Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ώρα του Κούρτιτς!

Δημοφιλή

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στα 34 του ετοιμάζεται να παίξει στον πρώτο τελικό της καριέρας του και η FORZA καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές του στο θεσμό του κυπέλλου.

Σε 26 παιχνίδια κυπέλλου ο Σλοβένος έχει πετύχει δύο γκολ κι αυτά με τον ΠΑΟΚ!

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια, μεγάλωσε με αυστηρή ανατροφή στο χωριό Κανιζάρικα της Σλοβενίας, ένα μικρό προάστιο της πόλης Τσρνομέλ, κι όταν έγινε 18 ετών άκουσε από τον πατέρα του να του λέει ότι θα έπρεπε να πιάσει δουλειά για να βγάζει μόνος του το εισόδημά του.

Όμως, τα βράδια πριν πέσει για ύπνο ο νεαρός έριχνε ματιές στην αφίσα του Στίβεν Τζέραρντ που είχε στο δωμάτιο του. Έκανε σχέδια. Σχεδόν κάθε μέρα τακτοποιούσε τις δεκάδες ποδοσφαιρικές φανέλες στην ντουλάπα και ονειρευόταν, σκεφτόταν, φανταζόταν. Και μία από τις φαντασιώσεις του ήταν να σηκώνει μια «κούπα» σε κάποιο μεγάλο στάδιο μπροστά σε χιλιάδες θεατές. Τέτοιες εικόνες είναι βγαλμένες από τις ωραιότερες φαντασιώσεις κάθε ποδοσφαιριστή.

Όπως, ακριβώς, ήταν και το γκολ-ποίημα στο 95ο λεπτό (κρατήστε το λεπτό, γιατί έχει σημασία στην ιστορία μας) του δεύτερου προημιτελικού με την ΑΕΚ. Ένα γκολ αριστούργημα βγαλμένο από την ωραιότερη φαντασίωση κάθε φίλου του ΠΑΟΚ!

ΝΟ PENALTY, NO PROBLEM!

Εκείνο το γκολ έμοιαζε να είναι η απάντησή του. Στα όσα άκουγε μέχρι τότε για τα πέναλτι (λες και είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο…) κι άλλες αηδίες. Για πολλούς, ίσως και για τον ίδιο, να ήταν η καλύτερη στιγμή της σύντομης καριέρας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Βλέπετε, με  το γκολ-ζωγραφιά ο «καλλιτέχνης» από το Τσρνόμελ της Σλοβενίας (απ) έδειξε πως δεν σκοράρει και δεν πανηγυρίζει μόνο από το σημείο του πέναλτι… Νο penalty, no problem!

Είχε και έχει κι άλλους τρόπους ο πρώτος σκόρερ του «Δικεφάλου του Βορρά» με 18 γκολ στο ενεργητικό του, εκ των οποίων τα δύο στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Γκολ σημαντικά, γκολ που κράτησαν τον ΠΑΟΚ μέσα στο «κόλπο» της κατάκτησης του τροπαίου στον τελικό της 21ης Μαΐου.

H ανατροπή-έπος και η πρόκριση στα ημιτελικά ήρθε με την υπογραφή του Σλοβένου χαφ. Το ημερολόγιο έδειχνε «9 Φεβρουαρίου 2022» όταν οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Με τον προημιτελικό της Τούμπας να έχει λήξει ισόπαλος (0-0) το γκολ της ΑΕΚ στο 83ο λεπτό έμοιαζε με μαχαιριά στην καρδιά. Όμως, ο φετινός ΠΑΟΚ είχε την ψυχραιμία, το σθένος και τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα για να ανατρέψει την κατάσταση και να φύγει πανηγυρίζοντας από το ΟΑΚΑ για μία ακόμα φορά. Κάποιοι το λένε και… κάρμα!

