Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η μεγάλη αξία του πρωινού

Δημοφιλή

Όπου κι αν πέσει το μάτι σου, διαβάζεις για το πόσο «σημαντικό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας». Το Instagram έχει γεμίσει με φωτογραφίες υγιεινών πρωινών, το αγαπημένο σου site δημοσιεύει συνέχεια άρθρα, που εξηγούν τα οφέλη του πρωινού για την υγεία, οι φίλοι σου έχουν την ίδια άποψη και την υπερασπίζονται με πάθος στο Facebook!

Δεν λέω για τη μαμά σου που σε κυνηγάει κάθε πρωί να πιείς το χυμό σου, γιατί αυτό το έκανε από πάντα, οπότε δεν πιάνεται για σημάδι των καιρών…

Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ακόμα ένα κείμενο που περιγράφει την αξία του πρωινού, αλλά μία πρόταση για να βάλεις λίγο περισσότερο γεύση στη ζωή σου.

Όλοι θέλουμε να τρώμε τα τέλεια, υγιεινά πρωινά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που προλαβαίνουμε να κάνουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε στο παρά πέντε, είναι να πίνουμε έναν καφέ στο πόδι.

Λοιπόν, ή θα πρέπει να κανονίζεις το ΣΚ που έχεις περισσότερο χρόνο, την προετοιμασία των πρωινών σου αγοράζοντας ότι χρειάζεσαι σε φρούτα, γάλα, γιαούρτι δημητριακά ή οτιδήποτε άλλο προτιμήσεις εσύ, φτιάχνοντας ακόμα και δικές σου μπάρες δημητριακών αν τυχόν είσαι από αυτούς που παίρνουν το πρωινό στο πόδι.. Ή κανονίζεις να ξυπνάς 20 λεπτά πιο νωρίς, ώστε να ετοιμάσεις κάτι να φας το πρωί.. Η μια άλλη περίπτωση είναι να ετοιμάζεις από το βράδυ το πρωινό σου.

Τι σου προσφέρει ένα υγιεινό πρωινό;

Ενέργεια για την μέρα σου

Ενέργειά για το μυαλό σου

Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου

Κάνει καλό στο στομάχι σου

Αποτρέπει μεγάλες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα

Υγιεινές επιλογές

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα.

Ψωμί σικάλεως με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.

1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί με 1 αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών.

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.

1 ποτήρι φρέσκος χυμός και 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.

Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ψωμί ολικής άλεσης.

Οι χορτοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και τυρί σόγιας.

Βιάζεσαι;

Ετοίμασε από την προηγούμενη μέρα

Γιαούρτι, ή γάλα με σπόρους τσία, Γκότσι, βρώμη και μούρα.

Βράσε αυγά

Ετοίμασε ένα ψωμάκι με σαλάτα, κασέρι, αβοκάντο

Γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι

Σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, λεπτή στρώση μαλακής μαργαρίνης, τυρί με χαμηλά λιπαρά (cottage, κατίκι, ανθότυρο ή κίτρινο τυρί), ντομάτα και μαρούλι

Η σημασία του πρωινού γεύματος για τους μαθητές

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού γεύματος βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και την ικανότητα συγκέντρωσης και παρακολούθησης του μαθήματος. Επιπλέον οι μαθητές που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, ή υπερκινητικότητας και αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία (ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα). Παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζαλάδα. Αντίθετα, οι μαθητές, που δεν παίρνουν πρωινό, παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση και μπορεί να δείχνουν κουρασμένοι. Αυτό οφείλονται στο ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, αίσθημα πείνας, εφίδρωση, λιποθυμικά επεισόδια κ.α. Επίσης, η παράλειψη πρωινού έχει συσχετιστεί με το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Όπως διαπιστώσατε, οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε γούστο. Μένει μόνο να κάνετε την κατανάλωση του πρωϊνού γεύματος την αγαπημένη σας συνήθεια και θα δείτε την διαφορά άμεσα.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε στο Instagram με όνομα χρήστη ntia_fitness και στο Facebook με όνομα χρήστη Ντία Τζιώτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κλοπ: «Μακάρι να αναλάβει ο Σλοτ τη Λίβερπουλ»

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, υποστήριξε δημόσια τον Άρνε Σλοτ, τον άνθρωπο που αναμένεται να γίνει διάδοχός του,...

Στην ίδια κατηγορία