Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Το καλύτερο δώρο για εμάς»

Δημοφιλή

Η έναρξη του πρωταθλήματος νέων Κ-19 μας έδωσε την αφορμή για μια συζήτηση με τον Στέλιο Μαλεζά, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ για τρίτη σεζόν.

Ποια είναι τα «μαθήματα», που πήρατε από την περσινή σεζόν και θα φροντίσετε να αξιοποιήσετε σ’ αυτήν που άρχισε;

«Όχι μόνο στο σύνολο μιας σεζόν, αλλά από προπόνηση σε προπόνηση και από παιχνίδι σε παιχνίδι μαθαίνουμε διαρκώς πράγματα, είτε εγώ ως προπονητής, είτε οι συνεργάτες μου, είτε οι ποδοσφαιριστές. Ακόμη είμαι, προπονητικά, σε… νηπιακό στάδιο. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ διδακτική για εμένα. Θέλω να μάθω πράγματα από τη νέα σεζόν και από τις αμέσως επόμενες, να εξελιχθώ και να φθάσω εκεί που φαντάζομαι. Η φετινή ομάδα έχει αλλάξει σε ποσοστό 95% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή και μας περιμένει πάλι μια καινούρια διαδικασία αγώνων και προπονήσεων. Από την πλευρά μου, αυτό που προσπαθώ είναι να δώσω να καταλάβουν στους παίκτες μου ότι είναι διαφορετικό να παίζουν αντίπαλοι με συνομήλικούς τους ποδοσφαιριστές και εντελώς διαφορετικό να καλούνται ν’ αντιμετωπίζουν παίκτες, που είναι δύο και τρία χρόνια μεγαλύτεροί τους. Νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθώ εγώ κι οι παίκτες μου στην εξέλιξη της νέας σεζόν”.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη φετινή Κ-19;

«Διαχρονικός στόχος της ακαδημίας μας είναι η βελτίωση κι η εξέλιξη των νεαρών παικτών, έτσι ώστε να τους ετοιμάσουμε για τον ΠΑΟΚ Β΄, είτε ακόμη απευθείας για την πρώτη ομάδα. Επίσης σημαντικός στόχος είναι να τους εντρυφήσουμε και τη νοοτροπία του νικητή, γιατί όποιοι απ’ αυτούς καταφέρουν να φθάσουν να παίξουν στην ανδρική ομάδα, θα πρέπει να διακατέχονται απ’ αυτή τη συγκεκριμένη νοοτροπία».

Κατά πόσο «πείραξε» την ομάδα η περσινή απώλεια του τίτλου μετά από μια τετραετία κυριαρχίας και κατά πόσο αυτό το γεγονός συνιστά επιπλέον κίνητρο για την επανάκτηση των πρωτείων;

«Θα ήταν εύκολο να βρούμε δικαιολογίες για την απώλεια του πρωταθλήματος. Η κατάκτηση ενός τίτλου δίνει, έτσι κι αλλιώς, αξία στον προπονητή. Από την άλλη, η εξέλιξη κι η βελτίωση των παικτών μέσα από την καθημερινή δουλειά θα φανεί στο μέλλον. Η μη κατάκτηση του πρωταθλήματος φυσικά και δεν μου άρεσε καθόλου. Από την άλλη, ο χρόνος θα δείξει αν αυτό ήταν θετικό ή αρνητικό γενικότερα για τον οργανισμό».

Πόσο διευκολύνει το έργο σας, ως προς την προσέγγιση με τους νεαρούς παίκτες, η σταθερή παρουσία ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ, που προέρχονται από τις υποδομές;

«Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για εμάς από αυτό που συμβαίνει. Μπορούμε πλέον κι εμείς με χειροπιαστά παραδείγματα να δίνουμε μεγαλύτερα κίνητρα στους νέους παίκτες. Και δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για έναν παίκτη της ακαδημίας να βλέπει έναν ποδοσφαιριστή, που μόνο λίγα χρόνια πριν ήταν στις υποδομές, να παίζει βασικός και να διακρίνεται με τους μεγάλους στη Σούπερ Λιγκ. Ακόμη και να πωλείται από τον ΠΑΟΚ σε ομάδα του εξωτερικού».

