Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ιβάν Σαββίδης, επενδύσεις 700 εκ. ευρώ!

Δημοφιλή

Στο χώρο της αγοράς και στις επενδύσεις, λένε πως, ακόμα και τα νούμερα να μην σου βγαίνουν, ακούς το ένστικτο σου. Κάπως έτσι ο Ιβάν Σαββίδης το 2012, άκουσε το ένστικτο και σε συνδυασμό με την αγάπη για την Ελλάδα, έκανε το πρώτο βήμα που θα τον οδηγούσε οκτώ μισή χρόνια αργότερα, να είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας.

Ο επιχειρηματίας ούτε γεννιέται, ούτε γίνεται. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι «μεταμορφώνονται» σε επιχειρηματίες και αυτό ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του Πόντιου μεγαλοεπιχειρηματία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον (Ροστόφ) και το 1993 έγινε γενικός διευθυντής της «Donskoy Tabak».

Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι ένας συνδυασμός από πολλές σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή και από πολλά τυχαία γεγονότα. Μόνο το δυνατό ένστικτο μπορεί να σε βγάλει σε σωστές αποφάσεις.

Η πρώτη απόφαση του πάρθηκε τον Αύγουστο του 2012, με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στην εποχή πρώτου μνημονίου η Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν στις ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης άκουσε το ένστικτό του και την συμβουλή, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί, που του έδωσε όταν παντρεύτηκε ένας θείος του από την Ελλάδα χαρίζοντας μια φανέλα του ΠΑΟΚ.

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ

«Με διάφορους τρόπους ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ», έχει παραδεχτεί. Ο άνθρωπος και ο επιχειρηματίας, που ως πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον ποντιακό ελληνισμό, έχει αποκτήσει σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης με τον λαό του ΠΑΟΚ, τον οποίο όταν ανέλαβε υποσχέθηκε να τον κάνει ανεξάρτητο -«τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη», είχε πει- οδηγώντας την ομάδα σε τίτλους και επιτυχίες.

Κράτησε και υλοποίησε όλες τις υποσχέσεις του κόντρα σ’ όσους «ανοιχτοχέρηδες» συνεχίζουν να αμφισβητούν τόσο την οικονομική του ισχύ (με συνολική περιουσία 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια συγκαταλέγεται στους 200 Ρώσους κροίσους και βρίσκεται στο Νο 1.742 της λίστας Forbes!) όσο και τις ειλικρινείς προθέσεις του, βασιζόμενοι σε φήμες και «στημένα» δημοσιεύματα.

Είναι οι ίδιοι που ξεχνούν ότι μπήκε σφήνα στον διαγωνισμό της παραλίγο πτωχευμένης ιστορικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, με στόχο να μην καταλήξει στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών, την έθεσε υπό το γκρουπ της Donskoy Tabak, την εξυγίανε παρά τις κρατικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αδυναμία υλοποίησης των υποσχέσεων που του είχε δώσει η πολιτεία.

ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ

Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε βάθος χρόνου έχει ανέλθει, μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, στα 140.000.000 ευρώ και είναι με διαφορά ο ιδιοκτήτης με τη μεγαλύτερη επένδυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κανένας από τους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Μελισσανίδη, δεν έχουν «ρίξει» στον τρύπιο κουμπαρά του ποδοσφαίρου μας, ένα τέτοιο ιλιγγιώδες ποσό, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δίχως να υπολογίζονται οι διάφορες χορηγίες προς τη Λίγκα κ.α. «Όταν θα είμαι ηλικιωμένος, δεν θέλω να έρθει ο εγγονός μου και να μου πει γιατί ξόδεψες τα λεφτά σου στον ΠΑΟΚ. Μόνον ένα πράγμα να μπορεί να μου πει. Γιατί ξόδεψες λίγα για τον ΠΑΟΚ», τα λόγια του.

Η ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ

Οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστούν με την κατασκευή του νέου γηπέδου, αλλά και την ανάδειξη προπονητικών κέντρων. Το έργο της «Νέας Τούμπας» έχει πάρει το δρόμο της, ωστόσο δεν έχει φτάσει η στιγμή για να γίνει η πλήρης οικονομική ανάλυση της συγκεκριμένης επένδυσης. Πάντως, η αγορά «λέει» πως το νούμερο θα είναι το λιγότερο οκταψήφιο…

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω των επενδύσεων, δημιούργησε περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Τα νούμερα που αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι εντυπωσιακά και καταδεικνύουν την σπουδαιότητα των επενδύσεων του ομογενή επιχειρηματία.

