Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Διπλός τελικός κυπέλλου; Στον ΠΑΟΚ τον έχουν βιώσει

Δημοφιλή

Μεταξύ των… λύσεων, που «έπεσαν» στο τραπέζι των συζητήσεων για το φετινό τελικό κυπέλλου ήταν κι η διεξαγωγή δύο αγώνων, ενός στην έδρα καθενός από τους δύο φιναλίστ.

Ηταν κάτι που είχε δοκιμαστεί στα καθ’ ημάς μόλις δύο φορές πριν τριάντα ολόκληρα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1990-91, όταν ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τον Αθηναϊκό σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ με 3-0 και 2-1 αντίστοιχα. Μια χρονιά μετά, φιναλίστ ήταν ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός.

Μάλιστα, τα ματς του Δικέφαλου με τους «ερυθρόλευκους» είχαν καλυφθεί για πρώτη φορά από ιδιωτικό κανάλι (ΑΝΤ1), που έσπαζε την «παράδοση» της κρατικής τηλεόρασης.

Η κλήρωση για τη σειρά των τελικών έγινε στις 7 Μαΐου 1992 και στον ΠΑΟΚ δεν έκρυβαν την επιθυμία τους ο πρώτος αγώνας να διεξάγονταν στο «Καραϊσκάκης», προκειμένου να έχουν δύο σερί παιχνίδια στην Τούμπα κόντρα στους «ερυθρόλευκους», πρώτα για το πρωτάθλημα και αμέσως μετά για το κύπελλο.

Οι περίπου 25 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες είδαν την ομάδα τους, στον πρώτο τελικό της 20ης Μαΐου 1992 στο γήπεδο της Τούμπας (διαιτητής ο Κώστας Δημητριάδης), να παραχωρεί ισοπαλία με 1- 1 (52′ Σκαρτάδος – 63′ Τσαλουχίδης), με τις δύο ομάδες να έχουν (μετά το 1-1) από ένα δοκάρι, με τους Λαγωνίδη (87΄) και Χαντζίδη (90΄).

«Στο β΄ ημίχρονο παίξαμε καλύτερα, πετύχαμε νωρίς το γκολ, αλλά μετά δεχτήκαμε την ισοφάριση απροσδόκητα, από μια λάθος συνεννόηση. Στη συνέχεια ήρθε ο εκνευρισμός και αυτό λειτούργησε ανασταλτικά» είχε δηλώσει ο Γιάννης Γούναρης, ο οποίος στα μισά της σεζόν είχε διαδεχτεί τον Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς στον πάγκο του Δικεφάλου.

«Δεν έχω δεχτεί ξανά τέτοιο γκολ στην καριέρα μου» έλεγε μετά το ματς ο Γκάμπριτς, ο οποίος έφερε την ευθύνη για το γκολ της ισοφάρισης. Εξάλλου, αναγκαστική ήταν η αλλαγή, στις αρχές του β΄ ημιχρόνου, του Τζούρτζεβιτς, ο οποίος είχε χτυπήσει στα πλευρά και, μάλιστα, χρειάστηκε να μεταφερθεί και στο νοσοκομείο.

ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Οικονομίδης (62′ Μπασμπανάς), Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς (58′ Αναστασιάδης), Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μ. Βλάχος, Νεντίδης (56′ Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος (76′ Βαϊτσης).

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Κομφούζιο είχε προκληθεί με το διαιτητή του τελικού της Τούμπας. Στην κλήρωση της 14ης Μαΐου 1992 είχε αναδειχτεί το όνομα του Χαλκιδικιώτη Γιώργου Μπίκα. Ωστόσο, εκείνη η κλήρωση είχε χαρακτηριστεί ως μη γενόμενη και επαναλήφθηκε μια μέρα μετά! Ο ΠΑΟΚ εξαρχής ήθελε να βγει ο διαιτητής από την 11μελή λίστα διαιτητών μεγάλης εμπειρίας, ο Ολυμπιακούς ζητούσε να μπουν στην κλήρωση και οι 40 διαιτητές Α΄ εθνικής κατηγορίας, ενώ η επιτροπή ορισμού διαιτητών ήθελε να είναι υποψήφιοι μόνο οι έξι διεθνείς διαιτητές. Στη νέα κλήρωση που έγινε, βγήκε το όνομα του Πειραιώτη Κώστα Δημητριάδη.

*Από 1500 μέχρι 5000 δραχμές κυμαίνονταν οι τιμές των εισιτηρίων του πρώτου τελικού της Τούμπας στις 20 Μαΐου, που είχε αρχίσει στις 19.00. Ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει 2500 εισιτήρια για τους οπαδούς του, αν και τελικά δεν διέθεσε ούτε τα μισά (πούλησε 1065). Συνολικά είχαν διατεθεί 25744 εισιτήρια. Παρών στις θέσεις των επισήμων ήταν ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής, Αντώνης Γεωργιάδης («ο ΠΑΟΚ ήταν άτολμος, ξεχώρισα τον Τουρσουνίδη» είχε δηλώσει»), όπως κι ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Παντελάκης, που επέστρεφε στην Τούμπα μετά από απουσία οχτώ χρόνων.

