Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ανάλυση: Ο ΠΑΟΚ του α΄ γύρου στο… πιάτο σας!

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ εξελίσσεται από ασχημόπαπο σε «κύκνο» του ελληνικού ποδοσφαίρου! Με όπλο τη δουλειά του Λουτσέσκου και παικτών του. Με την στήριξη του κόσμου και  του Ιβάν Σαββίδη.

Αυτή η ομάδα με την υπογραφή του Ραζβάν Λουτσέσκου, έτσι όπως δημιουργήθηκε, πορεύτηκε, αγαπήθηκε, θαυμάστηκε, από το καλοκαίρι και μετά, μπροστά έχει ακόμα έξι μήνες. Με ημερομηνία λήξης, το Μάιο του 2024, δείχνει έτοιμη να κάνει τη δουλειά, έως το τέλος, σωστά.

Η διαδρομή, σε τούτο τον α’ γύρο του Πρωταθλήματος, μαρτυράει εύγλωττα τη δυναμική. Και η δυναμική του φετινού ΠΑΟΚ δεν αναχαιτίζεται. Η εικόνα της κατάταξης στο φινάλε της πρώτης στροφής, μοιάζει να είναι περισσότερο ψυχολογική παρά πραγματική. Ολοι, κατά βάθος, ξέρουμε ότι ο «Δικέφαλος» ήταν από την αρχή μια ομάδα που είχε ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Με το άνετο 3-0 επί της Λαμίας, σε μόνον ένα βράδυ μέσα, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε τρίτος. Αφού με το τέλος του α’ γύρου είναι στο μείον δύο από την κορυφή δεν πρόκειται να ξανακοιτάξει πίσω (προς τον τέταρτο της βαθμολογίας). Μονάχα μπροστά, προς τον πρώτο. Κι όταν σκαρφαλώσει πρώτος, ζήτημα χρόνου, δεν θα ξαναπέσει από εκεί.

Αρχές Σεπτεμβρίου, όλα ακούγονταν σαν φτηνή δικαιολογία. Σήμερα, ύστερα από εννιά νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, έχει δημιουργηθεί η βάση για να ‘ναι πειστική η αιτίαση ότι τότε ήρθε, όντως, εντελώς ανάποδη η συγκυρία. Η ήττα στο «Γεντί Κουλέ» από τον ΟΦΗ και η εντός έδρας ισοπαλία με τον Άρη. Η πορεία επιδιόρθωσε το πρόβλημα. Σήμερα, η δίψα να… κερδίσουμε απλώς ένα ντέρμπι  ισοδυναμεί με σπάνια κουταμάρα. Αυτά είναι για τις μικρές ομάδες, που επενδύουν σ’ ένα παιχνίδι ή δύο. Το πραγματικό ταμείο, όταν γίνει ο απολογισμός τον Μάιο, δεν θα κριθεί απ’ το αν ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα ή δύο ντέρμπι. Θα κριθεί απ’ το αν θα έχει πάρει το πρωτάθλημα, και μόνον απ’ αυτό.

Η παραίνεσή προς τους απανταχού ΠΑΟΚτσήδες είναι να απολαύσουμε (σαν μοναδικό κι ανεπανάληπτο) το κάθε λεπτό, το κάθε μέτρο που θα διανύει η ομάδα, αυτούς τους 6 μήνες. Οπως απολαμβάνει κανείς ένα υπέροχο ταξίδι που δεν ξέρει αν, ποτέ, θα αξιωθεί να το ξανακάνει.

ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ ΔΕΚΑ ΠΕΡΣΙ, ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ ΔΥΟ ΦΕΤΟΣ

Στο φινάλε του περσινού α’ γύρου η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε μείνει 12 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και την κορυφή του πρωταθλήματος. Φέτος, μετά το τέλος του πρώτου γύρου, οι «πράσινοι» είναι πάλι στην πρώτη θέση, αυτή τη φορά όμως η διαφορά τους από τον ΠΑΟΚ είναι μόλις δύο βαθμοί, που όλοι γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να μην υπάρχουν αν ο Γερεμέγιεφ δεν είχε σκοράρει στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ντέρμπι στη Λεωφόρο.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάνει έναν πολύ καλό γύρο, διαθέτοντας ένα σαφώς πιο γεμάτο ρόστερ σε σχέση με πέρσι, το οποίο ναι μεν ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, αλλά έχει αρχίσει να δείχνει την ποιότητά του στο γήπεδο.

Έχουν πετύχει 10 περισσότερα γκολ (29-19), έχουν δεχθεί τον ίδιο ακριβώς αριθμό τερμάτων (10-10) διαθέτοντας την τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος πίσω από Παναθηναϊκό (8) και ΑΕΚ (9), η γενική εικόνα της ομάδας, που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια είναι αυτή που κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πίστεψε στη δουλειά του και στο πρώτο «Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή» της τρέχουσας σεζόν τόλμησε να κάνει 8-9 αλλαγές στην ενδεκάδα χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο η εικόνα της ομάδας.

Σ’ αυτό τον κύκλο των διαδοχικών αγώνων και το αναγκαίο rotation που έχει ανοίξει και περιλαμβάνει 20-22 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αισθάνονται βασικοί. Η ιστορία πολλές φορές γράφεται έτσι. Η απόσταση της επιτυχίας απ’ την αποτυχία μπορεί να’ ναι μία σύμπτωση, μια απόφαση της στιγμής.

Και είναι ένα πεδίο στο οποίο ο προπονητής δείχνει αυτή τη φορά ικανοποιημένος. Δεν είναι δα μικρό πράγμα να αλλάζεις τα 9/11 της ενδεκάδας και να κερδίζεις στο… σβηστό. Πέρσι, κυρίως, όμως πρόπερσι όταν ήταν στην ίδια συνθήκη ούτε που μπορούσε να περάσει από το μυαλό του κάτι ανάλογο.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ… ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΡΕΦ»

Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ οι απώλειες βαθμών με τον ΟΦΗ, τον Αρη και τον Παναθηναϊκό παραμένουν απώλειες τις οποίες θα κουβαλά μέχρι τέλους. Κι όμως θα μπορούσε να πάρει περισσότερους βαθμούς από τα δύο πρώτα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, αν δεν είχε δεχθεί απανωτά χτυπήματα από τη διαιτησία

Στο Ηράκλειο ο Διαμαντόπουλος με τον Ευαγγέλου «έπνιξαν» το πέναλτι στον Μπράντον Τόμας και την αποβολή του Γκαγιέγκος στο πρώτο ημίχρονο. Σε ανάλογες φάσεις υπέρ του Παναθηναϊκού, κυρίως, οι διαιτητές έτρεξαν στην «άσπρη βούλα», ενώ με τον Άρη, ο Παπαπέτρου δεν απέβαλε τον Ντουκουρέ για προφανή παράβαση που καταλόγισε, ενώ σε συνεργασία με τον VARίστα Σιδηρόπουλο, «έπνιξαν» πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, για την… μανσέτα του του Μοντόγια, μετά την κεφαλιά του Εκόνγκ, φάση την οποία δεν τσέκαραν καν.

«ΠΑΙΔΙΑ, ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ»

H αγωνιστική περίοδος δεν τελειώνει εδώ. Όσα πέτυχε «δικέφαλος» μέχρι εδώ, δεν διασφαλίζουν κι όσα πετύχει από εδώ και πέρα. Έχει πολλά, πάρα πολλά ακόμη να πετύχει ως ομάδας. Υπό δυσκολότερες πλέον, συνθήκες.

