Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ισμαέλ Σίλβα Λίμα, το παιδί της ζούγκλας!

Δημοφιλή

Ποιος είναι ο Ισμαέλ Σίλβα Λίμα, που έχει στην αναμονή ο ΠΑΟΚ και το σκοτεινό παρελθόν του…

Απέναντι του, σε ρόλο μεταφραστή ο Πιέρ Φερέιρα. Γεννημένος στην Σουηδία από Πορτογάλους γονείς, αλλά με άψογη γνώση της γλώσσας. Είναι ο μόνος τρόπος για την πρώτη του συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα του Κάλμαρ, αφού παρότι κοντεύει να κλείσει τρία χρόνια στην Ευρώπη, δεν εμπιστεύεται ούτε τα σουηδικά ούτε τα αγγλικά του.

Είναι άνοιξη του 2015 και ο Ίσμαελ Σίλβα Λίμα παραμένει ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Ελάχιστοι ξέρουν πράγματα για αυτόν. Βασικά, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα, κανένα καθαρό αποτύπωμα που να φανερώνει το μονοπάτι που τον έφερε στο Κάλμαρ. Λες και φύτρωσε εκεί, έτσι ξαφνικά.

Ο Πιέρ ζορίζεται και το ομολογεί στον δημοσιογράφο: «Συγγνώμη, μερικές λέξεις που λέει δεν τις έχω ξανακούσει στην ζωή μου. Είναι εκφράσεις και ιδιωματισμοί που χρησιμοποιούν στην ζούγκλα του Αμαζονίου, οι ντόπιοι κάτοικοι. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς ότι μου λέει, θα προσπαθήσω να δώσω το νόημα». Ο δημοσιογράφος συναινεί.

Ο 20χρονος -τότε- Βραζιλιάνος δηλώνει χαρούμενος που έβγαλε δίπλωμα οδήγησης, δείχνει να είναι κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν. Υπογραμμίζει την αξία της υγείας. Έχει περάσει για πρώτη φορά δύο σοβαρές περιπέτειες. Την πρώτη θλάση στην καριέρα του και μία πνευμονία την οποία πέρασε, επιστρέφοντας από την πατρίδα του και πέφτοντας πάνω στον ζόρικο σκανδιναβικό χειμώνα.

Δηλώνει ότι έχει διδαχθεί πολλά από τις δύο πρώτες του σεζόν στην Σουηδία και δείχνει έτοιμος για το επόμενο βήμα: «Στην πρώτη μου σεζόν έκανα κάποια καλά παιχνίδια, αλλά δεν είχα διάρκεια στην απόδοση μου. Στη δεύτερη σεζόν έμαθα να πηγαίνω πολύ πιο δυνατά στις μονομαχίες, αλλά δεν συνεισέφερα όσο θα ήθελα επιθετικά. Αν μείνω υγιής θέλω να βελτιώσω τα νούμερα μου. Πέρσι δεν έβαλα ούτε ένα γκολ. Αρκεί να μείνω υγιής», δηλώνει.

Αλήθεια όμως, πως έφτασε ως εκεί; Άγνωστο. Τα ίχνη είναι ελάχιστα. Παιδί της Φορταλέσα, στο ανατολικότερο κομμάτι της χώρας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Δεν πήγε σε καμία φημισμένη ομάδα, δεν έκανε ποτέ όνομα ως ταλέντο. Ανήκε στην ταπεινή Φεροβιάριο που ταβάνι της ήταν η 4η εθνική. Το μόνο που υπάρχει στο βιογραφικό του ήταν 9 παιχνίδια με κάποια… Κρατεούς, η οποία την εποχή που τον είχε στο δυναμικό της κατέκτησε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στην επαρχία της Σεαρά κι έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους μεγάλους της πολιτείας. Ίσως εκεί τον είδε κάποιο μάτι και του έταξε λεφτά, φήμη, καριέρα στο εξωτερικό.

Στην ουσία, ο Ίσμαελ Σίλβα Λίμα παίρνει μία βαλίτσα και το καλοκαίρι του 2012 προσγειώνεται στην μακρινή Σουηδία για να δοκιμαστεί από την Κάλμαρ. Όλο το καλοκαίρι προπονείται με την πρώτη ομάδα, αλλά αγωνίζεται με τους νέους του συλλόγου. Η δοκιμή κρατάει κοντά ένα εξάμηνο μέχρι που τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο προπονητής του συλλόγου Σβάντε Σάμουελσον ανακοινώνει την πενταετή συμφωνία με τον Ίσμαελ, ο οποίος γιορτάζει τα 18α γενέθλια του με το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, με μία ομάδα με μεγάλη παράδοση στα λαβράκια από την Βραζιλία (Σέζαρ Σαντίν, Ντεντέ, Φάμπιο Αουγκούστο, Άρι Ντα Σίλβα) που εξελίσσει και μοσχοπουλάει. Κάτι τέτοιο περίμενε κι εδώ, παίρνοντας μία εντελώς ακατέργαστη πρώτη ύλη.

