Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Επανάσταση” στην Τούμπα!

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ, που παρουσιάστηκε στα γήπεδα τη σεζόν 2008-09, ήταν μια εντελώς μεταμορφωμένη -προς το καλύτερο-ομάδα μετά τις θεαματικές ανακατατάξεις στο έμψυχο υλικό του

Ο Δικέφαλος είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της προηγούμενης περιόδου ήδη από τις 20 Απριλίου, τερματίζοντας μόλις στη 9η θέση με 35 βαθμούς.

Και ο Ζήσης Βρύζας είχε πιάσει από νωρίς δουλειά για να προετοιμάσει την ομάδα της επόμενης περιόδου. Το Μάρτιο είχε ταξιδέψει σε Γερμανία και Ολλανδία προς αναζήτηση αθλητικού κέντρου για την καλοκαιρινή προετοιμασία, τον Απρίλιο έκανε ταξίδια σε Ιταλία, Κροατία και Σερβία για μεταγραφικούς σκοπούς, ενώ το Μάιο είχε βρεθεί (μαζί με τον Φερνάντο Σάντος, που είχε απορρίψει πρόταση για να πάει στην Μπράγκα) για τον ίδιο λόγο στην Πορτογαλία. Τον ίδιο μήνα κι ο Γιώργος Γεωργιάδης είχε ταξιδέψει σε χώρες της Σκανδιναβίας.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Το τι θα συνέβαινε μεταγραφικά, το είχε κάνει σαφές ο Θόδωρος Ζαγοράκης από τις 12 Μαΐου, όταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε υπογραμμίσει: «Πρέπει να αποκτήσει η ομάδα πνεύμα νικητή, και για να το πετύχουμε, θα αλλάξουμε τα πρόσωπα». Η αρχή (28 Μαΐου) έγινε με τον Κώστα Χαλκιά και κι ακολούθησαν οι Ηλίας Αναστασάκος (5 Ιουνίου), Βλάνταν Ιβιτς (17 Ιουνίου), Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο (22 Ιουνίου), Αντρέ Βιεϊρίνια (24 Ιουνίου, δανεικός από την Πόρτο), Πάμπλο Κοντρέρας (30 Ιουνίου), Μάρκος Αντόνιο (11 Ιουλίου, δανεικός από την Οσέρ), Ζλάταν Μουσλίμοβιτς (25 Ιουλίου), Φίλιππος Δάρλας (28 Ιουλίου, δανεικός από τον Παναθηναϊκό), Πάμπλο Γκαρσία (30 Ιουλίου), Δημήτρης Ρίζος (19 Αυγούστου) και Τζο Μπιζέρα (22 Αυγούστου). Και όταν ο Ζαγοράκης έκανε στις 31 Ιουλίου τον αρχικό μεταγραφικό απολογισμό, έλεγε σε συνέντευξη Τύπου: «Ξέφυγα από το μπάτζετ για να κάνω μεγάλη ομάδα και να ευχαριστήσω τον κόσμο». Να σημειωθεί ότι η τελική καταμέτρηση των διαρκείας είχε δείξει 19.159 εισιτήρια.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρελθόν αποτέλεσαν οι Τοχούρογλου, Γκονζάλες, Χαραλάμπους, Φρούνζα, Σάλμον, Ορφανός, Μπαϊάνο, Iλιεφ και Κνολ. Οσο για τον Γιώργο Γεωργιάδη, είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, παρέμεινε ωστόσο στον ΠΑΟΚ από τη θέση του υπεύθυνου σκάουτινγκ. Επιπλέον, ο Ντάνιελ Φερνάντες έφευγε με μεταγραφή στην Μπόχουμ, οι Χριστοδουλόπουλος και Μελίσσης συνέχιζαν στον Παναθηναϊκό, ενώ οι Κυριακίδης, Δελήμπασης και Πεχλιβάνης παραχωρούνταν δανεικοί στον Αγροτικό Αστέρα.

*Πέρα από όσους είχαν αποκτηθεί εκείνο το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ είχε συζητήσεις και με άλλους παίκτες, οι οποίοι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν μετακινήθηκαν στην Τούμπα. Για τη θέση του τερματοφύλακα υπήρξε ενδιαφέρον για τον Σλοβάκο Πάβελ Κόβατς (πήγε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον Ολυμπιακό), ενώ για το κέντρο της άμυνας δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια δανεισμού από την Πόρτο του Ζοάο Πάουλο (παραχωρήθηκε από την πορτογαλική ομάδα στη Ραπίντ Βουκουρεστίου), όπως και η επιστροφή του Χρήστου Καρυπίδη από τη Χαρτς. Ακόμη περισσότερα ονόματα είχαν έρθει στο προσκήνιο για τη θέση του αμυντικού χαφ, όπως του Πολωνού Πρέμισλαβ Κάζμιερτσακ της Πόρτο (πήγε δανεικός στη Ντέρμπι Κάουντι), του Αργεντινού Ρενέ Λίμα της Ρίβερ Πλέιτ (δανεικός στη Χιμνάσια), του Γάλλου Ζουλιέν Σαμπλέ (παρέμεινε στη Σεντ Ετιέν) και του Iσπανού Ζεράρντ Λόπεζ της Ουέλβα (αφού έμεινε μισό χρόνο εκτός δράσης πήγε στη Χιρόνα).

