Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αγνωστες ιστορίες από τη μεταγραφή Σαμάτα: τρία «όχι» κι ένα «κόλπο», που δεν ολοκληρώθηκε

Δημοφιλή

Είναι γνωστό τοις πάση ότι το γκολ, πληρώνεται, πολλές φορές ακριβά… Πριν τέσσερις μήνες ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα από τα ακριβότερα συμβόλαιά του στον Άλι Σαμάτα, ολοκληρώνοντας ένα φλερτ που κρατούσε τέσσερα χρόνια.

Το τμήμα scouting του «Δικεφάλου» εντόπισε -δεν ήταν δα κομματάκι δύσκολο- τον αρχηγό της εθνικής Τανζανίας την εποχή που «πυροβολούσε» κατά βούληση με τη φανέλα της Γκενκ και ήταν ήρωας στην «Cegeka Arena» όντας πρώτος σκόρερ του βελγικού πρωταθλήματος.

Οι «ασπρόμαυροι» δεν μπήκαν ποτέ στην κούρσα της απόκτησής του, εξάλλου η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 11 εκατομμύρια ευρώ, τόσα έδωσε με ευκολία η Άστον Βίλα για να τον πάρει στην Αγγλία πριν από μια τριετία. Το όνομά του Σαμάτα δεν βγήκε ποτέ από τις μεταγραφικές λίστες του τμήματος scouting, που παρακολουθούσε την πορεία του και μάθαινε για την εξέλιξη του. Όταν έγινε γνωστό πως δεν άντεχε άλλο στην Τουρκία, ο ΠΑΟΚ έκανε κίνηση για να τον αποκτήσει από τη Φενέρμπαχτσε.

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΗ

Για να έρθει ο Άλι Σαμάτα στην Τούμπα έπρεπε να… συνωμοτήσει το σύμπαν, ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι να επιλέξει το τριετές κλειστό συμβόλαιο της Αλ Νασρ, ο Τέεμου Πούκι να φύγει για… άλλες πολιτείες και τη Μινεσότα, ο Ουζμπέκος Ελντόρ Σομουρόντοφ να παραμείνει στην «ασφάλεια» του Καμπιονάτο και να μην ολοκληρωθεί το μεγάλο «κόλπο» που πήγε να στήσει ο «Δικέφαλος» επιχειρώντας να αποκτήσει τον Άκορ Άνταμς.

Μικρή παρένθεση. Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ «κυνήγησε» την περίπτωση του 23χρονο Νιγηριανό σέντερ φορ, ψάχθηκε αρκετά, άνθρωποι του πήγαν και τον είδαν στη Νορβηγία, ωστόσο η Λίλεστρομ και ο ατζέντης του αποφάσισαν να πουν «ναι» στα 4,5 εκατ. ευρώ της Μονπελιέ. Σήμερα με 7 γκολ σε 11 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα η αξία του έχει διπλασιαστεί.

Ο Σαμάτα από τέταρτη επιλογή έγινε πρώτη και σ’ αυτό μέτρησε πολύ η θετική άποψη του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος ήταν αυτός που επέμενε στην απόκτηση του 30χρονου επιθετικού και τον στήριξε με τις αποφάσεις που πήρε στο δύσκολο διάστημα της προσαρμογής του στην Ελλάδα κι ενώ ένας διπλός τραυματισμός στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης παραλίγο να τον αφήσει για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης.

Η ΒΙΖΑ ΚΑΙ Η «ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ»

Το «deal» ΠΑΟΚ-Φενέρμπαχτσε για την απόκτησή του «κλείδωσε» στα μέσα Ιουλίου, με την ομάδα να έχει ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και τον Τανζανό επιθετικό να έρχεται τελικά στην Ελλάδα μετά από ένα… θρίλερ αναφορικά με τη βίζα του και τον ίδιο να παραμένει «κολλημένος» στο Νταρ Ες Σαλάμ περιμένοντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Η έκδοση βίζας, ειδικά όταν μιλάμε για μια αφρικανική χώρα, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αφήστε που δεν μιλούσαμε για μια έκδοση βίζας, αλλά για τρεις ή τέσσερις, καθώς ο Σαμάτα ήθελε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.

ΠΑΟΚ και Φενέρμπαχτσε μπήκαν στη διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων για τη μεταγραφή του Σαμάτα, προκειμένου η τουρκική ομάδα να ήταν σίγουρη ότι ο 30χρονος επιθετικός θα αποχωρούσε και δε θα κατέληγε σε κάποια άλλη τουρκική ομάδα, που θα ήθελε να τον αποκτήσει από την στιγμή που έμεινε ελεύθερος. Ο «Δικέφαλος» έδωσε μηδέν ευρώ για τη μεταγραφή και ένα τριετές (2+1) συμβόλαιο στον Τανζανό φορ.

Ο ΣΑΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑ

Καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση του Άλι Σαμάτα έπαιξε ο κοινός μάνατζερ που είχε με τον Μπάμπα Ράχμαν. Οι δύο Αφρικανοί ποδοσφαιριστές εκπροσωπούνται από το ίδιο μανατζερικό γραφείο (SPOCS Global Sports), κάτι που έκανε πιο εύκολες τις διαπραγματεύσεις του ΠΑΟΚ, συνέβαλλε σημαντικά στα διαδικαστικά ζητήματα και κυρίως αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας ως προς την ολοκλήρωση της   αποδέσμευσης των Σαμάτα και Μπάμπα από τη Φενέρμπαχτσε και την Τσέλσι αντίστοιχα. Οι δύο τους, πλέον, κάνουν παρέα στη Θεσσαλονίκη και πολλές φορές θα τους δείτε να κυκλοφορούν μαζί στην πόλη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ζητάει πολλά πράγματα από τον Άλι Σαμάτα στη διάρκεια των αγώνων. Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που είδαν οι «ασπρόμαυροι» και τον έφεραν στην Τούμπα ήταν λίγο πολύ όλα αυτά που είπε ο Ρουμάνος προπονητής.

Ο 30χρονος Τανζανός δεν είναι ο κλασικός φορ περιοχής. Θα «κατέβει» πολλά μέτρα για να υποδεχθεί την μπάλα, βοηθάει σημαντικά στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει ο Λουτσέσκου, έχει καλή τεχνική και το μόνο που του λείπει είναι τα νούμερα, αν και στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Παναιτωλικό πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ (το τρίτο του) με τακουνάκι, έχοντας τρεις επαφές με την μπάλα στην ίδια φάση που έφτιαξε και τελείωσε ο ίδιος!


Τελευταία νέα

Ματσάρες σε Conference και Europa League

Καταπληκτικός σε εξέλιξη, ένταση και σασπένς ήταν κι ο δεύτερος ημιτελικός του Europa Conference League, με τη Φιορεντίνα να...

Στην ίδια κατηγορία