 

ΦΕΤΟΣ ΕΠΑΙΞΕ Ο,ΤΙ ΘΕΣΗ ΥΠΗΡΧΕ!

Στην Σουηδία τα πράγματα ήταν σχετικά ξεκάθαρα. Έπαιζε είτε εσωτερικός μέσος (σε σχήμα με τρεις χαφ), είτε ως αμυντικός μέσος σε 4-2-3-1. Σε μία ομάδα τακτικό σταυρόλεξο, όπως η Αχμάτ Γκρόζνι, ο Ίσμαελ Σίλβα έπαιξε φέτος πραγματικά σε ότι θέση υπήρχε!

Σε μία ομάδα που έπαιζε κυρίως με τρεις στόπερ και άλλαζε συχνά σχηματισμούς (3-4-2-1, 3-4-3, 3-5-1-1) ο Ίσμαελ άλλαζε ρόλο ανάλογα με τον αντίπαλο. Στα 13 από τα 29 παιχνίδια έπαιξε ως καθαρός κεντρικός χαφ, ωστόσο μέσα στην σεζόν τον είδαμε ως καθαρό εξάρι, ως αριστερό χαφ, ως δεκάρι, ως εξτρέμ και σε ένα ματς έπαιξε και ως ψευτοεννιάρι!

Φέτος στο πρωτάθλημα είχε δύο γκολ, τέσσερις ασίστ, έξι κάρτες, 81,8% ποσοστό μεταβιβάσεων (τεράστιο νούμερο για επιθετικογενές χαφ), αλλά και 1,7 key passes ανά αγώνα κάτι που δείχνει την μεγάλη δημιουργική του δυνατότητα.

 

ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ!

Από την αρχή του 2017 οι πρώτες σειρήνες ηχούν έντονα πια στην Κάλμαρ. Το συμβόλαιο του Ίσμαελ λήγει σε 18 μήνες και οι προτάσεις αρχίζουν να σκάνε η μία μετά την άλλη. Η Μάλμε και η ΑΙΚ Στοκχόλμης είναι οι δύο πρώτες ομάδες εντός σουηδικών συνόρων που τρώνε άκυρο, ενώ διερευνητική κρούση κάνει και η Κοπεγχάγη. Η Κάλμαρ ζητάει αρκετά λεφτά, όμως το καλοκαίρι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο για να τον κρατήσει. Η Αχμάτ Γκρόζνι με την έντονη βραζιλιάνικη παροικία, δίνει 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ), συν ποσοστό μεταπώλησης και κάνει δικό της τον βραχύσωμο μέσο, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω για ένα πιο ισχυρό πρωτάθλημα και να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο του.

Στην Ρωσία δεν χρειάζεται καθόλου χρόνου συμμετοχής. Στο ντεμπούτο του, μία μέρα μετά την μεταγραφή του, σκοράρει απέναντι στην Κράσνονταρ και μαζί με τους Λέο Ζαμπά και Ραβανέλι συνθέτουν ένα βραζιλιάνικο τρίο που δίνει ποιότητα, τεχνική και λάτιν χρώμα σε μία σκληρή ομάδα.

Δεν αποδεικνύεται απλώς χρήσιμος, αλλά απαραίτητος στην ρωσική ομάδα. Την πρώτη χρονιά παίζει σε 24 από τα 30 παιχνίδια, φέτος χάνει μόλις ένα ματς πρωταθλήματος, αφού αποτελεί την προέκταση του προπονητή Ρασίντ Ραχίμοφ στο γήπεδο.

Στην Ρωσία δούλεψε ακόμα περισσότερο στο σώμα του, «έδεσε», δυνάμωσε, άντεξε σε ένα πολύ σκληρό πρωτάθλημα, με πολύ μεγάλη καταπόνηση λόγω ταξιδιών, κακών καιρικών συνθηκών και προβληματικών αγωνιστικών χώρων. Εξελίχθηκε τακτικά, έγινε ένας πολύ χρήσιμος μέσος για μία ομάδα που τερμάτισε άνετα στο πρώτο μισό της βαθμολογίας και το σημαντικότερο: αύξησε την χρηματιστηριακή του αξία.

