Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Από τον Ουντέζε μέχρι τον Σαβίνι: Οι μεταγραφές Ιουλίου στη δεκαετία του 2000

Δημοφιλή

Ο Ιούλιος είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας των μεταγραφών, ο μήνας που… παραδοσιακά όλες σχεδόν οι ομάδες κάνουν τις περισσότερες κινήσεις τους στο μεταγραφικό παζάρι. Η FORZA κάνει αναδρομή στη δεκαετία του 2000 και θυμίζει τους παίκτες, που πέρασαν την πόρτα της Τούμπας κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι του 2000 ήταν το πρώτο, στον πάγκο του ΠΑΟΚ, του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος επιδίωκε τη συγκρότηση ενός ισχυρού συνόλου. O Ιφεάνι Ουντέζε, που είχε ξεχωρίσει νωρίτερα με την παρουσία του στην Καβάλα, θα παρέμενε στον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2006 (με ένα μικρό διάλειμμα στη Γουέστ Μπρομ, στο β΄ μισό της σεζόν 2002-03), έχοντας ως ατομικό απολογισμό 154 συμμετοχές και τρία γκολ. Μάλιστα, ήταν ο «εκπρόσωπος» του ΠΑΟΚ στα Μουντιάλ του 2002 στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

Στις 24 Ιουλίου 2000 ο Πατρίτσιο Καμπς έφθανε στη Θεσσαλονίκη (τρεις ημέρες νωρίτερα είχε υπογράψει το συμβόλαιο του στα γραφεία του Γιώργου Μπατατούδη στην Αθήνα), όπου του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία από περίπου 300 ΠΑΟΚτσήδες. Μάλιστα, η επίσημη παρουσίαση του έγινε την αμέσως επόμενη μέρα μαζί με τον Αγγελο Κορωνιό, που είχε μόλις αποκτηθεί από την ομάδα μπάσκετ του Δικεφάλου. Η απόκτηση του 28χρονου Αργεντινού μεσοεπιθετικού-για πρώτη φορά στην καριέρα του περνούσε τον Ατλαντικό ωκεανό-αποτέλεσε εισήγηση του Μπλάντεν Φούρτουλα, που είχε ταξιδέψει στη χώρα της λατινικής Αμερικής μαζί με τον Μελέτη Περσία, συνεργάτη του Μπάγεβιτς.

«ΕΓΡΑΨΕ» ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν τον Ιούλιο του 2001 ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος έβαζε την υπογραφή του στο συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ «έγραφε»-μάλλον εν αγνοία του-ιστορία, μια και γίνονταν ο πρώτος τερματοφύλακας, που θ’ άρχιζε μια δεύτερη θητεία στην Τούμπα. Η πρώτη από αυτές καταγράφηκε την εξαετία 1991-97 (βασικός κάτω από την ασπρόμαυρη εστία ήταν τη σεζόν 1992-93), ενώ η αντίστοιχη δεύτερη διήρκεσε άλλα τρία χρόνια (είχε μεσολαβήσει η πετυχημένη παρουσία του σε Ιωνικό και Πανιώνιο, από δύο χρόνια σε κάθε ομάδα).

Με… υπογραφή Μπάγεβιτς (είχαν συνυπάρξει στον Ολυμπιακό) αποκτήθηκε ο Λουτσιάνο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τη μέση του και πέρασε τη σεζόν κάνοντας θεραπείες.

Ακόμη, στις 12 Ιουλίου 2001 επισημοποιούνταν η μετακίνηση του Γιασεμάκη Γιασουμή από τον ΑΠΟΕΛ αντί 250 εκ. δρχ. Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ επέμεναν… κυπριακά, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ντυθεί στα ασπρόμαυρα κι οι Εγκωμίτης και Οκκάς.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Τον Ιούλιο του 2002 είχαν έρθει στην Τούμπα οι Φρατζέσκο Σκαρντίνα και Αμπουμπακάρ Φοφανά, ο δανεισμός των οποίων από τη Γιουβέντους είχε αποτελέσει «προϊόν» της… συνεργασίας, που διαφήμιζε ο τότε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιώργος Μπατατούδης με τη φημισμένη ομάδα του ιταλικού βορρά, μέσω του Λορέντζο Ντελισάντι (ο τελευταίος παρουσιάζονταν ως ο εκπρόσωπος του Λουτζιάνο Μότζι, γενικού διευθυντή της Γιουβέντους). Κανείς από τους Σκαρντίνα και Φοφανά δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αγγελου Αναστασιάδη, με συνέπεια ο δανεισμός τους να διακοπεί στα μισά της περιόδου.

