Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τα βήματα για έναν ΠΑΟΚ κυρίαρχο

Δημοφιλή

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ξεκίνησε τη δουλειά από τις 29 Ιουνίου και το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά για να παρουσιάσει την τελική εικόνα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και την διετία που έλειψε ο Ρουμάνος τεχνικός άλλαξαν πολλά. Το βασικότερο στοιχείο, είναι πως η ομάδα ότι κατάφερε, την πρωτιά δηλαδή στα πλέι οφς της σεζόν 2019-20 και την πρωτιά στα πλέι οφς συν το κύπελλο τη σεζόν 2020 – 21, το κατάφερε παίζοντας ένα πολύ πιο παθητικό ποδόσφαιρο από αυτό που θέλει να παρουσιάσει αυτός.

Το 3-4-2-1 του Αμπέλ Φερέιρα και το 5-4-1 του Πάμπλο Γκαρσία, αποτελούν παρελθόν και η επιστροφή στο 4-2-3-1 είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ότι και να συμβεί, αυτό δεν θα αλλάξει.

Μέχρι να το παίξει η ομάδα ξανά σωστά, έχοντας πολύ διαφορετικά εργαλεία από αυτά που είχε στη προηγούμενη θητεία του, θα επιμένει για να μπορέσει να χτίσει βάσεις πρωταθλητισμού.

Στο μυαλό του Λουτσέσκου, πρωταθλητισμός υπάρχει μόνο όταν παίζεις ποδόσφαιρο κυριαρχίας, αυτό δηλαδή που δεν έπαιξε ο ΠΑΟΚ δύο χρόνια τώρα. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει οτιδήποτε διαφορετικό μέχρι να τα καταφέρει.

Το πρώτο εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει είναι το πως θα κάνει τους ποδοσφαιριστές του να πιστέψουν στη δουλειά του και στην επιλογή παιχνιδιού. Όχι τόσο αυτούς που προπονούσε στο παρελθόν, αυτοί ξέρουν καλά, αλλά όσους συναντά για πρώτη φορά.

Αυτά τα παιδιά πέτυχαν ότι πέτυχαν παίζοντας κάτι άλλο και πρέπει να ξεφύγουν από την ασφάλεια αυτή. Θα χρειαστεί χρόνος.

Το δεύτερο εμπόδιο που έχει να διαχειριστεί ο Λουτσέσκου, έχει να κάνει με τους παίκτες που μπορούν να έχουν έναν ρόλο στο ρόστερ. Μεγάλο – μικρό ουδεμία σχέση έχει. Ο Ρουμάνος θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να του προσφέρουν το οτιδήποτε.

Το τρίτο εμπόδιο έχει να κάνει με τον χρόνο ένταξης των νέων παικτών. Είναι σαφές πως υπάρχει θέμα σε τρεις τουλάχιστον θέσεις, κεντρικό χαφ, αριστερό μπακ και δέκα, όμως αν εξαιρέσουμε την υπόθεση Κούρτιτς που καλύπτει το πρώτο κενό, τα άλλα δύο θα πάρουν σίγουρα χρόνο.

Αυτή τη φορά πάντως ο Λουτσέσκου εμφανίστηκε στον ΠΑΟΚ με ενισχυμένο τιμ. Με τους κλασικούς του συνεργάτες αλλά και προπονητή ατομικής βελτίωσης, αφού πλέον έχει αναλάβει ένα ρόστερ με πολλά νέα παιδιά.

Οι προπονήσεις είναι πολύ υψηλού επιπέδου, άπαντες έχουν έναν συνεργάτη του πάνω από το κεφάλι τους έτσι ώστε τα πάντα να κυλούν ομαλά και ο ίδιος βγάζει απίστευτα σημάδια αυτοπεποίθησης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η περίοδος, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ένας άνθρωπος του κλαμπ που δουλεύει. Πρώτα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί ότι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει αυτό και μετά θα απαιτήσει πράγματα.

Αυτό είναι σαφές από τη πρώτη μέρα που επέστρεψε και η αλήθεια είναι πως τα στοιχήματα είναι πολλά.

Φαίνεται για παράδειγμα εξ αρχής πως η παρουσία του Σίντζι Καγκάβα δεν του είναι αδιάφορη. Θέλει να πάρει πράγματα από αυτόν.

Στη περίπτωση του Άντερσον Εσίτι, πιέζει τον παίκτη για κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που του είναι χρήσιμες έστω και σε συμπληρωματικό ρόλο.

Πολλή δουλειά γίνεται στους νέους με τους Μιχαηλίδη, Κωνσταντέλια και Κούτσια να δουλεύουν πάνω στις αδυναμίες τους. Χρήση του δεξιού ποδιού στον πρώτο, δουλειά στη δύναμη στον δεύτερο και υποδοχές στον τρίτο.