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Β΄

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Κ-19 με τον ΠΑΟΚ Β’ και κατ’ επέκταση με την πρώτη ομάδα, ο Μαλεζάς σημειώνει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο παράπονο από τις τρεις πλευρές. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις, που παίκτες ανεβοκατεβαίνουν την τελευταία στιγμή και να παρατηρείται το λεγόμενο ‘ασανσέρ’, αλλά είναι καταστάσεις, που συμβαίνουν σε όλους τους συλλόγους, που διατηρούν και δεύτερη ομάδα. Η περσινή ήταν μια… περίεργη χρονιά ως προς τη συνολική λειτουργία, αλλά πιστεύω ότι χρόνο με το χρόνο αυτή θα βελτιώνεται και θα φθάσουμε στο επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα».

Προφανώς και δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς η παρουσία του Κουλιεράκη στην πρώτη ομάδα, ενός παίκτη με τον οποίο δουλέψατε μαζί στην Κ-19.

«Όχι μόνο εγώ, αλλά κι ο Πάμπλο Γκαρσία κι οι προηγούμενοι προπονητές του στην Κ-17 έχουν δουλέψει μαζί του κι ο καθένας φρόντισε να τον βοηθήσει στην εξέλιξή του. Αλλά νομίζω ότι περισσότερο έχει βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Γιατί, μπορεί να τα λέει καλά ένας προπονητής, αλλά αν ένας παίκτης δεν έχει αντίληψη, δεν έχει συνεχώς ανοιχτά τα αυτιά του για ν’ ακούει, νομίζω πως ό,τι κι αν του λένε οι προπονητές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πρόοδο. Κι ένας παίκτης σ’ αυτές τις ηλικίες θα πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει πράγματα με τις εμφανίσεις του».

Όλα τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ ρίχνει μεγάλο βάρος στα τμήματα υποδομών. Κάνουν το ίδιο κι οι υπόλοιπες ομάδες, αναλογικά και με τις οικονομικές δυνατότητες της καθεμίας;

«Κάποιες ομάδες όντως επενδύουν στις ακαδημίες τους, κάποιες άλλες δεν το κάνουν, χωρίς να κατηγορώ τις τελευταίες, μια κι ο λόγος που δεν το κάνουν είναι η μη οικονομική δυνατότητά τους. Αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη κι αυτές προσπαθούν ν’ αναδείξουν ποδοσφαιριστές, να βοηθήσουν τους νέους παίκτες. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο περσινό πρωτάθλημα είδαμε αρκετές εκπλήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι κι οι προπονητές των ομάδων δουλεύουν αρκετά καλά, όπως επίσης κι ότι υπάρχει καλό έμψυχο υλικό».

Κάνοντας μια σύγκριση με την εποχή, που εσείς αρχίζατε να μαθαίνετε ποδόσφαιρο, σήμερα είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για έναν νεαρό παίκτη ν’ αναδειχθεί και να φθάσει να αγωνίζεται σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας;

«Για κάθε γενιά παικτών υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Στη σημερινή εποχή τα παιδιά γνωρίζουν τακτικά στοιχεία, αλλά κι από τεχνικής άποψης από πολύ μικρή ηλικία. Από την άλλη, σήμερα δεν υπάρχει το ποδόσφαιρο της αλάνας, τουλάχιστον στο βαθμό, που υπήρχε πριν από δύο και τρεις δεκαετίες. Το ιδανικό θα είναι να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εκδοχές και, αν το καταφέρουμε, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα βγουν και καλύτεροι ποδοσφαιριστές».

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΗΠΕΔΑ…

Οι συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματος Κ-19 δεν είναι ιδανικές, κάθε άλλο. «Δεν γίνεται να θέλουμε να βγάζουμε ποδοσφαιριστές και, την ίδια στιγμή, να παίζουμε σε γήπεδα με πλαστικό χόρτο ή μικρότερων διαστάσεων και, σε τελική ανάλυση, σε γήπεδα, που είναι ακατάλληλα. Δεν γίνεται να θέλουμε από αυτούς τους παίκτες, να ανέβουν αύριο-μεθαύριο στις πρώτες ομάδες και να έχουμε την απαίτηση να ανταποκριθούν στο έπακρο, έχοντας αγωνιστεί σε τέτοια γήπεδα και τα οποία είναι αναντίστοιχα με αυτά της Σούπερ Λιγκ» υπογραμμίζει ο Μαλεζάς.

 

 

 

 


Τελευταία νέα

Συνεχίζουν την ίδια τακτική στην ΑΕΚ

Την προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα συνεχίζουν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, που διαψεύδουν τα δημοσιεύματα πως σχηματίστηκε δικογραφία...

Στην ίδια κατηγορία