Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ανάλυση ΑΕΚ: Ιδια, αλλά και… διαφορετική από πέρσι

Δημοφιλή

Σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες χρονικές περιόδους υπάρχουν ομάδες που «σου πάνε» ως αντίπαλοι και κάποιες ομάδες που «δεν σου πάνε».

Παρότι δεν ήταν ακριβώς τα ίδια ρόστερ, ο ΠΑΟΚ πήρε τρεις συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου από την ΑΕΚ, που όμως είχε παρόμοια δομικά στοιχεία στο παιχνίδι της. Την είχε, όπως λέμε λαϊκά.

Από την ημέρα που στο τιμόνι της κάθισε ο Ματίας Αλμέιδα, η συνθήκη άλλαξε. Το διαφορετικό αγωνιστικό ύφος της Ένωσης, με την μεγαλύτερη ένταση, το πρέσινγκ πολύ ψηλά και την διαφορετική ανάπτυξη βραχυκύκλωσε πέρσι την ομάδα του Λουτσέσκου, η οποία υπέφερε κάθε φορά που πέτυχε στο γήπεδο την ΑΕΚ.

Πέρασε δύο εφιαλτικά βράδια στην «OPAP Arena», όπου ηττήθηκε 2-0 (στην κανονική διάρκεια) και 4-0 στην βαρύτερη ήττα του Ρουμάνου τεχνικού στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Ηττήθηκε στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι-οφ (0-1) και κερασάκι στην τούρτα ήταν το 0-2 στον τελικό κυπέλλου, όπου ο ΠΑΟΚ έπαιξε με αριθμητικό πλεονέκτημα από το 6ο λεπτό μετά την αποβολή του Ρότα, όμως έφυγε με τα χέρια αδειανά από τον Βόλο, σε ένα βράδυ απόλυτου προβληματισμού, που αποτέλεσε την απαρχή όλων των καλοκαιρινών εξελίξεων που έφτιαξαν την σημερινή ομάδα.

Τι σχέση έχει η περσινή ΑΕΚ με την φετινή ΑΕΚ; Εκ πρώτης όψεως δείχνουν ίδιες, αλλά αν εμβαθύνεις λιγάκι θα βρεις σημαντικές διαφορές.

Η Ένωση δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα από τον αποκλεισμό από την Αντβέρπ που της έκοψε την φόρα προς τους ομίλους του Champions League και στο ξεκίνημα δείχνει μία ομάδα που έχει υποστεί την… οξείδωση που προκαλεί η κατάκτηση ενός πολύ μεγάλου στόχου, όπως το νταμπλ.

Δομικά δεν έχει αλλάξει το ποδοσφαιρικό της ύφος, ούτε έκανε πολλές αλλαγές το καλοκαίρι. Τα νέα πρόσωπα (Πιζάρο, Πόνσε κυρίως) παρότι στοίχισαν πολύ ακριβά, έχουν προσφέρει ελάχιστα, με τον Ματίας Αλμέιδα να εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τους «παλιούς». Μόνο που φέτος, αυτοί δείχνουν πολύ πιο εύθραυστοι, αφού από το ξεκίνημα της σεζόν η ΑΕΚ ποτέ δεν έπαιξε πλήρης, είχε συνεχώς πολλούς και σημαντικούς τραυματισμούς.

Ο Γκατσίνοβιτς έχει χτυπήσει ήδη δύο φορές, άλλα δύο μυϊκά θέματα είχε τόσο ο Λιβάι Γκαρσία, όσο και ο Βίντα. Ο Μουκουντί πέρασε μία σοβαρή περιπέτεια με μία λοίμωξη, ο Αραούχο χτύπησε εκ νέου, ο Πάολο Φερνάντες θα επιστρέψει το 2024, ενώ και ο Πινέδα δείχνει φοβερά καταπονημένος από ένα δύσκολο καλοκαίρι και τα συνεχόμενα ταξίδια για υποχρεώσεις με την Εθνική του Μεξικό.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η ΑΕΚ είχε αρκετές ηχηρές γκέλες (εντός έδρας ισοπαλία με Πανσερραϊκό, ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ), βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή και εντός του κόλπου της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League σε πολύ δύσκολο όμιλο με Μπράιτον, Μαρσέιγ, Άγιαξ.

«Είμαι ήρεμος με αυτούς που έχω στη διάθεση μου, η δική μου παίζει πολύ καλύτερα απ’ ότι όταν έπαιζα εγώ!», είπε στην συνέντευξη τύπου ο Αλμέιδα λίγο πριν την αναμέτρηση στην Μασσαλία απέναντι στην Μαρσέιγ και αυτό δείχνει την απόλυτη πίστη σε αυτό που έχει φτιάξει.

Η ΑΕΚ έχει πάρει μεγάλα αποτελέσματα με τον Σιμάνσκι στόπερ, με τον Πινέδα είτε δεξί, είτε αριστερό μπακ, με τον Λιβάι Γκαρσία να παραμένει στο μηδέν, δείγμα μιας ομάδας που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στο δυναμικό της και στην λειτουργία της. Δεν είναι τυχαίο ότι γύρισε φέτος τα 6 από τα 9 παιχνίδια, στα οποία βρέθηκε στο σκορ, αφού η ΑΕΚ έχει την ικανότητα να μην πέφτει ψυχολογικά αν κάτι στραβώσει στο παιχνίδι.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΕΚ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ… ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι πολύ… οξύμωρα στην φετινή ΑΕΚ.

Μία ομάδα που στήριξε την περσινή της πορεία στην αύρα και την φόρα που της έδινε το νεότευκτο γήπεδο της, φέτος για κάποιο ανεξήγητο λόγο δυσκολεύεται εκεί. Από τα 7 εντός έδρας παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Ένωση έχει κερδίσει μόνο τα δύο, κι αυτά απέναντι στους ουραγούς Ατρόμητο και Παναιτωλικό!

Μία ομάδα που είχε πέρσι θαυμαστή αμυντική ισορροπία και έπνιγε τον αντίπαλο πολύ πριν τον αφήσει να προσεγγίσει την περιοχή της, δέχθηκε τουλάχιστον ένα γκολ στα 12 πρώτα φετινά της επίσημα παιχνίδια (μάλιστα στα 9 εξ’ αυτών βρέθηκε πίσω στο σκορ), αρνητικό σερί που διεκόπη στα δύο τελευταία παιχνίδια με Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης!

Παρότι μετράει ήδη 14 διαφορετικούς σκόρερ μέσα στην σεζόν (παίρνει γκολ από όλες τις ζώνες της), ο περσινός πρώτος σκόρερ της και κατά γενική ομολογία πιο ποιοτικός της παίκτης (Λιβάι Γκαρσία) δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα φέτος!


Τελευταία νέα

Ματσάρες σε Conference και Europa League

Καταπληκτικός σε εξέλιξη, ένταση και σασπένς ήταν κι ο δεύτερος ημιτελικός του Europa Conference League, με τη Φιορεντίνα να...

Στην ίδια κατηγορία