Στον ΟΛΘ εργάζονται 449 υπάλληλοι, ακολουθεί το Open με 408, στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με 219 υπαλλήλους. Στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υπάρχουν 189 στο «Μακεδονία Παλλάς» και 105 στο «Πόρτο Καρράς». Ακολουθεί η «Σουρωτή» (89) και η Dimera Ltd (56).

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ» ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

Ο Ιβάν Σαββίδης προέβη σε αγορές ακινήτων που προκάλεσαν αίσθηση και συζητήθηκαν στην πιάτσα της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης, καθώς το κόστος τους ανήλθε στα 12-13 εκατ. ευρώ. Αρχικά, απέκτησε το αρχιτεκτονικά αριστουργηματικό «Κόκκινο Σπίτι», για την ανακαίνιση του οποίου απαιτήθηκαν άλλα 2-3 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν οι αγορές της διατηρητέας βίλας Ζαρντινίδη και της βίλας ΝΑΤΟ επί της Βασιλίσσης Όλγας. Μίσθωσε το κτίριο όπου άλλοτε στεγαζόταν η Εύξεινος Λέσχη, στη Βασιλίσσης Όλγας για να δημιουργήσει εκεί το «Σπίτι ακαδημιών του ΠΑΟΚ», ενώ μέσω της Dimera έχει προχωρήσει στην εκμίσθωση του πρώην Maison Crystal, στην περιοχή της Νέας Παραλίας.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΜΜΕ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη εταιρεία, όπου επένδυσε ο Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο από το 2013 μέχρι σήμερα, ε μια περίοδο πλήρους επενδυτικής ανομβρίας στη χώρα, έχει επιδοθεί σε ένα εγχώριο επενδυτικό σαφάρι, στον τομέα του τουρισμού, των ΜΜΕ και άλλων δραστηριοτήτων

Οι πρόσφατες μετοχικές διεργασίες στον ΟΛΘ, υπό την αίρεση πάντα της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσω των οποίων η Belterra, συμφερόντων Σαββίδη, θα κατέχει το 67% της SEGT, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 67% του ΟΛΘ, θα εκτοξεύσουν στα 216.000.000 ευρώ το ύψος της επένδυσης στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Το ύψος του τιμήματος των εξαγορών και τα πρότζεκτ των ανακαινίσεων, αποκαταστάσεων και αξιοποιήσεων στο χώρο του τουρισμού ξεπερνούν α 223 εκατ. ευρώ. Επινοικίασε για 99 χρόνια το εμβληματικό «Μακεδονία Παλλάς», το οποίο ανακαίνισε, ρίχνοντας 4.900.000 ευρώ, η εξαγορά του «Πόρτο Καρράς» ανήλθε στα 205.000.000 ευρώ, με το business plan να κάνει λόγο για επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Σ’ ότι αφορά την έκταση των 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου υπήρχε το ξενοδοχείο «Ξενία», το κόστος ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ και μετά από ένα κάρο προβλήματα, μπαίνει στην τελική ευθεία.

ΟPΕΝ TV

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ προχώρησε στην εξαγορά ενός εκ των έξι πανελληνίων αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς, με την επένδυση του στο OPEN TV να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ!  Το κόστος απόκτησης της άδειας ανήλθε στα 14,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο μέσα σε δυόμιση χρόνια ο ομογενής επιχειρηματίας έχει χρηματοδοτήσει το κανάλι με 82.500.000 ευρώ.

Ο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

ΕΤΑΙΡΙΑ    ΚΟΣΤΟΣ    ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΟΛΘ-Λιμάνι         216.000.000 €       449

Πόρτο Καρράς               205.000.000 €       105

ΠΑΕ ΠΑΟΚ         140.000.000 €       219

OPEN TV: 97.000.000 € 408

Ξενία – Παλιούρι   14.000.000 €         –

Dimera Group       9.200.000 € 56

Σουρωτή Α.Ε. 7.000.000 €       88

Μακεδονία Παλλάς        4.900.000 € 189

Ακίνητα Θεσσαλονίκης  13.000.000 €         –

Σύνολο: 706.100.000 €   1.514

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

H μεγάλη ημέρα για Σερβία και Ζίβκοβιτς

Σήμερα στις 22.00 (ΕΡΤ 3) στο Μόναχο η Σερβία αντιμετωπίζει τη Δανία και την ίδια ώρα, για τον ίδιο...

Στην ίδια κατηγορία