Ο τελικός ήταν και επεισοδιακός. Πέντε λεπτά πριν το τέλος του α΄ μέρους, όταν μπήκε στο γήπεδο ο κύριος όγκος των φιλοξενούμενων οπαδών, άρχισε η… ανταλλαγή αντικειμένων με οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, η ένταση γενικεύτηκε, αλλά χωρίς να επηρεαστεί η ροή του αγώνα.

*Μεταξύ των δύο τελικών κυπέλλου, οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στην Τούμπα και για το πρωτάθλημα, παρουσία μόλις δέκα χιλιάδων φιλάθλων. Με τη νίκη του (2-1) ο Ολυμπιακός έσπαζε μια πολύχρονη σε βάρος του παράδοση, κι ενώ απέμεναν δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν (ΑΕΚ 51 βαθμοί, Ολυμπιακός 49).

*Πριν τον πρώτο τελικό κυπέλλου της Τούμπας είχε τιμηθεί ο Θανάσης Μαντάς (από τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Εγγλέζο), παράγοντας του ΠΑΟΚ και σύμβουλος της ΕΠΟ, για τις προσπάθειες, που είχε καταβάλλει για την καθιέρωση του διπλού τελικού.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕ… ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο τελικό, ο Μαγκντί υποβλήθηκε σε εγχείρηση κήλης. Τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θωμάς Βουλινός, όσο κι ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Γούναρης, είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα (όπως κι ο Παναγιώτης Γιγής, γιατρός της ομάδας) για εκείνη τη χειρουργική επέμβαση, που θα τον άφηνε αναγκαστικά εκτός δράσης για έξι με επτά εβδομάδες. «Πονούσα πολύ, έφθασα στο σημείο να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι με την εγχείρηση γλίτωσα από τους πόνους» είχε δηλώσει ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

Για το δεύτερο τελικό κυπέλλου στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» είχε προηγηθεί συμφωνία να δοθούν τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια στον ΠΑΟΚ. Παραμονές του αγώνα ο Ολυμπιακός υπαναχώρησε, δίνοντας μόνο τα μισά.

«Δεν πρόκειται να κατεβούμε να παίξουμε, αν δεν μας δώσουν τα εισιτήρια που δικαιούμαστε» προειδοποιούσε ο Βουλινός σε συνέντευξη Τύπου, διατυπώνοντας, παράλληλα, και τα παράπονά του για την απόδοση της ομάδας του στον πρώτο τελικό. «Ολη η Μακεδονία περίμενε κάτι άλλο από τους παίκτες κι όχι αυτό, που τελικά παρουσίασαν. Αν συνεχίσουν αυτήν την αγωνιστική συμπεριφορά, δεν πρόκειται να συνεχίσω να είμαι ο πρόεδρός τους» είχε πει χαρακτηριστικά. Από την κριτική του δεν είχε γλιτώσει κι ο Πειραιώτης διαιτητής Δημητριάδης: «Παίχτηκαν μόνο 50 λεπτά καθαρού ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα ήταν θεατρινισμοί των αντιπάλων».

Δύο ημέρες πριν το δεύτερο τελικό στο «Καραϊσκάκης» η ΠΑΕ και οι ποδοσφαιριστές έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία, μεταξύ άλλων, καλούσαν «το μαχητικό λαό του ΠΑΟΚ, με την παρουσία του στο Καραϊσκάκη να αγκαλιάσει και να συμπαρασταθεί, με τον τρόπο που μόνο η ΠΑΟΚτσήδικη ψυχή γνωρίζει». Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν περισσότεροι από χίλιοι οι οπαδοί του Δικεφάλου, που βρέθηκαν στο γήπεδο του Ολυμπιακού.

Μια εβδομάδα αργότερα (διαιτητής ο Σταύρος Ζακεστίδης), με τα γκολ των Λιτόφτσενκο (21΄) και Τσαλουχίδη (62΄) ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ, που παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί. Μια μέρα μετά τον τελικό, η ΕΠΟ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καταδίκαζε τα αντεθνικά συνθήματα, που εκστόμιζαν οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων»…

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μ. Βλάχος, Νεντίδης (54′ Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος (64′ Καραπιάλης).

ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Οικονομίδης, Μαλιούφας (73′ Μήτογλου), Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς (46′ Καλογερόπουλος), Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης.

*Ταλαιπωρία υπέστησαν τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ κατά την αναχώρησή τους για την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ είχαν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, διαπιστώθηκε πρόβλημα στο σύστημα των φρένων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μετεπιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος.


Τελευταία νέα

Ο κόσμος ψήφισε Κουλιεράκη!

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης αναδείχθηκε από το «ασπρόμαυρο» κοινό ως MVP Μαρτίου. Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ τη φετινή...

Στην ίδια κατηγορία