Το γκολ του Σιμόες λειτούργησε καταλυτικά για τους παίκτες του Λουτσέσκου . Το μυαλό δεν χάθηκε ακόμα κι όταν τα χρονικά περιθώρια είχαν στενέψει επικίνδυνα.

Και τότε εμφανίστηκε ο Γιάσμιν Κούρτιτς. Ξανά στο 95ο λεπτό. Ο Σλοβένος από την αρχή της σεζόν είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ομάδα και για μία ακόμα φορά βγήκε μπροστά κι έδωσε τη λύση. Με ένα απίθανο τελείωμα μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Τσιντώτα και στη συνέχεια στα δίχτυα.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Πολλοί στέκονται μόνο στην γκολάρα του Κούρτιτς στο ΟΑΚΑ. Ξεχνούν ότι ήταν εκείνος που τον «μαύρο Δεκέμβριο» κράτησε την ομάδα όρθια μέσα στο Αλκαζάρ. Στο πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου. Στο ξεκίνημα της πορείας προς τον τελικό. Σε μια περίοδο δύσκολη, όπου τα μαύρα σύννεφα είχαν μαζευτεί πάνω από την Τούμπα, με τον κόσμο να έχει μπουκάρει στο τέλος του ντέρμπι με τον Άρη, τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά. Ο ΠΑΟΚ πήγε με τη χειρότερη δυνατή ψυχολογία στη Λάρισα, βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τις χαμένες ευκαιρίες να μοιάζουν μ’ ένα ποδοσφαιρικό dejavu.

Η φωτοβολίδα του Κούρτιτς στο 95ο λεπτό (το λεπτό που λέγαμε…) δεν έδωσε νίκη, δεν έδωσε όση αυτοπεποίθηση έψαχνε η ομάδα, αλλά απέτρεψε την ψυχολογική ελεύθερη πτώση. Το ταμπλό τελικά έγραψε «ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1» και μετέφερε την υπόθεση πρόκριση με μια νίκη στην Τούμπα, κάτι που έγινε (3-1) και όλα πήραν τον δρόμο τους. Δύο γκολ με τη δική τους ιστορία…

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ’15 ΚΑΙ Η ΑΣΙΣΤ ΣΤΟΝ ΣΑΛΑΧ

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς έχει αγωνιστεί σε 26 αγώνες κυπέλλου, ωστόσο υπάρχει ένας αγώνας που έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό του. Πριν από επτά χρόνια ο 27χρονος Σλοβένος βρέθηκε μια ανάσα από τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας στον οποίο έχει αγωνιστεί με έξι διαφορετικές ομάδες.

Ξεκίνησε να παίζει στο κύπελλο Σλοβενίας με την Γκόριτσα (2 συμ.) για να ακολουθήσουν οι 18 συμμετοχές στο Coppa di Italia με Παλέρμο (2), Βαρέζε (1), Σασουόλο (2), Φιορεντίνα (2), Αταλάντα (8) και Πάρμα (3).

Δανεικός από την Σασουόλο ο Κούρτιτς βρέθηκε την σεζόν 2014-15 στη Φλωρεντία. Δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο ήταν ένας ρολίστας με πολύ δουλειά στο γήπεδο. Εκείνη τη σεζόν οι «βιόλα» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου. Επεσαν πάνω στη Γιουβέντους με το πρώτο παιχνίδι στο Τορίνο, εκεί όπου οι «μπιανκονέρι» έτρεχαν ένα σερί 42 αήττητων αγώνων.

Στον πρώτο ημιτελικό ο Κούρτιτς ξεκίνησε βασικός και στο 11ο λεπτό έβγαλε την ασίστ με την οποία ο Μοχάμεντ Σάλαχ άνοιξε το σκορ (0-1) για τους φιλοξενούμενους. Ο Σλοβένος ήταν η ψυχή της Φιορεντίνα στη μεσαία γραμμή, ενώ με το δεύτερο γκολ του Αιγύπτιου σούπερ σταρ οι «βιόλα» είχαν πάρει τη νίκη (1-2) και έβλεπαν τον τελικό. Όμως, στη ρεβάνς Γιουβέντους ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ (0-3) και πήρε εκείνη την πρόκριση.

ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ…

Υπάρχουν ουκ ολίγοι πρωταγωνιστές απ’ τους 22 τελικούς στους οποίους έχει φτάσει με τον φετινό ο ΠΑΟΚ στα 91 χρόνια ζωής του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τον Ιούλιο του 1972 ο Γιώργος Κούδας συμμετείχε στον τρίτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ. Στον παρθενικό του, το 1970 είχε σταθεί μοιραίος, αφού στην ήττα από τον Άρη με 1-0 είχε εκτελέσει άστοχα το πέναλτι που κέρδισε ο Δικέφαλος.

Όμως, τον Ιούλιο του ’72 ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπέγραψε φαρδιά-πλατιά με δύο προσωπικά γκολ τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του Συλλόγου. Από το 1970 μέχρι και το 1983 ο Κούδας αγωνίστηκε σε εννιά τελικούς, όμως κατέκτησε μόλις δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδος.

Ο ήρωας και MVP του τελικού για τον «Δικέφαλο» στον τελικό του 2001, όπου έφτασε με άνεση στο άκρως εντυπωσιακό 4-2 επί του Ολυμπιακού, είχε ονοματεπώνυμο, λεγόταν Γιώτης Εγκωμίτης. Ήταν η βραδιά του. Ενα γκολ και μια ασίστ όταν πέρασε όλη την «ερυθρόλευκη» άμυνα και «σέρβιρε» στον Ναλιτζή.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης, που επίσης, είχε σκοράρει στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, έχει τη δική του ιστορία στους τελικούς του κυπέλλου, το έχει κατακτήσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) ωστόσο η δική του βραδιά ήρθε δύο χρόνια αργότερα μέσα στην Τούμπα. Χάρη στο δικό του γκολ ο «Δικέφαλος» πήρε εκδίκηση για την απώλεια του τροπαίου στον τελικό του 1970 και δεν επέτρεψε στον συμπολίτη Άρη να πανηγυρίσει μέσα στο σπίτι του.

Στο πρώτο από τα τρία σερί ραντεβού ΠΑΟΚ και ΑΕΚ σε τελικούς, το Μάιο του 2017, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια με τη φανέλα του «Δικεφάλου», ενώ στον τελικό της… εκδίκησης, το Μάιο του 2018, έλαμψε το αστέρι του Αντρέ Βιεϊρίνια. Οι Δημήτρης Πέλκας και Τσούμπα Άκπομ ήταν πρωταγωνιστές στον τρίτο σερί κερδισμένο τελικό επί της ΑΕΚ.

ΌΛΟΙ ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΡΜΕΝΤΣΙΚ…

Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 23 γκολ σε τελικούς κυπέλλου, όμως αυτό που πέτυχε ο Μάικλ Κρμέντσικ στον περσινό τελικό του ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό θα το συζητάμε -σαν το γκολ του Γεωργιάδη στον τελικό του 2003- για τα επόμενα είκοσι και τριάντα χρόνια. Ίσως και λίγα λέμε… Άλλωστε πως μπορείς να το ξεχάσεις; Πώς να το βγάλεις από τον «σκληρό δίσκο» του μυαλού σου; Ένα γκολ -μία «κούπα». Στο 90ο λεπτό. Στις καθυστερήσεις. Εκεί, όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Μπαμ και κάτω!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Προπόνηση και μετά δύο μέρες χαλάρωση

Ο ΠΑΟΚ σήμερα Παρασκευή 3/5 θα πραγματοποιήσει την τελευταία του προπόνηση πριν το Πάσχα. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν ραντεβού στις εγκαταστάσεις...

Στην ίδια κατηγορία