Στους τελευταίους υπάρχει και η κεντρική απόφαση του κλαμπ να αναδειχτούν, άρα ο Ρουμάνος έχει και αυτόν τον στόχο. Με τον Τζόλη να είναι ένα σκαλί πάνω, οι υπόλοιποι τρεις είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας και υπάρχει η στόχευση να εξελιχθούν και μάλιστα άμεσα.

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο στη παρούσα φάση. Η δυνατότητα του Λουτσέσκου να αναμορφώνει παίκτες και πνευματικά και μέσα από συγκεκριμένους ρόλους που μπορούνε να ανταπεξέλθουν, είναι γνωστή.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ

Εννοείται πως η πρώτη εικόνα ενός ΠΑΟΚ που θα μοιάζει με αυτόν που θα δούμε ως το τέλος του καλοκαιριού, θα την έχουμε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στις 5 του Αυγούστου.

Ήδη ο Λουτσέσκου έχει έναν κορμό που θα στηριχτεί και καλείται να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Αυτός ο κορμός αποτελείται από τους Πασχαλάλη, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Καντουρί, Τζόλη, Ζίβκοβιτς και Σφιντέρσκι και καλείται να αποφασίσει ουσιαστικά για το δεξί άκρο της άμυνας μεταξύ Λούκας Τέιλορ και Ροντρίγκο αλλά και για το δέκα, εκεί που τα πάντα θα κριθούν από την εικόνα του Σίντζι Καγκάβα σε συνδυασμό με τον κεντρικό χαφ που θα έρθει. Γιατί πάντα στο μυαλό του Λουτσέσκου είναι και η μεταφορά του Ελ Καντουρί στο δέκα, εκτός και αν ο Ιάπωνας καταφέρει να τον πείσει πως είναι εδώ και είναι καλά.

Υπάρχουν προφανώς και θέματα κάλυψης του κορμού. Εκεί ο Ροντρίγκο είναι μπροστά όσον αφορά στη κάλυψη του Βιεϊρίνια, ο Εσίτι είναι μπροστά σε σχέση με τους Νινούα – Τσιγγάρα όσον αφορά στη κάλυψη των κεντρικών μέσων, ενώ Μιχάι και Μιχαηλίδης πάνε εξίσου καλά και δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη τους για μία θέση στο αρχικό σχήμα εφόσον χρειαστεί.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε δύο ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής στη τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, στους οποίους ποντάρει πολλά ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Πρώτος και πιο ενεργός αυτή τη στιγμή, ο Λούκας Τέιλορ, ο οποίος αγωνίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο 26χρονός Βραζιλιάνος, δείχνει καλά στοιχεία, έχει καλή ταχύτητα, καλή τεχνική και ουσιαστικά το πακέτο που θέλει ο προπονητής του για το δημιουργικό κομμάτι. Σαν Βραζιλιάνος, βέβαια, έχει μία σχετική αδυναμία στο αμυντικό κομμάτι, αλλά ο Λουτσέσκου θεωρεί πως αυτό μπορεί να το βελτιώσει μέσα από τη δουλειά.

Ο δεύτερος της παρέας είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος ακόμη είναι στο στάδιο της προσαρμογής. Ο Πορτογάλος επιλέχτηκε για πολλούς λόγους από τον Λουτσέσκου και μέρα με τη μέρα αυτό θα γίνει σαφές. Οι μέρες του με την ομάδα είναι ελάχιστες, αλλά κανένας δεν αμφισβητεί τις ικανότητές του.

Οσο για τον Κούρτιτς; Αναμένεται να δώσει πολλά σε πίεση, δημιουργία και νούμερα από την πίσω ζώνη.

Τι απομένει; Ενας αριστερός μπακ με τον ΠΑΟΚ να θέλει τον Μπάμπα αλλά να μη περιορίζεται σε αυτή την επιλογή και έναν επιτελικός μέσος, με τον Λουτσέσκου να αναζητά μία τοπ περίπτωση ποδοσφαιριστή που θα δώσει προσωπικότητα και νούμερα.

Δεν αποκλείεται να γίνουν και εκπλήξεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποχωρήσεις, από το κατά πόσο θα αδειάσει το ρόστερ από μεγάλα συμβόλαια, από το τι ενδιαφέρον θα εμφανιστεί στην αγορά και πολλές άλλες παραμέτρους που σε αυτή τη φάση είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Το γενικό συμπέρασμα από την συμπεριφορά Λουτσέσκου και συνεργατών από την προετοιμασία μέχρι τώρα, είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρουν την άκρη.

Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, γίνεται εξαιρετικά στοχευμένη δουλειά και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μαργαρίτης: Η «ασπρόμαυρη» πορεία και το μέλλον (video)

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης μίλησε μπροστά στην κάμερα του επίσημου ΠΑΟΚ, σχολιάζοντας το ξεκίνημα του στον Δικέφαλο, αλλά και το...

Στην ίδια κατηγορία