Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αυτή είναι η Χαρτς: Αποδυναμωμένη, αλλά… συμπαγής

Δημοφιλή

Την αποκαλούν Αθήνα του Βορρά, όχι μόνο για τοπογεωγραφικούς λόγους, αλλά και για… πνευματικούς. Η άνθηση της πόλης βασίστηκε και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ενώ διάφορα μνημεία του Εδιμβούργου, όπως το Calton Hill είναι μία απόλυτη αντιγραφή του Παρθενώνα.

Η παλιότερη και πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική εκπρόσωπος της πρωτεύουσας της Σκωτίας είναι η Heart of Midlothian ή πιο απλά Χαρτς.

Όνειρο της ήταν πάντα να σπάσει το δίπολο που αποτελούν η Σέλτικ με την Ρέιντζερς, όμως κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν ήταν. Το τελευταίο από τα τέσσερα πρωταθλήματα της Χαρτς στην ιστορία των 149 χρόνων της ήρθε το μακρινό 1960, ενώ ο τελευταίος τίτλος γενικά ήταν το Κύπελλο του 2012, αφού έκτοτε μεσολάβησαν τρεις ακόμα χαμένοι τελικοί (2019, 2020, 2022).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

Στην ιστορική της διαδρομή υπάρχει μία μεγάλη τομή από το 2004 ως το 2013, που είναι η εποχή που ο Βλάντιμιρ Ρομάνοφ αναλαμβάνει τις τύχες της.

Ο Ρωσο-Λιθουανός επιχειρηματίας που είχε προσπαθήσει αποτυχημένα να αγοράσει μία εκ των Νταντί Γιουνάιτεντ, Νταντί και Νταμφέρμλιν μυρίστηκε τα οικονομικά προβλήματα της Χαρτς που κινδύνευε να χάσει την ιστορική της έδρα (Τάινκαστλ) στην οποία παίζει από τα τέλη του 19ου αιώνα, κατάφερε σταδιακά να αυξήσει το μερίδιο των μετοχών του και να αποκτήσει τελικά το πλειοψηφικό πακέτο.

Το όνειρο του -όπως δήλωνε- ήταν να δει την ομάδα του στον τελικό του Champions League, ωστόσο με εξαίρεση μία σεζόν όπου το όνειρο των ομίλων κόπηκε από την ΑΕΚ, η Χαρτς δεν κατάφερε ποτέ να παίξει ούτε στα προκριματικά.

Το χειρότερο; Ο σύλλογος γέμισε με αμφίβολης ποιότητας λεγεωνάριους από όλες τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε συνώνυμο της αστάθειας (9 αλλαγές προπονητών, σε μία επταετία και αμέτρητοι τεχνικοί διευθυντές), αλλά και της αφερεγγυότητας.

Τα χρέη άρχισαν να ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια λίρες και η χρεοκοπία των εταιριών του Ρομανόφ, έφερε αρχικά καθυστερήσεις πληρωμών, μετέπειτα προσφυγές από όλους τους παίκτες που έφυγαν ως ελεύθεροι και στο τέλος έβαλε τον σύλλογο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με απαγόρευση μεταγραφών και υποβιβασμό το 2014.

ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ως συνήθως, σανίδα σωτηρίας αποτέλεσε ο πιστός λαός. Το κίνημα «The Foundation of Hearts» μάζεψε σχεδόν τρία εκατομμύρια λίρες που απαιτούνταν για την σωτηρία του συλλόγου και έδωσε την διαχείριση για 5 χρόνια στην εταιρία Bidco 1874, που με αυστηρή λιτότητα επανέφερε το καράβι σε ήρεμα ύδατα.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2021 οι μετοχές επέστρεψαν στο Foundation of Hearts, κάτι που σημαίνει ότι η Χαρτς είναι επίσημα ο μεγαλύτερος σύλλογος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που ανήκει στον λαό του!

Ως φιναλίστ του Κυπέλλου το 2022, έπαιξε πέρσι ομίλους Conference League παρά τον αποκλεισμό στα πλέι-οφ του Europa League από την Ζυρίχη (πήρε 6 βαθμούς σε όμιλο με Φιορεντίνα, Μπασάκσεχιρ, Ρίγα), όμως φέτος θα πρέπει να περάσει δύο γύρους, αν θέλει να επαναλάβει το ίδιο.

Πέρσι τερμάτισε στην 4η θέση και πήρε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, κάτι που επικυρώθηκε την τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ χάρη στο 1-1 με την συμπολίτισσα Χιμπέρνιαν, που θα έπαιρνε αυτή με νίκη την 4η θέση.

Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια ο κύκλος του εμβληματικού προπονητή και παλιάς δόξας Ρόμπι Νέιλσον έκλεισε, με τον παλιό άσο Έβερτον και Νόριτς, Στίβεν Νέισμιθ να τον διαδέχεται, παίρνοντας την πρώτη του προπονητική δουλειά, έστω κι αν στα χαρτιά δηλώνεται ως πρώτος προπονητής (λόγω διπλώματος) ο Φράνκι ΜακΑβόι.

Η πρόκριση στους ομίλους του Conference League θα μοιάζει με υπέρβαση. Αυτό που την καίει είναι ένας τίτλος. Κάτι χειροπιαστό. Να ρεύσει λίγη σαμπάνια στο Τάινκαστλ, κάτι που έχει να γίνει από το 2012…

Στα χαρτιά μοιάζει αποδυναμωμένη από όσα έγιναν στο μεταγραφικό παζάρι. Έχασε τον Έλληνα ομογενή χαφ, Ορέστη Κιομουρτζόγλου, ο οποίος πήρε μεταγραφή για την γερμανική Γκρόιτερ Φιρτ, ενώ στην Σουόνσι θα συνεχίσει την καριέρα του ο εξτρέμ Τζίνελι, ο οποίος πέρσι πέτυχε 12 τέρματα. Σημαντική και η απώλεια του έμπειρου μέσου Σνόντγκρας, ο οποίος αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, με την Χαρτς να κάνει λίγες και πολύ φθηνές προσθήκες.

Στο ρόστερ της προσέθεσε και δεύτερο Ιάπωνα (τον επιθετικό Ταγκάουα από την FC Tokyo), ενώ ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός Κάλεμ Νιέβενχοφ έγινε ο 4ος Αυστραλός του ρόστερ.

Γενικά πρόκειται για μία ομάδα με πολύ έντονο το βρετανικό στοιχείο, στο οποίο υπάρχουν οι πινελιές των δύο Ιαπώνων Όντα και Ταγκάουα, του Αυστριακού μέσου Χάρινγκ, ο οποίος παίζει στην Χαρτς από το 2018 και του Κοσταρικανού επιθετικού Βάργκας, ο οποίος όμως δεν λογίζεται ως βασικός.

Σταρ της ομάδας είναι ο 28χρονος στράϊκερ Λόρενς Σάνκλαντ, ο οποίος πέρσι σημείωσε 24 γκολ και παλιότερα έκανε θραύση σε Νταντί Γιουνάιτεντ και Εϊρ Γιουνάιτεντ, ενώ στα 40 του ο εμβληματικός τερματοφύλακας Κρεγκ Γκόρντον είναι σημαία και αρχηγός των αποδυτηρίων. Μία κλασική, συμπαγής, σκληρή, kick ’n run σκωτσέζικη ομάδα.


Τελευταία νέα

Παιχνίδια κυκλοφορίας και οδηγίες από Λουτσέσκου (video)

Την προετοιμασία της για το τελευταίο κομμάτι της σεζόν συνεχίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ, με τους ποδοσφαιριστές και το...

Στην ίδια κατηγορία