Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η… μεταμόρφωση του Αουγκούστο

Δημοφιλή

Η τέταρτη σεζόν του Ντόουγκλας Αουγκούστο στον ΠΑΟΚ είναι ξεχωριστή από το ξεκίνημά της ως τώρα και ίσως η καλύτερη του Βραζιλιάνου με την ασπρόμαυρη φανέλα. Και για να συμβεί αυτό, έγινε μια σειρά γεγονότων.

Η πρεμιέρα των πλέι οφ βρήκε τον Ντόουγκλας Αουγκούστο να βγαίνει πρώτος από τη φυσούνα, κατά την είσοδο του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο του «Κλεάνθης Βικελίδης». Και αυτή συνέβη διότι ο Βραζιλιάνος μέσος φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην αναμέτρηση με τον Άρη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα σχεδόν 4 χρόνια που βρίσκεται στην Τούμπα, και πέρασαν 119 από το ντεμπούτο του μέχρι την πρώτη φορά στην οποία ξεκίνησε μια αναμέτρηση ως αρχηγός. Και σε αυτή, ο Αουγκούστο ήταν ένας από τους παίκτες – κλειδιά στο δρόμο για μια σπουδαία και μεγάλης (βαθμολογικής και ψυχολογικής) σημασία επικράτηση σε τοπικό ντέρμπι, στην έδρα του αντιπάλου.

Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο έχει περάσει πολλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η φετινή σεζόν χωρίζεται σε δύο περιόδους. Μπορεί κάποιος αδόκιμα να την χωρίσει στην «προ Κωνσταντέλια» και «μετά Κωνσταντέλια» ειδικά από τη στιγμή που η ενεργοποίηση του 20χρονου μεσοεπιθετικού έχει συμπέσει με το αήττητο σερί 22 αγώνων που μετράει ο ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Πλην όμως αυτής της παραμέτρου, υπάρχει και η μετατόπιση του Ντόουγκλας Αουγκούστο από τη θέση του επιτελικού μέσου, σε αυτή του εσωτερικού μέσου. Ουσιαστικά, ο Κωνσταντέλιας δεν έβγαλε από την 11άδα το μέχρι τότε «10άρι», που ήταν (κατά συνθήκη για 1,5 χρόνο) ο Αουγκούστο, αλλά τον Γιάσμιν Κούρτιτς.

Ο Αουγκούστο επέστρεψε στη φυσική του αγωνιστική του θέση και άρχισε να ανεβάζει στροφές απόδοσης. Μάλιστα, οι αριθμοί που σκιαγραφούν την απόδοσή του δείχνουν έναν Αουγκούστο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της θέσης του, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξει χώρο δράσης. Ο ελεύθερος ρόλος που ουσιαστικά έχει ο Κωνσταντέλιας, αλλά και το στυλ παιχνιδιού του Αουγκούστο, τον φέρνουν ως έναν box to box μέσο ανεξάρτητα από που «ξεκινά» τα παιχνίδια.

Με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει το 10άρι που έψαχνε, το κέρδος ήταν διπλό καθώς αμέσως «κέρδισε» και έναν εσωτερικό μέσο που είχε και πλέον του έχει δώσει τις αρμοδιότητες που αφορούν αποκλειστικά τη θέση του.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

Από το Νοέμβριο και μετά, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο έχει αυξήσει κατ πολύ το ποσοστό επιτυχίας στις μονομαχίες, και αυτό είναι το πλέον χαρακτηριστικό στατιστικό που ξεχωρίζει και αποτελεί τη βάση της ανοδικής αγωνιστικής πορείας που καταγράφει ο Βραζιλιάνος έκτοτε. Μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, ο Αουγκούστο είχε κατά μέσο όρο 13 μονομαχίες με ποσοστό επιτυχίας στο 40%. Έκτοτε, μετράει κατά μέσο όρο 14 μονομαχίες, με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει πλέον στο 57%.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ

Και αν ο τομέας των μονομαχιών είναι αυτός που κάποιος μπορεί να πει πω περίμενε από τον Αουγκούστο να είναι βελτιωμένος από τη στιγμή που παίζει πιο χαμηλά στο γήπεδο, ίσως λίγοι να περίμεναν πως ο Βραζιλιάνος θα είχε καταγράψει μεγάλη βελτίωση και στις ντρίμπλες. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε μαζί με αύξηση των προσπαθειών. Μέχρι τον Οκτώβριο, ο Αουγκούστο είχε κατά μέσο όρο 1.33 ντρίμπλες με ποσοστό επιτυχίας στο 44%. Έκτοτε έχει κατά μέσο όρο 2,4 ντρίμπλες με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 69%.

ΒΕΛΤΙΏΘΗΚΕ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Η βελτίωση στο τομείς όπως η ανάκτηση κατοχής (μέχρι τον Οκτώβρη είχε κατά μέσο όρο 2.9 και έκτοτε έχει 5.9) και τα τάκλιν (είχε κατά μέσο όρο 3.4 μέχρι τον Οκτώβριο και έκτοτε έχει 4.8) ήταν αναμενόμενη με βάση την αλλαγή θέση. Αυτό που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Αουγκούστο ως 10άρι φέτος είχε κατά μέσο όρο 0.8 πάσες κλειδια. Ως 8άρι, ο Βραζιλιάνος έχει 1.05 πάσες κλειδιά ανά 90λεπτο. Αυτό δείχνει το πόσο έχει «κουμπώσει» ο Αουγκούστο με τη μεσοεπιθετική γραμμή (Νάρει, Κωνσταντέλιας, Ζίβκοβιτς) καθώς οι τέσσερις τους έχουν αγωνιστεί στη πλειοψηφία των αναμετρήσεων.


Τελευταία νέα

Άγριος καυγάς ανάμεσα σε Εμπαπέ και Αλ Κελαϊφί

Σύμφωνα με την Parisien, Κίλιαν Εμπαπέ και Νασέρ Αλ Κελαϊφί ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση λίγα λεπτά πριν από το...

Στην ίδια κατηγορία