Τα ίδια και για τη θέση του φορ: ο Ιταλός Λούκα Σαουντάτι είχε παραμείνει στην Εμπολι, ο Nίκος Λυμπερόπουλος μεταπήδησε από την ΑΕΚ στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, ο Ρουμάνος Μάριους Νικολάε έφυγε από την Ινβερνές για την Ντιναμό Βουκουρεστίου, ενώ ο Νιγηριανός Τζόζεφ Νουαφόρ συνέχισε από τον ΟΦΗ στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ακόμη κι ο Αυστριακός Ρόμαν Βάλνερ (από τον Απόλλωνα στην Ξάνθη) είχε απασχολήσει κάποια στιγμή.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

Μόλις δεκαεννέα παίκτες αριθμούσε η αποστολή, που είχε αναχωρήσει στις 6 Ιουλίου με τελικό προορισμό το Ντόορβερτ (λίγο έξω από το Αρνεμ) για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Σ’ αυτούς είχε συμπεριληφθεί κι ο γκολκίπερ Δημήτρης Ρίζος (την προηγούμενη σεζόν έπαιζε στη Β΄ κατηγορία της Κύπρου με τη Δόξα Κατωκοπιάς), έστω κι αν ακόμη δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο (αυτό θα συνέβαινε σχεδόν ενάμισι μήνα αργότερα). Η εσπευσμένη συμμετοχή του στην αποστολή κρίθηκε αναγκαία, μια και μια ημέρα νωρίτερα ο Γλύκος είχε υποστεί θλάση, με αποτέλεσμα μοναδικός διαθέσιμος για τις πρώτες ημέρες στην Ολλανδία να ήταν ο Κυριακίδης (ο Χαλκιάς είχε επιπλέον ημέρες άδειας μετά την παρουσία του με την εθνική ομάδα στo πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα). Οι παίκτες, που ταξίδεψαν στην Ολλανδία, εκτός των Γλύκου, Κυριακίδη και Ρίζου, ήταν οι Κοντρέρας, Μελίσσης, Αραμπατζής, Σνάουτσνερ, Γεωργίου, Κωνσταντινίδης, Βερόν, Μπαλάφας, Ηλιάδης, Βαγγελής, Κονσεϊσάο, Λάκης, Βιεϊρίνια, Μπακαγιόκο, Αναστασάκος και Αθανασιάδης. Για τα φιλικά παιχνίδια είχαν επιλεγεί χαμηλής δυναμικότητας αντίπαλοι (νίκες επί της Βόρντεν με 9-0, της Βαφ με 7-0, της Τοπ Ος με 1-0 και της Ομνιγουόρλντ με 2-1), εξαιρουμένης της Πόρτο (ήττα με 1-0). Σε τρία φιλικά είχε δοκιμαστεί κι ο 19χρονος τότε Ντάνιελ Ερνάν Φάλκο. Ο Αργεντινός δεν κατάφερε να πείσει για τις δυνατότητές του και η σεζόν που ακολούθησε τον βρήκε να αγωνίζεται στην Καραρέζε (Γ΄ Ιταλίας).

ΑΠΟ ΡΩΜΗ ΜΕΧΡΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μετά την επιστροφή από την Ολλανδία, όπου είχε πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας, άνοιξε νέος κύκλος διεξαγωγής φιλικών αγώνων. Στις 27 Ιουλίου ο ΠΑΟΚ νίκησε εκτός έδρας τον Πιερικό με 2-1, ενώ πέντε ημέρες αργότερα το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό διακόπηκε οριστικά στο 15΄ εξαιτίας της δράσης χούλιγκαν! Δύο διεθνή φιλικά ματς είχαν γίνει στην Τούμπα, στα οποία ο ΠΑΟΚ είχε επιβληθεί της Ουντινέζε με 3-1 (6 Αυγούστου) και της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 1-0 (21 Αυγούστου). Ενδιάμεσα (12 του μηνός) η αποστολή είχε ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου ηττήθηκε από τη Λάτσιο με 2-0. Το τελευταίο τεστ πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος (νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο) είχε δοθεί στις 21 Αυγούστου στην Κύπρο, όπου ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει της Ομόνοιας με 1-0, παρουσία και του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

*Το καλοκαίρι του 2008 οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Mατίας Βερόν (είχε αποκτηθεί έξι μήνες νωρίτερα ως δανεικός από τη Σιένα), ενώ άλλοι πέντε παίκτες, οι Κωνσταντινίδης, Αραμπατζής, Μπαλάφας, Αθανασιάδης και Γεωργίου είχαν υπογράψει ανανέωση των συμβολαίων τους

*Πέρα από τις πωλήσεις παικτών, χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ είχαν εισρεύσει και από την απόφαση του CAS στις 25 Ιουνίου να επιδικάσει το ποσό των 990 χιλιάδων ευρώ για την περίπτωση Σικαμπάλα.

*Από τα πιο σημαντικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού ήταν η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης έκτασης από τον δήμο Αγίου Αθανασίου για την κατασκευή αθλητικού κέντρου λίγο έξω από τη Νέα Μεσημβρία.

*Ο άτυχος του καλοκαιριού ήταν ο Λάμπρος Βαγγελής, ο οποίος στις 29 Ιουλίου υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση. Τη σεζόν που ακολούθησε, έπαιξε όλα κι όλα έντεκα λεπτά στο εκτός έδρας παιχνίδι πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό (4-1).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ξεκινούν οι απολογίες των 67 χούλιγκαν

Αύριο το πρωί ξεκινάνε οι απολογίες των 67 κατηγορούμενων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκανς, για τη δολοφονία...

Στην ίδια κατηγορία