Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η μεταβατική σεζόν και τα προβλήματα, που «φωνάζουν»

Δημοφιλή

Πόσες και πόσες φορές κατά τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου δεν έχουμε ακούσει στον Ραζβάν Λουτσέσκου να αναφέρεται σε μία μεταβατική σεζόν ώστε ο ΠΑΟΚ να ετοιμαστεί καλύτερα για να διεκδικήσει του χρόνου πολύ μεγαλύτερους στόχους; Από τη στιγμή λοιπόν που και επίσημα στον ΠΑΟΚ παραδέχονται ότι πολλά από όσα φέτος γίνονται θα αξιοποιηθούν για τη νέα σεζόν, είναι ξεκάθαρο ότι και η πορεία της ομάδας θα κρίνει κατά πολύ και το επόμενο ρόστερ.

Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει μέχρι τώρα 36 επίσημα παιχνίδια για τις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει. Η εικόνα της ομάδας, τα αποτελέσματά της και οι καλές ή κακές εμφανίσεις της στην κανονική περίοδο, αλλά και στα τρία δύσκολα ματς των play-off έχουν ήδη βοηθήσει να βγουν συμπεράσματα για τις αλλαγές που αναμένονται στο ρόστερ ενόψει του επόμενου καλοκαιριού. Κάποια πράγματα φώναζαν εδώ και καιρό και κάποια άλλα φωνάζουν έντονα το τελευταίο κυρίως διάστημα. Κάπως έτσι οι ανάγκες του ΠΑΟΚ της σεζόν 2023-2024 γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

ΕΝΑΣ ΧΑΦ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Πρόκειται για τα εξαρο-οκτάρια, για το δίδυμο των χαφ που χρησιμοποιεί ο Λουτσέσκου στο κέντρο του γηπέδου, εκεί που είναι γνωστό ότι προτιμάει κυρίως οκτάρια, παίκτες box to box με δημιουργικές αρετές. Στο φετινό ρόστερ ο Ντόουγκλας κάνει εξ αρχής τη διαφορά και είναι ο “νούμερο ένα” στις επιλογές του προπονητή. Ένας Βραζιλιάνος για τον οποίο πέρσι ο Λουτσέσκου έβαζε βέτο για να μην παραχωρηθεί. Μετά από αυτόν όμως; Ο ΠΑΟΚ έχασε φέτος τον Κούρτιτς και την ποιότητά του και αυτό το στοιχείο θα ψάξει να βρει το καλοκαίρι. Ο ποιοτικός παίκτης που με τα στοιχεία του θα κερδίσει θέση βασικού γρήγορα στις θέσεις των χαφ του άξονα θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα την πιο κομβική μεταγραφή του καλοκαιριού. Ο αντί-Κούρτιτς ο οποίος όμως θα είναι πιο ταχυδυναμικός για να δέσει περισσότερο και με ένα άλλο πιο aggressive ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο ΠΑΟΚ.  Προς το παρόν σε αυτές τις θέσεις ο Λουτσέσκου ψάχνει σε κάθε αγώνα να βρει ποιος ταιριάζει περισσότερο ως παρτενέρ του Ντόουγκλας και… δεν τα καταφέρνει.

ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Από τον ΠΑΟΚ λείπει το εύκολο γκολ και η ατομική ενέργεια που δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο του φορ. Είναι ξεκάθαρο ότι στις θέσεις πίσω από τον φορ, εκεί όπου θα αποχωρίσουν οι Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ, ο ΠΑΟΚ θα αναζητήσει ποιοτικό παίκτη που θα παίζει και στα άκρα, αλλά και στον άξονα, ποδοσφαιρική με έφεση στο σκοράρισμα. Είναι το κύριο χαρακτηριστικό το οποίο θα αναζητήσει η ομάδα, αυτό που τόσο φαίνεται να λείπει και φέτος, ειδικά στους τελευταίους μεγάλους αγώνες.

ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά πλάγια μπακ. Οι Σάστρε και Ράφα Σοάρες κουβαλάνε την ομάδα, αλλά είναι φανερό ότι έχουν ταβάνι. Έχει φανεί μέσα και από τις δυσκολίες των τελευταίων αγώνων, αλλά και από τις ανάγκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου ότι ο νέος ΠΑΟΚ θα χρειαστεί και λογικά θα αποκτήσει έναν πιο ποιοτικό μπακ, παίκτη που λογικά θα παίζει στα αριστερά.

ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΦΟΡ;

Είναι γνωστό και έχει αναφερθεί μέσα από το ρεπορτάζ της FORZA, ότι εδώ και καιρό στο μυαλό και τον προγραμματισμό των ανθρώπων του ΠΑΟΚ έχει μπει η ιδέα της παραμονής και των δύο φορ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στον ΠΑΟΚ έχουν ξεκινήσει επαφές ανανέωσης με τον Νέλσον Ολιβέιρα χωρίς φυσικά να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ η παραγωγικότητα του Μπράντον Τόμας έχει αυξήσει και τις δικές του πιθανότητες σε ένα συμβόλαιο που τελειώνει και υπάρχει οψιόν ανανέωσης στην πλευρά του ΠΑΟΚ.

Η λογική του παραπάνω σεναρίου έχει να κάνει με τις λίγες αλλαγές που επιθυμεί και ο προπονητής, ο οποίος βέβαια δείχνει ικανοποιημένος και με την προσφορά των δύο παικτών.

Όταν όμως ο ΠΑΟΚ έχει αποδεδειγμένο θέμα στο εύκολο γκολ, όταν  η ομάδα έχει χάσει πολλά από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι δυνατόν να επιμείνει σε ένα αναποτελεσματικό ζευγάρι; Και σε αυτή την περίπτωση τα play-offs βοηθούν τον ΠΑΟΚ να σκεφτεί εκ νέου ένα από τα πιο σοβαρά μεταγραφικά ζητήματα του κρίσιμου καλοκαιριού.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Εδώ επάνω και όσον αφορά το κρίσιμο μεταγραφικό καλοκαίρι, υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει σε ένα ποσοστό τις όποιες κινήσεις θα πραγματοποιηθούν. Πότε θα παίξει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και σε ποια διοργάνωση; Με βάση τα τωρινά δεδομένα (και μακάρι να αλλάξουν ώστε να προστεθεί και σενάριο Champions League) ο ΠΑΟΚ είτε θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League με ενδεχόμενο να αγωνιστεί απευθείας και στα play off αυτής της διοργάνωσης, είτε στο Κόνφερενς. Το κάθε ένα από τα αυτά τα σενάρια μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο υλοποίησης των περισσοτέρων μεταγραφών, αλλά και την ποιότητα.

Άλλα τα δεδομένα αν ο ΠΑΟΚ ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις στο Κόνφερενς, άλλα τα δεδομένα αν παίξει Αύγουστο στα play off του Europa και έχει εξασφαλισμένα τα αρκετά εκατομμύρια των ομίλων. Το χρονικό και το οικονομικό θα επηρεάσουν σε ένα ποσοστό τις επιλογές και το πότε αυτές θα πρέπει να κλείσουν.

Όλα δείχνουν ότι για το κέντρο και την επίθεση, η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη από νωρίς. Οι άλλες ανάγκες, ακόμη και οι όποιες πωλήσεις μπορεί να γίνουν και στην πορεία, ανάλογα το που θα παίζει ο ΠΑΟΚ.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η πρώτη και βασική σκέψη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ με βάση και τη λογική του Λουτσέσκου έχει να κάνει με το ότι ο κορμός δεν πρέπει να αλλάξει κατά πολύ. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο City Of Primo 106,1 ο Κυριάκος Κυριάκος τόνισε: «Πάνω κάτω θα είναι ο ίδιος με τον φετινό, με λίγες ποιοτικές προσθαφαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορώ να πω γιατί την ανάλυση θα την κάνει ο Ζοσέ Μπότο, είναι ότι του χρόνου θα είναι ο ίδιος ΠΑΟΚ με λίγες ποιοτικές προσθαφαιρέσεις. Συν – πλην ένας, δυο, αναφέρομαι στην ενδεκάδα».

 

 


Τελευταία νέα

Οι διαιτητές έκλεψαν τη νίκη από τον ΠΑΟΚ

Το «εμπόδιο» του Παναθηναϊκού ήταν αναμφίβολα αρκετά απαιτητικό για τον ΠΑΟΚ mateco, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει στο...

Στην ίδια κατηγορία