Προερχόμενος από την Μπάνικ Οστράβα, έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Καμίλ Σούσκο. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας είχε την ατυχία να τραυματιστεί στον ώμο κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας στην Ιταλία, τον Οκτώβριο είχε πλήρως αποθεραπευτεί, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου δεν κάθισε σε κανένα επίσημο παιχνίδι κάτω από την εστία του Δικεφάλου. Αντίθετα, ο Μάριους Κουκιέλκα (απόκτημα από την Αμίκα Βρόνκι) εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ, όμως στο τέλος της σεζόν ο Πολωνός αναχώρησε με προορισμό τη Νυρεμβέργη εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Στις 19 Ιουλίου 2003 ο Λεωνίδας Βόκολος επισημοποιούσε τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ. Κι όμως, είκοσι ημέρες νωρίτερα, είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Αρη, έχοντας βγει ακόμη και φωτογραφία με τη φανέλα των «κιτρίνων»! Εκείνο το διάστημα, και κατόπιν εισήγησης της τεχνικής ηγεσίας, είχε αποκτηθεί ο Εμπενίζερ Χάγκαν, τον οποίο ο Αγγελος Αναστασιάδης γνώριζε καλά από τη συνύπαρξη τους στον Ηρακλή.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η σπουδαιότερη μεταγραφική είδηση του Ιουλίου του 2005 (και συνολικά εκείνου του καλοκαιριού) για τον ΠΑΟΚ ήταν η επιστροφή του Θόδωρου Ζαγοράκη. Στις 19 Ιουλίου έλυνε τη συνεργασία του με την Μπολόνια και δύο ημέρες αργότερα παρουσιάζονταν επίσημα από τη διοίκηση στα γραφεία της ΠΑΕ (τέσσερις χιλιάδες φίλαθλοι του είχαν επιφυλάξει νωρίτερα αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία).

Από την άλλη, το μεταγραφικό σίριαλ εκείνου του καλοκαιριού άκουγε στο όνομα του Στέλιου Ηλιάδη. Προερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο 19χρονος χαφ είχε μπει στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ από νωρίς. Οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση των «κοκκινόμαυρων» είχαν κρατήσει για σχεδόν ενάμισι μήνα και, μάλιστα, την 1η Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι ο Δικέφαλος επρόκειτο να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον ποδοσφαιριστή, εξαιτίας αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων του Απόλλωνα. Τελικά, μια εβδομάδα αργότερα ο Ηλιάδης έβαζε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΜΙΕΤΣΕΛ

Το καλοκαίρι του 2007 η παραχώρηση του Μάρτσιν Μίετσελ στην Μπόχουμ έφερε χρήματα στα-άδεια-ταμεία της ΠΑΕ, που μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις. Η αρχή (2 Ιουλίου) έγινε με τον Δημήτρη Ορφανό και τον ακολούθησαν οι Βασίλης Λάκης (3 Ιουλίου), Παναγιώτης Γλύκος (4 Ιουλίου) και Ζήζης Βρύζας (5 Ιουλίου). O τελευταίος επέστρεφε στην Τούμπα για να κρεμάσει και τη φανέλα του και να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ακόμη, στις 12 Ιουλίου διετές συμβόλαιο συνεργασίας υπέγραφε ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, το ίδιο κι ο Γκλεν Σάλμον, πέντε ημέρες μετά.

Πλούσιος από αφίξεις παικτών ήταν κι ο Ιούλιος του 2008, έστω κι αν οι δύο από εκείνους ήταν δανεικοί (Μάρκος Αντόνιο από Οσέρ και Φίλιππος Δάρλας από Παναθηναϊκό). Τα σπουδαία ονόματα, βέβαια, ήταν οι Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και Πάμπλο Γκαρσία, οι οποίοι σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας (25 και 30 Ιουλίου) προσέλκυσαν εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδων στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχθούν.

ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΒΙΤΟΛΟ

Τον Ιούλιο του 2009 ο ΠΑΟΚ έκανε δικό του τον Μίρκο Σαβίνι, ο οποίος στο β΄ μισό της αμέσως προηγούμενης σεζόν αγωνίζονταν στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Παλέρμο.

To μεταγραφικό σίριαλ εκείνου του καλοκαιριού είχε κεντρικό πρόσωπο τον Βίκτορ Βιτόλο. Εχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στον Αρη, δανεικός από τη Ρασίνγκ Σαντατέρ, ο Ισπανός αμυντικός χαφ είχε προσελκύσει από νωρίς το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Εκείνοι, όμως, θα έπρεπε να κάνουν για πολύ καιρό υπομονή, μέχρι ο ποδοσφαιριστής να λύσει το συμβόλαιο του με την ισπανική ομάδα. Τελικά, ο Βιτόλο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στις 28 Ιουλίου 2009, την ημέρα που η αποστολή αναχωρούσε για το πρώτο ματς με τη Βαλερένγκα στο Οσλο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.


Τελευταία νέα

Χαμός στο Τρουά – Βαλενσιέν: Παίκτες πέταξαν φωτοβολίδες στην εξέδρα (video)

Ο κακός χάμος έγινε στην εντός έδρας αναμέτρηση της Τρουά με αντίπαλο τη Βαλενσιέν για την 36η αγωνιστική της...

Στην ίδια κατηγορία