 

ΝΑΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΕΣ!

Είναι η εποχή που τα κοντά κεντρικά χαφ κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο. Η εποχή που σφραγίζεται από την κυριαρχία του Τσάβι και του Ινιέστα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο λόγος που αν δεν περνάει το τεστ της πρώτης ματιάς, ο Ίσμαελ γίνεται αποδεκτός στον κόσμο του σουηδικού ποδοσφαίρου. Είναι μόλις 1,69 παίζει στην καρδιά της μεσαίας γραμμής και καλείται να τα βάλει στην Σουηδία με κάτι ντερέκια τύπου Πόντους Βέρνμπλουμ.

Η Κάλμαρ βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, δεν θυμίζει την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2008. Κάνει ολοκληρωτική ανανέωση και στα τρία πρώτα χρόνια του Ίσμαελ αλλάζει ισάριθμους προπονητές. Εκείνος όμως, σταθερά, βασικός.

Για να τον ανακαλύψεις θα πρέπει να τον δεις στο γήπεδο. Δεν βρίσκεται σε καμία λίστα με τους πρώτους σκόρερ ή τους πρώτους σε ασίστ. Όλοι όμως μιλούν για έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Allsvenskan.

Έχει εκπληκτική υποδοχή μπάλας, καταπληκτικές επιλογές πάσας, το positioning του είναι πάντα μία κίνηση μπροστά. «Διαβάζει» άψογα το παιχνίδι και έχει φοβερή άνεση στις επιλογές του με την μπάλα, ακόμα και σε συνθήκες ακραίες πίεσης. Αντισταθμίζει την έλλειψη φυσικών προσόντων (αν και σταδιακά δυναμώνει πολύ το κορμί του) με την εξυπνάδα, την ποδοσφαιρική ευφυΐα, σε μία χώρα που κυριαρχεί η ταχυδύναμη παίζει σκεπτόμενο ποδόσφαιρο και ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα.

Είναι αυτός που χτίσει τις επιθέσεις από πίσω, αυτός που κάνει τις διαγώνιες κινήσεις κάλυψης, αυτός που θα φροντίσει ώστε το spacing στον χώρο να είναι το σωστό. Μικρά πράγματα που τα καταλαβαίνουν μόνο οι προπονητές. Γι’ αυτό και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από την ενδεκάδα. Στα 4,5 χρόνια που έμεινε στην Σουηδία αγωνίστηκε σε 115 παιχνίδια (6 γκολ / 14 ασίστ), παίζοντας κάθε χρόνο βασικός στο 85% των διαθέσιμων παιχνιδιών.

Παίζει κυρίως ως δεξιός εσωτερικός μέσος σε σύστημα με τρεις μέσους και είναι ο μετρονόμος της Κάλμαρ. Όλοι μιλούν για έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος και ίσως τον πιο ποιοτικό παίκτη που πέρασε ποτέ από τον σύλλογο. Το ότι έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2017 το λες και έκπληξη…

 

Ο «ΜΠΑΜΠΑΣ» ΡΟΝΤΟΛΦΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ!

Πριν από μερικές ημέρες κρέμασε τα παπούτσια του, όμως τον περιμένει μία θέση στο τεχνικό επιτελείο της Αχμάτ Γκρόζνι. Ο 36χρονος Ροντόλφο Ντάντας Μπίσπο πέρασε 10 χρόνια από την καριέρα του σε Ουκρανία και Ρωσία, την τελευταία τετραετία ρίζωσε στο Γκρόζνι και αποτελεί τον… μπαμπά όλων των Βραζιλιάνων της ομάδας.

Δεν είναι λεκτική υπερβολή, αλλά πραγματικότητα. Τόσο ο Λέο Ζαμπά, όσο και ο Ίσμαελ Σίλβα έχουν παραδεχθεί ότι ο Ροντόλφο αποτέλεσε πατρική φιγούρα στην Ρωσία, τόσο με τις συμβουλές του, όσο και με τις συνεστιάσεις σπίτι του, αλλά και με το γενικότερο παράδειγμα του ως άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που εν αγνοία του πλάθει ποδοσφαιριστές για τον ΠΑΟΚ!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η τελευταία διακοπή προπονήσεων της σεζόν

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα απολαύσουν το διήμερο ρεπό που τους...

Στην ίδια κατηγορία