Ο δεύτερος γύρος φέρνει τον «Δικέφαλο» σε θέση ισχύος απέναντι στους τρεις της Αθήνας (Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό) τους οποίους θα υποδεχθεί στην Τούμπα. Και φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Σ’ αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου επένδυσε στην όρεξη των παικτών-λύσεων, έφτιαξε (αφού, είναι η αλήθεια, παιδεύτηκε κάμποσο το καλοκαίρι) σχήμα που μόλις τέσσερις μήνες πίσω «δεν υπήρχε» πουθενά, βρήκε την άκρη, τη σκαπούλαρε, επιβίωσε.

Αρχικά δίχως τις μεταγραφές. Ποντάροντας «όλα τα λεφτά» στις σταθερές, που δε θα μπορούσαν να είναι ο Μεϊτέ, ο Οζντόεφ, ο Εκονγκ, ο Σαμάτα, αλλά ήταν οι Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Τάισον, Τσιγγάρας, Σβαμπ και Μπράντον.

Από τους 25 ποδοσφαιριστές που πήραν χρόνο συμμετοχής, αυτοί που δεν απουσίασαν από κανέναν αγώνα είναι οι Κοτάρσκι, Οζντόεφ, Κωνσταντέλιας, Σβαμπ, με τον Κροάτη τερματοφύλακα να μετράει το απόλυτο των 1.170 λεπτών συμμετοχής, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες σταθερές επιλογές του προπονητή.

Αυτός που αναδεικνύεται ως ένας μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτό το πρώτο κομμάτι είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο «Ζίλε» πλησιάζει τις περσινές επιδόσεις του (7 γκολ και 4 ασίστ σε 33 συμμετοχές), καθώς μέχρι τώρα μετράει 6 γκολ σε 11 συμμετοχές, ενώ η επίδραση του στην ομάδα είναι ολοφάνερη, πειστική, αδιαπραγμάτευτη.

ΤΑΙΣΟΝ: Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΣΕΡ

Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέιντα, έρχεται στα 35 προς 36 του να αποδείξει ότι τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαίο. Ο κορυφαίος πασέρ του πρωταθλήματος με 6 ασίστ είναι ο ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά και αποδεικνύει κάθε Κυριακή «πως η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο». Για τον «Τάι» απαντούν, επίσης, εκείνοι που τον… λατρεύουν. Οι συμπαίκτες του.

Για τον Γιάννη Κωνσταντέλια δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Το παιδί έχει όλο το μέλλον μπροστά του, η ποιότητα του είναι «το κάτι άλλο», το κυριότερο για τον 20χρονο άσο είναι ότι έχει, όπως επιβεβαίωσε και ο Λουτσέσκου, πλέον τα πόδια στο έδαφος και δεν πετάει στα σύννεφα. Ολοκλήρωσε τον α’ γύρο με 3 γκολ και 2 ασίστ, έχοντας το απόλυτο highlight με την ντρίμπλα στον Πασχαλάκη και την ασίστ στον Οζντόεφ για το 0-4 στο Φάληρο.

Η… ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΤΗΣ OPAP ARENA

Με το 3-0 επί της Λαμίας ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο αγώνων και ουσιαστικά έναν μήνα με το απόλυτο των αποτελεσμάτων.

Αμέσως μετά την κακή εμφάνιση και την ήττα από την από την ΑΕΚ στις 30 Οκτωβρίου, ο «Δικέφαλος» κατέγραψε πέντε νίκες και μία ισοπαλία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στο πρωτάθλημα, μετά τη «μαύρη τρύπα» της OPAP Arena, ο ΠΑΟΚ πήρε μεγάλη νίκη με 4-2 κόντρα στον Ολυμπιακό στο Φάληρο και ακολούθησαν τρεις νίκες επί Παναιτωλικού, Πανσερραϊκού και Λαμίας.


Τελευταία νέα

Ματσάρες σε Conference και Europa League

Καταπληκτικός σε εξέλιξη, ένταση και σασπένς ήταν κι ο δεύτερος ημιτελικός του Europa Conference League, με τη Φιορεντίνα να...

Στην ίδια κατηγορία