Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Tο «όνομα» ήταν ο προπονητής

Δημοφιλή

Το καλοκαίρι του 1994 η πιο σημαντική επένδυση από τον Θωμά Βουλινό δεν είχε γίνει για κάποιον παίκτη, αλλά για το νέο τεχνικό.

To πρώτο πράγμα, που έπρεπε να κάνει ο τότε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ολοκλήρωση της σεζόν 1993-94 (ο Σταύρος Σαράφης είχε τελειώσει τη χρονιά ως υπηρεσιακός προπονητής μετά το διαζύγιο με τον Ολεγκ Μπλαχίν) ήταν να επιλέξει προπονητή.

Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αρι Χάαν, ο οποίος τότε μετρούσε δέκα χρόνια προπονητικής εμπειρίας, έχοντας εργαστεί σε Βέλγιο (Αντβέρπ, Αντερλεχτ, Στάνταρ Λιέγης) και Γερμανία (Στουτγκάρδη, Νυρεμβέργη). Ο Ολλανδός τεχνικός είχε συμφωνήσει για ένα χρόνο με τον Βουλινό, ωστόσο η έναρξη και της μεθεπόμενης σεζόν (1995-96) τον βρήκε να παραμένει στο τιμόνι του ΠΑΟΚ (αν κι όχι πολύ καιρό μετά…).

Ο Χάαν, βέβαια, υπήρξε μεγάλο όνομα ως παίκτης, έχοντας κερδίσει πολλούς τίτλους στην καριέρα του. Ξεχωρίζουν οι τρεις σερί κατακτήσεις του κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Αγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπως και οι δύο κατακτήσεις του κυπέλλου κυπελλούχων με την Αντερλεχτ. Eπιπλέον, ήταν φιναλίστ με την εθνική ομάδα της χώρας του στα Μουντιάλ του 1974 και του 1978.

To βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας είχε διεξαχθεί στο Αϊζενμπαχ (νότια της Στουτγκάρδης), κοντά στα σύνορα με Ελβετία και Γαλλία. Στην αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη ο Χάαν είχε μόλις δεκαοχτώ παίκτες μαζί του (ο Ζουμπούλης ήταν στρατιώτης κι έπρεπε να τακτοποιήσει το θέμα της αναβολής του, ενώ ο Βολτέζος είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση). Aυτοί ήταν οι Μιχόπουλος, Πουρλιοτόπουλος, Χάβος, Παναγιωτίδης, Καπετανόπουλος, Μαλιούφας, Πλίτσης, Ζαφειρίου, Αλεξίου, Γιουκούδης, Λαγωνίδης, Ζαγοράκης, Τουρσουνίδης, Μιλάνκο, Αναστασιάδης, Δερμιτζάκης, Καρασαββίδης και Αντώνας.

*Από 50 μέχρι 100 χιλιάδες δραχμές στοίχιζαν τα εισιτήρια διαρκείας εκείνης της σεζόν.

Ο ΜΠΟΤΣΙΕΚ ΚΑΙ Ο…ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ

Το καλοκαίρι του 1994 είχε αργήσει να καταγραφεί κινητικότητα στα μεταγραφικά, εξαιτίας του Μουντιάλ (τόσο ο Βουλινός, όσο και ο Χάαν είχαν ταξιδέψει στις ΗΠΑ). Οι Πάρης Ζουμπούλης και Αχιλλέας Ζαφειρίου είχαν αποκτηθεί από Εδεσσαϊκό (αντί 30 εκ. δρχ.) και Καστοριά αντίστοιχα, ενώ από την ξένη αγορά είχαν επιλεγεί ο Πολωνός Κρίστοφ Μπότσιεκ και ο Κροάτης Γκόραν Μιλάνκο. Η συμφωνία με τη Σταλ Μίελετς για τον Μπότσιεκ (ήταν διεθνής με την εθνική ελπίδων της χώρας του) έκλεισε στα 700 χιλιάδες μάρκα, ωστόσο υπήρχε όρος, που επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να επιστρέψει τον παίκτη έξι μήνες μετά, παίρνοντας παράλληλα πίσω την προκαταβολή των 300 χιλ. μάρκων. Τελικά, ο Μπότσιεκ έμεινε για ένα χρόνο στο Δικέφαλο, σημειώνοντας οχτώ γκολ σε 28 συμμετοχές.

Από τους παίκτες, που είχαν απασχολήσει μεταγραφικά ήταν και ο Φρανκ Κλόπας. Ο Ελληνοαμερικάνος επιθετικός ολοκλήρωνε την πενταετή παρουσία του στην ΑΕΚ, έχοντας τελικά ως επόμενο σταθμό της καριέρας του τον Απόλλωνα Σμύρνης.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ

«Υπομονή, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση». Σ΄ αυτό το τρίπτυχο είχε σταθεί ο Αρι Χάαν στη συνέντευξη Τύπου, που είχε παραχωρήσει στις 23 Αυγούστου 1994, πέντε ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι, κληθείς να ξεχωρίσει τους παίκτες, που είχε διακρίνει στην προετοιμασία, είχε κάνει αναφορά στους Αντώνη Γιουκούδη και Αχιλλέα Ζαφειρίου. Στο τέλος της σεζόν οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες μέτρησαν, μαζί με τον Αλέξη Αλεξίου, τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Το πρώτο φιλικό παιχνίδι μετά την επιστροφή της αποστολής από τη Γερμανία δόθηκε στις 8 Αυγούστου 1994 στην Τούμπα εναντίον του Ηρακλή (7240 εισιτήρια). Με πρωταγωνιστή και σκόρερ δύο τερμάτων τον Ζουμπούλη, ο Δικέφαλος είχε νικήσει με 3-0 (μέχρι την έναρξη της σεζόν είχε δώσει άλλα δύο φιλικά, 1-1 στη Λάρισα και 1-0 επί του Εδεσσαϊκού στο γήπεδο των Γιαννιτσών με γκολ του Αναστασιάδη). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε δοκιμαστεί κι ο Βόσνιος χαφ Μαρίνο Πούσιτς, ο οποίος δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χάαν. Απών από τον αγώνα ήταν ο Αχιλλέας Ζαφειρίου, ο οποίος λίγο έλειψε ν΄ αποτελέσει παρελθόν για τον ΠΑΟΚ πριν καν ακόμη παίξει σε επίσημο ματς. Τι είχε συμβεί; Ο Καστοριανός χαφ υποστήριζε ότι η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ αφορούσε σε τριετές συμβόλαιο, τη στιγμή που η ΠΑΕ του διαμήνυε ότι αν δεν δέχονταν να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο, τότε θ’ ακυρώνονταν η μεταγραφή. Ο Ζαφειρίου είχε σκεφτεί ακόμη και να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο, αλλά μετά από λίγες ημέρες βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών κι ο παίκτης επέστρεψε στις προπονήσεις σχεδόν δέκα ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

 

 


Τελευταία νέα

Τρομερή αποθέωση από τον προπονητή της Μπριζ στην Τούμπα

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας,...

Στην ίδια κατηγορία