Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Kοτάρσκι: Ο… άνιωθος τύπος είναι ο μοντέρνος γκολκίπερ, που όλοι ψάχνουν

Δημοφιλή

Ο Κροάτης τερματοφύλακας αποτελεί την μόνιμη σταθερά του φετινού Δικεφάλου και με τις φετινές του εμφανίσεις έχει ανεβάσει κατακόρυφα την μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Κεφάλι ψηλά. Βλέμμα σκληρό. Αποφασιστικό. Τα δύο του χέρια ανοιγμένα και τα δάχτυλα να τρεμοπαίζουν σαν να θέλουν να πουν μία μόνο λέξη: «Ελάτε»!

Είναι ο δικός του τρόπος να παίξει με την ψυχολογία των αντιπάλων του, κάθε φορά που έχει την μπάλα στα πόδια του: Ελάτε! Αν μπορείτε, ελάτε να μου την πάρετε!

Δεν είναι ένα βίτσιο ή μία ιδιοτροπία του στο γήπεδο. Ακούγεται τρελό, αλλά από τα δικά του πόδια ξεκινάνε όλες οι επιθέσεις του ΠΑΟΚ, από τις πιο σύντομες ως τις πιο μεγάλες. Από την δική του οξυδέρκεια εξαρτάται αν το build-up θα είναι καλό ή «χαλασμένο», αν ο Δικέφαλος θα μπορέσει να σπάσει την πρώτη ζώνη πίεσης ή αν θα υποφέρει σε ζώνες που δεν το επιθυμεί.

Αυτό το «ελάτε», δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι νεύρων, αλλά και ένα παιχνίδι μαθηματικών, γεωμετρίας μέσα στο γήπεδο. Αν κάποιος πάει να μαρκάρει τον Ντόμινικ Κοτάρσκι, τότε κάπου, σε κάποιο σημείο του γηπέδου κάποιος είναι ελεύθερος. Αυτόματα δημιουργείται μία συνθήκη 10 εναντίον 9. Αν ο ΠΑΟΚ βρει γρήγορα και στοχευμένα τον ελεύθερο παίκτη, τότε σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει.

Αυτός ο άνιωθος τύπος με τα γάντια και το 42 στην πλάτη, θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει και μέσα. Είναι ο τύπος του μοντέρνου τερματοφύλακα, που όλοι ψάχνουν. Το χειρότερο για τους αντιπάλους του; Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι είναι ακόμα καλύτερος με τα χέρια από ό.τι με τα πόδια!

Πριν από μερικές ημέρες το διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών που ειδικεύεται σε στατιστικές μελέτες δημοσίευσε τους τερματοφύλακες κάτω των 23 ετών με τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά σε όλο τον κόσμο στις τελευταίες 365 ημέρες. Ο Άγγλος Τζέιμς Τράφορντ της Μπέρνλι μετρά 5.086 λεπτά, ο δεύτερος Μάρτεν Βάντεβοορτ της Γκενκ, τον οποίο έχει ήδη καπαρώσει η Λειψία, έχει αισίως 4.860.

Η θέση είναι δύσκολη. Ιδιαίτερη. Απαιτεί ωριμότητα, εμπειρία, παραστάσεις. Οι τερματοφύλακες ωριμάζουν εκεί κοντά στα 30, πιο πριν πολύ δύσκολα κερδίζουν την εμπιστοσύνη των προπονητών τους. Εκτός αν είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο, κάτι εξαιρετικό.

Πόσα αγωνιστικά λεπτά έχει ο Ντόμινικ Κοτάρσκι στο ίδιο χρονικό διάστημα; Μετρημένα 56 παιχνίδια και 5.040 αγωνιστικά λεπτά, θα ήταν ο νούμερο 2 στον κόσμο σε ηλικίες κάτω των 23 ετών, αν δεν υπήρχε ένα μικρό ζητηματάκι. Ο Κροάτης έκλεισε τα 23 στις 10 Φεβρουαρίου. Είναι 23 ετών και κάτι… μηνών!

Ο «Ντομ» είναι ο… Άγιος Δομίνικος του ΠΑΟΚ. Η αρχή όλων των δικών του φάσεων και το τέλος όλων των φάσεων των αντιπάλων του. Αυτός που κατέρριψε την θεωρία ότι η θέση του τερματοφύλακα στην συγκεκριμένη ομάδα είναι σαν την ηλεκτρική καρέκλα.

Στις φλέβες του θαρρεί κανείς ότι κυλάει πάγος. Μονίμως ανέκφραστος στο γήπεδο, ακόμα κι όταν γύρω του καίγεται ο κόσμος. Ψύχραιμος, συγκεντρωμένος, ατρόμητος κάτω από τα δοκάρια. Και μελετημένος. Σχεδόν ποτέ δεν πέφτει σε λάθος γωνία στα πέναλτι, «διαβάζει» πολύ κάθε του αντίπαλο πριν βγει στο γήπεδο.

Πολύ πιο ώριμος από ότι δείχνει η ταυτότητα του, τόσο στο γήπεδο, όσο και στην ζωή, όπου έχει ήδη παντρευτεί τον παιδικό του έρωτα την Μπερνάρντα, με καθορισμένο πλάνο καριέρας στο κεφάλι του. Το (φιλολογικό) καλοκαιρινό ενδιαφέρον της Μπάγερν Μονάχου και της Γουέστ Χαμ είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα μεταφραστεί στο μέλλον σε μεγάλες προτάσεις διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ από κάποιο μεγάλο πρωτάθλημα. Ως τότε όμως, υπάρχει χρόνος. Πρώτα, πρέπει να κατακτήσει κάποιο τίτλο με τον ΠΑΟΚ. Ο ίδιος είναι σίγουρος πως αυτό (ένας τίτλος) είναι πια θέμα χρόνου…


Τελευταία νέα

Τέλος από τη Νότιγχαμ ο Κλάτενμπεργκ

Με επίσημη ανακοίνωση του ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα διαιτησίας που είχε στην...

Στην ίδια κατηγορία