Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Koνσταντίν, ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Λουτσέσκου

Δημοφιλή

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να βρει το διάδοχο του Κριστιάνο Μπάτσι. Η λύση ήταν σχεδόν έτοιμη και ακούει στο όνομα του συμπατριώτη του, Νικολάε Κονσταντίν.

Αυτή η δεύτερη φορά, που ο προπονητής του ΠΑΟΚ τον επέλεξε για άμεσο συνεργάτη του. Πριν εννέα χρόνια βρίσκονταν στο τιμόνι της Πετρολούλ και τον είχε εντάξει στο προπονητικό του επιτελείο. Η συνεργασία τους, τότε, είχε κρατήσει μόνο λίγες εβδομάδες, αφού το Σεπτέμβριο που ακολούθησε, ο Λουτσέσκου ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης.

Όπως έχει αποκαλύψει ο 49χρονος Κονσταντίν, εκείνο το διάστημα είχε δουλέψει… δωρεάν στην Πετρολούλ! «Από την ομάδα μου είχε προσφερθεί ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο, αλλά όταν πήγα να το υπογράψω, είδα ένα άλλο ποσό, πολύ μικρότερο. Δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα, δεν είμαι πεινασμένος για χρήματα. Αν με ενδιέφεραν μόνο αυτά, θα μπορούσα να είμαι δεύτερος προπονητής στα Εμιράτα για 10.000 ευρώ το μήνα. Πήγα στο Ραζβάν και του είπα ότι δεν υπογράφω το συμβόλαιο, αλλά κάθομαι δίπλα του ως δεύτερος, δωρεάν: για εκείνον, για την ομάδα και για να μάθω κι ο ίδιος. Και έμεινα μέχρι που τον έδιωξαν» είχε εκμυστηρευτεί.

Ο τεχνικός του Δικεφάλου είχε υπό τις οδηγίες του τον Κονσταντίν τόσο στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, όσο και στην Μπρασόφ (2007-09). Ο Κονσταντίν, μάλιστα, ως παίκτης της Ραπίντ Βουκουρεστίου, έχει αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι της 1ης Δεκεμβρίου 2005 στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για τη φάση ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (στην κάτω φωτογραφία μονομαχεί με τον Χρήστο Καρυπίδη, νυν διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος). Είχε συμπεριληφθεί από τον Λουτσέσκου στην αρχική ενδεκάδα (οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει 1-0) και στο 61΄ αντικαταστάθηκε από τον Εμίλ Ντίκα, που έκανε αργότερα και ένα πέρασμα από την Ξάνθη.

Ο Κονσταντίν πέρασε όλα τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στη χώρα του, με μια μόνο μικρή παρένθεση, όταν στο β΄ εξάμηνο της σεζόν 2006-07 βρέθηκε στην Κύπρο για να φορέσει τη φανέλα του Διγενή Μόρφου. Όταν, όμως, το επόμενο καλοκαίρι ο Λουτσέσκου ανέλαβε την Μπρασόφ και τον κάλεσε να επαναπατριστεί, δεν το σκέφτηκε καθόλου και τέθηκε ξανά υπό τις οδηγίες του.

Πάντως, αν δεν γίνονταν προπονητής, ο Κονσταντίν θα δούλευε σήμερα ως δάσκαλος σε σχολείο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή Φυσικής Αγωγής, παρακολούθησε μαθήματα ψυχοπαιδαγωγικής.

ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΠΕΤΡΟΛΟΥΛ

Ως παίκτης αγωνίζονταν στις θέσεις των στόπερ (συχνά έβγαινε και στην επίθεση, έχοντας έφεση στο γκολ) και, παρά το γεγονός ότι είχε θεωρηθεί από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του, δεν έπαιξε στην εθνική Ρουμανίας. «Στην Πετρολούλ έγινα ποδοσφαιριστής, στη Ραπίντ κέρδισα χρήματα, στην Μπρασόφ πέρασα πολύ καλά. Σε κάθε μία από αυτές τις ομάδες έδωσα τα πάντα και δούλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, μέσα στα όριά μου ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος. Όπου και όποτε χρειαζόμουν ήμουν εκεί, ως αμυντικός, ως επιθετικός, ως αναπληρωματικός, ως συνεργάτης προπόνησης. Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους και το κάνω με πάθος. Στην Μπρασόφ ήμουν ήδη στο τελευταίο μέρος της καριέρας μου ως ποδοσφαιριστής και προσπαθούσα ήδη να σκεφτώ σαν μελλοντικός προπονητής» είχε τονίσει σε προ δύο ετών συνέντευξή του.

Το καλοκαίρι του 2021 ανέλαβε τις τύχες της Πετρολούλ, την οποία οδήγησε στην άνοδο στην Α΄ κατηγορία. Η συνεργασία των δύο πλευρών διακόπηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ μέχρι τότε η Πετρολούλ μετρούσε στα ματς πρωταθλήματος εννέα νίκες, τρεις ισοπαλίες και δώδεκα ήττες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ «ΠΙΣΤΕΥΩ»

Ποια είναι η φιλοσοφία του ως προπονητής; «Ξεκινάμε από το να μην δεχθούμε γκολ, αυτός είναι ο στόχος μας σε κάθε παιχνίδι. Και στη συνέχεια, με σοβαρότητα και επιμονή, ψάχνουμε το γκολ στην επίθεση» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Οσο για τον καταρτισμό της ενδεκάδας; «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην προπόνηση, τον αντίπαλο που θα συναντήσουμε και, ανάλογα με αυτό, επιλέγω επίσης τους πιο κατάλληλους παίκτες για τον επερχόμενο αγώνα. Δεν ακολουθώ τον κανόνα ‘η νικήτρια ομάδα δεν αλλάζει’, προχωρούμε σε αλλαγές κάθε φορά που νιώθουμε ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε».

Ως πρώτος προπονητής της Πετρολούλ έδωσε ευκαιρίες και προώθησε αρκετούς νεαρούς παίκτες. Όπως έχει υπογραμμίσει «είναι προφανές ότι, αν δεν είσαι ομάδα που μπορεί να αντέξει οικονομικά οποιαδήποτε μεταγραφή, κοιτάς πολύ πιο προσεκτικά τι έχεις στην αυλή σου…».

Εκτός από τον Λουτσέσκου, έχει «συνδεθεί» και με τον Ντανιέλ Ισαΐλα, βοηθός του οποίου υπήρξε τόσο στην εθνική ελπίδων της Ρουμανίας, όσο και στην Αλ Χαζμ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Καριέρα πρώτου προπονητή άρχισε το 2020, πρώτα στη Φιλιάσι (Γ΄ Ρουμανίας) και αργότερα στη Ρετσέα (Β΄ Ρουμανίας).


Τελευταία νέα

Ο Μίχελ στοχεύει στην Ευρωβουλή!

Πλώρη για το ευρωκοινοβούλιο έβαλε ο Λούμπος Μίχελ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς εκλογές του...

Στην ίδια κατηγορία