβιτς στον ημιτελικό κυπέλλου της Τετάρτης.

Ακόμα κι αν του έδειχνε κόκκινη κάρτα, τίποτα δεν θα άλλαζε στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, απλώς ο Ισπανός δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στο ματς με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι όλο!

Αν θυμηθεί κανείς τι έγινε διαιτητικά στα φετινά πλέι-οφ της Super League, όπου ο τίτλος κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού, τότε ο ΠΑΟΚ δικαιούται να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι το ποδόσφαιρο του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ματσάρες σε Conference και Europa League

Καταπληκτικός σε εξέλιξη, ένταση και σασπένς ήταν κι ο δεύτερος ημιτελικός του Europa Conference League, με τη Φιορεντίνα να...

Στην ίδια κατηγορία